Blogg

Hellstrøm`s Piment d`Espelette – en av hans hemmeligheter?

Hellstrøm`s Piment d`Espelette – en av hans hemmeligheter?

Piment d`Espelette er en mild chili.  Han snakket varmt om den under sendingene på Instagram i vår, og i boken «Hellstrøms hemmeligheter» er den en viktig ingrediens i flere av oppskriftene. Og Hellstrøm bruker den i pulverform.  «Den vil jeg dyrke selv», tenkte jeg. ...

les mer
Chili må vi ha

Chili må vi ha

  Ved siden av å ha tomat, agurk og basilikum i drivhuset mitt, digger jeg å ha flere ulike typer chili, og pepper. Og har du ikke drivhus, holder det fint med et vindu. Det morsomme med chili er jo at de er så utrolig ulike – både i utseende og ikke minst i...

les mer
Mango chutney

Mango chutney

Setter du pris på asiatisk mat? I så fall bruker du sikkert mango chutney fra tid til annen. Jeg skulle lage en indisk gryterett, og i oppskriften skulle jeg ha mango chutney, og den ville jeg lage selv. For så vidt det er mulig, vil jeg helst lage all mat fra bunnen...

les mer
Endelig i gang med mikrogrønt i Norge

Endelig i gang med mikrogrønt i Norge

Kort tid etter at Linda Rabbe Haugen hadde startet opp med å dyrke mikrogrønt, kom pandemien, nå er hun i full gang igjen, og leverer bl.a. på REKO ringen, men ønsker å få flere på kundelisten.   -Mikrogrønt er en fantastisk grønn vekst. Da jeg oppdaget mikrogrønt...

les mer
En hyllest til snittebønnen

En hyllest til snittebønnen

Fermentering* er en eldgammel konserveringsmetode som var vanlig før mye ble industrialisert. Dette har fått nytt liv i våre dager.  Snittebønner lagt lagvis med salt ville vi i vår moderne verden kalt fermentering, bare at ordet ikke var funnet opp den gangen. For...

les mer
Tranquilo + Tarte tatin av tomater=sant

Tranquilo + Tarte tatin av tomater=sant

Jeg har mye tomater, og var fristet til å prøve ut en oppskrift på Tarte Tatin, som Camilla Plum* har med seg i boken sin "Abracadabra". Til denne oppskriften ønsket jeg meg en ny panne, en tynn og lett type, som kunne funke både på plate og i ovn, og hvor innholdet...

les mer
25 kg ulike grønnsakerpå 1m2 på en sesong?

25 kg ulike grønnsakerpå 1m2 på en sesong?

Ti kilo poteter, fem kilo agurker og 22 bunter gulrøtter på en sesong i en pallekarm på 80x120 meter ble det i år. Det krever litt planlegging og tilførsel av organisk materiale, men er ellers enkelt å få til.   Ja, det er mulig, for det har jeg dyrket i år. Det er...

les mer
Ta frø fra dine egne tomater

Ta frø fra dine egne tomater

Tiden er inne til å sanke frø fra egne vekster. Det er enkelt. Har du tomater du er spesielt glad i, så pass på å sikre deg «avkommet». -Jeg begynte med dyrking allerede da jeg var liten, en flekk med gresskar og kornblomster hos mine foreldre, og slik fortsatte det –...

les mer
Tomatgleder

Tomatgleder

Jeg får vann i munnen av å tenke på gode tomater, fullmodne, duftende og solrike. Når tomatavlingene er store, er det heldigvis mange og spennende varianter å bruke denne markens grøde på. Den viktigste grunnen til å dyrke egne tomater er at smaken er så mye bedre enn...

les mer
Å dyrke løk er et must

Å dyrke løk er et must

Både i kjøkkenhagen og i kjøkkenet er løken et must. For ingen mat blir den samme uten løken. Den er skarp, har stor dybde og lar de andre grønnsakene skinne mens den holder seg i bakgrunnen. Og vi klarer oss ikke uten løken! Det er moro og lett å dyrke løk, og om du...

les mer