Flere grunner til å dyrke koriander, dette er en !

Er du begeistret for asiatisk mat, er ikke bare koriander en vesentlig del av smakstilsettingen. Både chili og hvitløk, og gjerne også lime, finner du igjen i asiatiske oppskrifter.

Dette er en av mine favorittretter, og hver kan jeg serverer den får jeg «stående applaus», og deler gladelig oppskriften videre. Den passer som forrettt til 4-6 personer, eller sammen med sushi eller andre skalldyr.

Sashimi

Ca 500 gram Salmalaks kuttes i tynne skiver

1 avokado kuttes i ruter

1 mango kuttes i ruter

3 vårløk kuttes i små skiver (bruk ca ¾ del av purren)

1 granateple renses for frø

1 potte koriander

1 dl  sesamfrø eller pinjekjerner ristes i pannen

1 lime kuttet i båter

Knallgod ponzosaus med koriander

Legg oppkuttet avokado, mango og vårløk på et fat. Ha den oppkuttede salmalaksen oppå. Dryss granateplet, den opphakkede korianderen og pinjekjernene over. Dytt inn limebåtene. Servèr sammen med

Ponzosaus:

1 dl soyasaus

½ lime

½ ss Honning

1 ss Riseddik

2 hvitløksfedd, finhakket

½ chili uten frø, finhakkes

Frisk koriander – en halv bunt

Press ut saften av limen, tilsett de andre ingrediensene og kjenn at smaken «sitter». La den stå og trekke seg i 10 minutter, eller mer.

Jeg pleier å servere sausen ved siden av. Om du velger å helle den over fisken, vil du se at den «kaldkoker» på grunn av syren i limen.

Dyrke koriander:

Koriander er enkel å dyrke. Du kan så den både inne i et drivhus eller på friland. Jeg starter allerede i februar med å så noen i en potte inne i drivhuset. Så flytter jeg den ut, og sår på nytt ute på friland fra april/mai. Det eneste du skal passe på, er å så den ofte nok. Da har du koriander hele sommerhalvåret.  Den siste innhøstingen finner sted langt ut i november. Da putter jeg noen tuster i frysen, slik at jeg har til jeg igjen kan høste de neste på vårparten. Lar du den stå ute, vil den sannsynligvis så seg selv også. Og det er også en god grunn til å la den gå opp i blomst. De vakre, tynne hvite blomstene er ypperlige til å pynte opp maten med.

 

 

Siste innlegg

Slik ble såkalenderen i notisbokformat til!

Såkalenderen vi nylig lanserte fikk jeg idé til fordi jeg har hatt behov for den selv. Når jeg som by bonde var i full gang om våren med å så, visste jeg ikke den gangen jeg startet for ca. 16 år siden, hva jeg burde starte med å så først. Noen tips hadde jeg fått om...

Vi bygger kjøkkenhage på kommunal tomt

Mange av dere vet at min kjøkkenhage ligger på landet. På Stangenes, ut mot havet, ved sommerhuset vårt, på tross av at vi «bare» bor der om sommeren. Det betyr at jeg tilbringer langt flere måneder i leiligheten vår i byen. På Galgebergtangen. Der er jeg født og...

Hjemmelaget surkål

Jeg har i alle år laget surkålen eller rødkålen selv. Det handler først og fremst om smaken som ikke kan sammenlignes med pakke-surkålen, men også fordi jeg er opptatt av å lage mat fra bunnen av, uten alle tilsetningsstoffene det er i halvfabrikata som vi kjøper. Når...

Syltet blomkål, fantastisk godt

Sylting er enkelt, og en undervurdert bevaringsmetode, etter min mening, og et godt alternativ til frysing.  Jeg syntes ofte at smaken bevares bedre når det er syltet enn har vært frosset.  Før vi fikk frys, i riktig gamle dager, var sylting helt vanlig til det meste...

Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek

Når du dyrker mye chili, er det kjekt å ha litt forskjellige oppskrifter. Ikke bare fryse, sylte, lage olje, tørke eller henkoke. Mange har altfor mye chili akkurat nå, og lurer på hvordan de skal bruke alt. Å lage chilipasta er derfor et godt alternativ til alt det...