fbpx

Flere grunner til å dyrke koriander, dette er en !

Er du begeistret for asiatisk mat, er ikke bare koriander en vesentlig del av smakstilsettingen. Både chili og hvitløk, og gjerne også lime, finner du igjen i asiatiske oppskrifter.

Dette er en av mine favorittretter, og hver kan jeg serverer den får jeg «stående applaus», og deler gladelig oppskriften videre. Den passer som forrettt til 4-6 personer, eller sammen med sushi eller andre skalldyr.

Sashimi

Ca 500 gram Salmalaks kuttes i tynne skiver

1 avokado kuttes i ruter

1 mango kuttes i ruter

3 vårløk kuttes i små skiver (bruk ca ¾ del av purren)

1 granateple renses for frø

1 potte koriander

1 dl  sesamfrø eller pinjekjerner ristes i pannen

1 lime kuttet i båter

Knallgod ponzosaus med koriander

Legg oppkuttet avokado, mango og vårløk på et fat. Ha den oppkuttede salmalaksen oppå. Dryss granateplet, den opphakkede korianderen og pinjekjernene over. Dytt inn limebåtene. Servèr sammen med

Ponzosaus:

1 dl soyasaus

½ lime

½ ss Honning

1 ss Riseddik

2 hvitløksfedd, finhakket

½ chili uten frø, finhakkes

Frisk koriander – en halv bunt

Press ut saften av limen, tilsett de andre ingrediensene og kjenn at smaken «sitter». La den stå og trekke seg i 10 minutter, eller mer.

Jeg pleier å servere sausen ved siden av. Om du velger å helle den over fisken, vil du se at den «kaldkoker» på grunn av syren i limen.

Dyrke koriander:

Koriander er enkel å dyrke. Du kan så den både inne i et drivhus eller på friland. Jeg starter allerede i februar med å så noen i en potte inne i drivhuset. Så flytter jeg den ut, og sår på nytt ute på friland fra april/mai. Det eneste du skal passe på, er å så den ofte nok. Da har du koriander hele sommerhalvåret.  Den siste innhøstingen finner sted langt ut i november. Da putter jeg noen tuster i frysen, slik at jeg har til jeg igjen kan høste de neste på vårparten. Lar du den stå ute, vil den sannsynligvis så seg selv også. Og det er også en god grunn til å la den gå opp i blomst. De vakre, tynne hvite blomstene er ypperlige til å pynte opp maten med.

 

 

Siste innlegg

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en...

Nå er blåskjellene på sitt beste

Jeg kaller dette en blåskjellsuppe, selv om det kanskje ikke er så mye suppe. Nok blåskjell er det i et nett, om du ikke skal servere mer enn tre personer. Du kan jo også lage litt pommes frites ved siden av, så får den franske varianten av Moules Frites. Og så rekker...

Tomatene fra i sommer ble til spagetti puttanesca

Når jeg leser oppskrifter, så er det noen som fanger min oppmerksomhet mer enn andre.  Det kan ha ulike årsaker, men oftest er det fordi jeg har hovedingrediensene selv, gjerne egendyrket og lagret slik at det bare å hente de fram. Jeg jakter med andre ord på nye...

Bitt av mikrogrønt-basillen

Jeg digger å bruke masse urter i maten. Og gjerne overdriver bruken fordi jeg har så mye, og det gir så god smak. Jeg bruker det både oppi maten, men også på maten. Den blir så delikat, lekker og innbydende med masse grønt på toppen, og vi spiser jo også med øynene,...

Såjorden lager vi selv

Når jeg skal så de første frøene, ofte allerede rundt juletider, trenger jeg jord. Og det er ikke noe viktig poeng at denne jorden skal være kompostjord. Vanligvis er jeg opptatt av å tilføre mye organisk materiale inn i jorda mens jeg dyrker, mens såjorden er jorden...