fbpx

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe

Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke har hjemmedyrkede tomater, kan du fint bruke boksetomater eller kjøpetomater:

  • 1-2 løk surres sammen med et par hvitløksfedd og en liten chili i litt olje.
  • Ha oppi ca 1 liter oppkuttede tomater i små terning, pluss en liten potet i små terning, og en neve med urter (bruk det du har – basilikum/løpstikke/oregano/timian
  • Ha på 4 dl god kraft
  • Tilpass salt og pepper (Tomater er saltkrevende så her kan du kanskje ha opp mot en spiseskje)

Serverer du denne suppen kald, kaller italienerne det for gazpacho

La det småkoke så lenge du har tid, gjerne 1 time.  Kjør med stavmikser til du er fornøyd med konsistensen, og ha i en god klunk fløte. Serveres med en klatt rømme, eller valgfritt tilbehør som gjør den enda mer mettende. Suppen er ypperlig å servere kald!

Alle bilder, foto: Victoria Nevland for Kvadraturforeningen, i anledning utgivelse av Byliv – mai 2023.

Siste innlegg

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...

Ponzosaus til sashimi, sushi, rå fisk og sommerruller

  For meg setter ponzosausen en helt annen standard i retten enn ved "bare" soyasaus. Selvfølgelig kan du bruke ren soyasaus til det samme, men du vil erfare at det er noe helt annet når du først har laget denne. Chili, hvitløk og koriander er et must i alle mine...