fbpx

Knallgode plommer på glass

 

Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor «Mor i Elvegada», hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste med det hele – hermetiseringen gjør at de kan stå i åresvis – men disse spises opp i løpet av få måneder hos oss. Garantert.

Jeg har nylig lagt ned tomat på glass, etter Camilla Plum sin oppskrift. Prinsippet er det samme, de hermetiseres inne i stekeovnen. Det som er viktig er at glassene er gullende rene. Det oppstår et vakuum under hermetiseringen, derfor skal du bruke glass med gummiring. Dette er en god oppskrift, som jeg en gang fant i DN. Den er laget av Sverre Sætre. Han er kokk og konditor, og som på Norges landslag vant kokke OL i gull i 2008 og ble verdensmester i 2006. Prinsippet med hermetisering er ganske likt beskrevet i Schønberg Erken sine kokebøker også. Det fine er at det ikke er noen kunstige tilsettingsstoffer, og syntes du det er for mye sukker, kan du redusere det, ev. bruke Stevia.

Du kan gjerne bruke samme oppskrift til nedlegging av pærer, da skreller du de, og deler de i 8 eller 4 på langs, avhengig av hvor store de er.

Jobben her med disse, er å få av skallet, men bruker du en times tid en ettermiddag, er du sikret mange gode desserter.

Ingrediensene til sukkerlaken som helles over

Ingredienser:

  • Ca 150 plommer – eller ca 5 liter
  • 2 vaniljestenger, oppsplittet
  • 600 gram sukker
  • 6 dl vann
  • Tynne sitronskiver
  • Norgesglass eller andre glass med gummiring.

Plommene har ligget et minutt i kokende vann, og sprekker på skinnet.

Legg plommene i kokende vann i ca 1 minutt til skinner begynner å sprekke. Kjøl de ned i kaldt vann – før du trekker av skinnet og legger plommene i et kokt/sterilt hermetikkglass. Jeg pleier gjerne å kjøre de i oppvaskmaskinen rett før de skal brukes.

Sett stekeovnen på 100 grader.

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Kok opp stang, frø sukker og vann i en kjele og ta det av platen.

Fyll på med varm vamiljelake til ca 1 cm fra toppen av hermetikkglasset, og legg på en sitronskive.

Her er plommene ferdige til å settes i stekeovnen, bare – på med lokket.

Lukk glasset skikkelig og la det stå på skypannen med et par liter vann under seg. Ca 75 minutt. Sett det inn i kald ovn, og la ovnen blir kjølig før du tar de ut.

Plommene serveres med lettpisket krem.

Ferdige på glass, klare til å nytes.

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...

Ponzosaus til sashimi, sushi, rå fisk og sommerruller

  For meg setter ponzosausen en helt annen standard i retten enn ved "bare" soyasaus. Selvfølgelig kan du bruke ren soyasaus til det samme, men du vil erfare at det er noe helt annet når du først har laget denne. Chili, hvitløk og koriander er et must i alle mine...