fbpx

Ta frø fra dine egne tomater

En vårløk har gått opp i blomst. Hent gjerne frø fra denne.

Tiden er inne til å sanke frø fra egne vekster. Det er enkelt. Har du tomater du er spesielt glad i, så pass på å sikre deg «avkommet».

-Jeg begynte med dyrking allerede da jeg var liten, en flekk med gresskar og kornblomster hos mine foreldre, og slik fortsatte det – også i ungdomsårene, selv om jeg bodde på hybel måtte jeg ha en potte med et eller annet, sier hageentusiasten Anne Endresen. Så åpnet det seg mange nye muligheter da jeg fikk mitt første drivhus for 33 år siden, og det er der jeg dyrker mesteparten av tomatplantene. Alt jeg planter ut i hagen er også forkultivert i drivhuset,

Vi har besøkt Anne flere ganger i hagen hennes i Søgne. Det bugner av spiselige vekster – og av blomster, urter og bærbusker. Vårt ærend denne gang er å få Anne til å fortelle oss om frøsankingen hennes, for i hagen har hun ca 200 ulike vekster. Stangbønne, bondebønne, grønnkål, rødbete, salat, timian, oregano, koriander, vårløk, bondebønner er noen av vekstene som er i toppsjiktet av prioritet hos Annemorshage, som kontoen hennes på Instagram heter. Alt er sådd selv, og det aller meste er egenproduserte frø, eller frø hun har byttet til seg.

Tar du frø av alt du har i hagen?

-I utgangspunktet ja, sier Anne, og viser fram både vårløk, rødbete og salat som har gått opp i blomst, og hvor hun etter hvert vil ta frø. Jeg har nok frødilla, men det er noen jeg ikke vil anbefale å ta egne frø av, som gresskar, squash og agurk. Disse kryss pollineres veldig lett, og avkommet blir slettes ikke alltid som forventet. Og det er jo uheldig om du har holdt på i månedsvis med å dyrke og så blir resultatet uspiselig. Har du derimot bare en type gresskar, så bør det kunne gå bra, da krysses den ikke med annet, sier Anne.

Hvordan tar du frø av tomatene?

Du fjerner all fruktmassen og legger dette i et glass, kanskje med litte granne vann. La de stå i 4-7 dager. Når du ser at frøene har falt til bunns er du klar for neste steg. Skyll godt i en tesil med vann, og legg frøene på en avis eller matpapir noen dager. Dette er en fermenteringsmetode som kan bidra til å minske sykdommer på tomatene. Når de er helt tørre putter du de i et kaffefilter og gjemmer de kjølig og mørkt. Chilifrøene og andre, trenger ikke å fermenteres, de kan tørkes som de er, sier Anne.

Når det nærmer seg juletider, begynner hun å finne fram frøene sine igjen. Det er en hyggelig vintersyssel når været er på sitt mørkeste. Da rydder Anne i frøposene, putter de i små myntposter og legger de klar for våren. Og noe sår hun allerede da;  Chili som trenger lang tid på å bli moden, og et par lave små vekster av tomater som f eks Lille Lise og Wilma (cherrytomater/pottetomater) som gjerne kan flytte ut i større potter i mai.

Noe spesielt man bør huske på? 

-Fruktene du tar frø av, må være godt modne, og husk endelig å skrive tydelig navn på alt; glassene, papirer du tørker på, og ikke minst posene. Notèr ned årstall også, så vet du hvor gamle de er, avslutter Anne Endresen smilende midt i solsikkeverdenen sin.

Det er luksus å kunne hente egendyrkede grønnsaker i kjøkkenhagen.

 

 

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...