fbpx

Tranquilo + Tarte tatin av tomater=sant

Jeg har mye tomater, og var fristet til å prøve ut en oppskrift på Tarte Tatin, som Camilla Plum* har med seg i boken sin «Abracadabra». Til denne oppskriften ønsket jeg meg en ny panne, en tynn og lett type, som kunne funke både på plate og i ovn, og hvor innholdet ville slippe lett, da det var en upside-down terte jeg skulle lage. Jeg hadde lest om pannen Tranquilo, og tenkte at den ville levere på mine ønsker.

Tilfeldighetene ville det slik at jeg var innom hos Hansen & Co (https://hansenco.no/ ) nettopp da agenten for pannen   – Åpent Hav – på Tjøme, (https://aapenthav.no/) var der, og jeg ble den lykkelige eier av pannen: sponset – rett og slett.

I helgen har jeg testet den ut, og kan røpe allerede nå, at ja, den svarte til forventningene.

Tarte tatin er av fransk opprinnelse, og navnet kommer opprinnelig fra en fransk eple-terte av deig og karamelliserte eplestykker bakt i ovn, etter samme prinsipp som det vi gjør her med tomatene.  Etter sigende er den oppkalt etter søstrene Tatin, som fant på desserten ved en tilfeldighet og serverte den i sin restaurant i byen Lamotte-Beuvron ved Loire-dalen.  Prinsippet i denne oppskriften er akkurat det samme, stekte tomater ristes langsomt på pannen, dekkes med deig og bakes ferdig i ovnen. Så er utfordringen å få tak i en panne som kan gå på både induksjon og senere i ovnen, og som er god å vende. Og jeg hadde lett en tid etter det, for jeg ville ha en lett panne. Og den fant jeg altså, så tarte tatin skal nå testes videre med både plommer, pærer og epler.

 

Her er oppskriften på tomat tatin:

Lag en tertebunn av 200 gram mel, 125 gram smør, 1 egg og 1 spiseskje vann.

Jeg knar alt sammen i en bolle med varmen fra hendene, og så raskt at den henger sammen, ikke lengre. Form den som en rund ball, og pakk den inn i plastfolie. Der skal den ligge minst en time, gjerne over natten til neste dag.

Rull deigen ut til en stor rund sirkel, bruk gjerne et tallerken som er like stor som pannen, til å skjære den rund. Restene bruker du til å trykke godt rundt kanten.

Det er smart å bruke en tallerken som «mal» for å kutte ut lokket

Fyll: ½ dl god olje, 600 gram tomater skåret over på midten, 1 spiseskje sukker, 1 spiseskje epleeddik, ½ hvitløk i tynne skiver, 1 spiseskje salte kapers og 10 kvister med estragon eller basilikum.

Varm opp oljen i en stor panne – som altså også kan gå i ovnen. Legg tomatene i pannen med skjære flaten ned, dryss på sukker, legg hvitløk innimellom. La det karamellisere ved svak varme til tomatene er falt sammen og skrumpet inn. Ha i eddiken i pannen og la den steke bort. Ta deretter pannen av varmen og løsne tomatene med en liten kniv dersom de har brent seg fast (Mine gjorde ikke det i denne pannen, men ser at Camilla Plum skriver at hun har hatt disse utfordringen) Fordel kapers og krydderurter og la den bli lunken før du har på lokket fra tertebunnen. Trykk den godt ned og lag en pølse langs kanten av overskytende deig.

De ulike fasene i oppskriften.

Stekes ved 200 grader til deigen er gjennombakt og lysebrun. Tar 20-25 minutter. Ta den ut og vent 5 minutt. Løsne deigen langs kanten, legg et fat over pannen og vend det opp ned.

Håp på det beste – at terten sliper med en gang.  – min gjorde det, og det takker jeg pannen for!

Her er den ferdige tomat-tatin. Opp-ned!

* Camilla Plum fra DK er både kokk, foredragsholder, TV kjendis, gartner, instruktur med egen kjøkkenhage og restaurant utenfor København. Jeg er så heldig å ha flere bøker av henne, som til stadighet inspirerer til å teste ut nye oppskrifter.

 

Siste innlegg

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...

Ponzosaus til sashimi, sushi, rå fisk og sommerruller

  For meg setter ponzosausen en helt annen standard i retten enn ved "bare" soyasaus. Selvfølgelig kan du bruke ren soyasaus til det samme, men du vil erfare at det er noe helt annet når du først har laget denne. Chili, hvitløk og koriander er et must i alle mine...

Rabarbra smuldrepai

Når det er rabarbrasesong, må vi bruke den som best vi kan, og variere. Jeg liker å høste hele planten, og får mye ut av det. Så får jeg en ekstra runde i august igjen. De fleste har ingrediensene til denne smuldrekaken i hus, og da er det fort gjort å lage den. Dette...

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en...