Tranquilo + Tarte tatin av tomater=sant

Jeg har mye tomater, og var fristet til å prøve ut en oppskrift på Tarte Tatin, som Camilla Plum* har med seg i boken sin «Abracadabra». Til denne oppskriften ønsket jeg meg en ny panne, en tynn og lett type, som kunne funke både på plate og i ovn, og hvor innholdet ville slippe lett, da det var en upside-down terte jeg skulle lage. Jeg hadde lest om pannen Tranquilo, og tenkte at den ville levere på mine ønsker.

Tilfeldighetene ville det slik at jeg var innom hos Hansen & Co (https://hansenco.no/ ) nettopp da agenten for pannen   – Åpent Hav – på Tjøme, (https://aapenthav.no/) var der, og jeg ble den lykkelige eier av pannen: sponset – rett og slett.

I helgen har jeg testet den ut, og kan røpe allerede nå, at ja, den svarte til forventningene.

Tarte tatin er av fransk opprinnelse, og navnet kommer opprinnelig fra en fransk eple-terte av deig og karamelliserte eplestykker bakt i ovn, etter samme prinsipp som det vi gjør her med tomatene.  Etter sigende er den oppkalt etter søstrene Tatin, som fant på desserten ved en tilfeldighet og serverte den i sin restaurant i byen Lamotte-Beuvron ved Loire-dalen.  Prinsippet i denne oppskriften er akkurat det samme, stekte tomater ristes langsomt på pannen, dekkes med deig og bakes ferdig i ovnen. Så er utfordringen å få tak i en panne som kan gå på både induksjon og senere i ovnen, og som er god å vende. Og jeg hadde lett en tid etter det, for jeg ville ha en lett panne. Og den fant jeg altså, så tarte tatin skal nå testes videre med både plommer, pærer og epler.

 

Her er oppskriften på tomat tatin:

Lag en tertebunn av 200 gram mel, 125 gram smør, 1 egg og 1 spiseskje vann.

Jeg knar alt sammen i en bolle med varmen fra hendene, og så raskt at den henger sammen, ikke lengre. Form den som en rund ball, og pakk den inn i plastfolie. Der skal den ligge minst en time, gjerne over natten til neste dag.

Rull deigen ut til en stor rund sirkel, bruk gjerne et tallerken som er like stor som pannen, til å skjære den rund. Restene bruker du til å trykke godt rundt kanten.

Det er smart å bruke en tallerken som «mal» for å kutte ut lokket

Fyll: ½ dl god olje, 600 gram tomater skåret over på midten, 1 spiseskje sukker, 1 spiseskje epleeddik, ½ hvitløk i tynne skiver, 1 spiseskje salte kapers og 10 kvister med estragon eller basilikum.

Varm opp oljen i en stor panne – som altså også kan gå i ovnen. Legg tomatene i pannen med skjære flaten ned, dryss på sukker, legg hvitløk innimellom. La det karamellisere ved svak varme til tomatene er falt sammen og skrumpet inn. Ha i eddiken i pannen og la den steke bort. Ta deretter pannen av varmen og løsne tomatene med en liten kniv dersom de har brent seg fast (Mine gjorde ikke det i denne pannen, men ser at Camilla Plum skriver at hun har hatt disse utfordringen) Fordel kapers og krydderurter og la den bli lunken før du har på lokket fra tertebunnen. Trykk den godt ned og lag en pølse langs kanten av overskytende deig.

De ulike fasene i oppskriften.

Stekes ved 200 grader til deigen er gjennombakt og lysebrun. Tar 20-25 minutter. Ta den ut og vent 5 minutt. Løsne deigen langs kanten, legg et fat over pannen og vend det opp ned.

Håp på det beste – at terten sliper med en gang.  – min gjorde det, og det takker jeg pannen for!

Her er den ferdige tomat-tatin. Opp-ned!

* Camilla Plum fra DK er både kokk, foredragsholder, TV kjendis, gartner, instruktur med egen kjøkkenhage og restaurant utenfor København. Jeg er så heldig å ha flere bøker av henne, som til stadighet inspirerer til å teste ut nye oppskrifter.

 

Siste innlegg

En hyllest til snittebønnen

Fermentering* er en eldgammel konserveringsmetode som var vanlig før mye ble industrialisert. Dette har fått nytt liv i våre dager.  Snittebønner lagt lagvis med salt ville vi i vår moderne verden kalt fermentering, bare at ordet ikke var funnet opp den gangen. For...

25 kg ulike grønnsakerpå 1m2 på en sesong?

Ti kilo poteter, fem kilo agurker og 22 bunter gulrøtter på en sesong i en pallekarm på 80x120 meter ble det i år. Det krever litt planlegging og tilførsel av organisk materiale, men er ellers enkelt å få til.   Ja, det er mulig, for det har jeg dyrket i år. Det er...

Ta frø fra dine egne tomater

Tiden er inne til å sanke frø fra egne vekster. Det er enkelt. Har du tomater du er spesielt glad i, så pass på å sikre deg «avkommet». -Jeg begynte med dyrking allerede da jeg var liten, en flekk med gresskar og kornblomster hos mine foreldre, og slik fortsatte det –...

Tomatgleder

Jeg får vann i munnen av å tenke på gode tomater, fullmodne, duftende og solrike. Når tomatavlingene er store, er det heldigvis mange og spennende varianter å bruke denne markens grøde på. Den viktigste grunnen til å dyrke egne tomater er at smaken er så mye bedre enn...

Å dyrke løk er et must

Både i kjøkkenhagen og i kjøkkenet er løken et must. For ingen mat blir den samme uten løken. Den er skarp, har stor dybde og lar de andre grønnsakene skinne mens den holder seg i bakgrunnen. Og vi klarer oss ikke uten løken! Det er moro og lett å dyrke løk, og om du...