fbpx

Anita S Dietrichson

Anita S Dietrichson er bybonde og hobbykokk og har sitt eget selskap Drivhuset mitt. Hun dyrker økologisk mat, og holder kjøkkenhagekurs og Bokashikurs (Bokashi er en komposteringsmetode hvor matavfallet fermenteres inne (luktfritt) og blir til god og næringsrik jord på få uker). Anita er hverken biolog, gartner eller agronom, men selvlært med mye prøving og feiling. Og inspirasjonen er hentet fra barndommen hvor tomatdyrking og kjøkkenhage var en del av hverdagen.

Å lage god mat, å eksperimentere, sitte ved langbordet på hytta med fyr i grua på kjøkkenet, og lyset på i drivhuset utenfor, gir ro i sjelen. Og jeg både juicer, lager smoothies og min egen kombucha. I tillegg har jeg en stor vedfyrt bakerovn i Bryggerhuset. Her bakes det brød og pizza. Jeg digger å dyrke og spise mine egne økologiske grønnsaker. Det er ingen hokus pokus, men ganske enkelt. For det hele handler om å holde seg selv, sin jord og sine planter sunne, uten å gi de hverken medisin eller sprøyter, men derimot «god og næringsrik mat» – som hos oss mennesker. Å dyrke sine egne grønnsaker handler om liv, om glede, om nytelse, om å se det lille frø bli til noe stort. Og gleden av å spise noe som hverken har reist, ligget i kjøledisken i flere dager – eller er pakket i plast.

 

Jeg håper å inspirere deg til å dyrke mer selv, enten i noen potter på terrassen, i din egen kjøkkenhage eller en parsell du kan leie.

 

Drivhuset mitt ble mitt fristed da kreften rammet meg i 2005, og cellegiften herjet i kroppen min. Da var det godt å få tankene over på noe annet. Slik har jeg det også nå i sommer 2020 hvor Coronaviruset sprer frykt over hele verden. Med lang fartstid i næringslivet som toppleder, har det i de siste årene vært en befrielse å kunne kaste av seg de høyhælte, ta av drakten og ta på Felleskjøpet-dressen og tilbringer noen fritimer i drivhuset. Og mitt lille 15m2 drivhus er mitt nummer 2 drivhus. Det er i bruk fra mars til ca november. 

Jeg håper å inspirere deg til å dyrke mer selv, enten i noen potter på terrassen, i din egen kjøkkenhage eller en parsell du kan leie. Jeg skal ta for meg dyrkingen av de vanligste grønnsakene – og samtidig gi deg en god oppskrift på hva du kan lage av den enkelte grønnsak.