fbpx

Flere grunner til å dyrke koriander, dette er en !

Er du begeistret for asiatisk mat, er ikke bare koriander en vesentlig del av smakstilsettingen. Både chili og hvitløk, og gjerne også lime, finner du igjen i asiatiske oppskrifter.

Dette er en av mine favorittretter, og hver kan jeg serverer den får jeg «stående applaus», og deler gladelig oppskriften videre. Den passer som forrettt til 4-6 personer, eller sammen med sushi eller andre skalldyr.

Sashimi

Ca 500 gram Salmalaks kuttes i tynne skiver

1 avokado kuttes i ruter

1 mango kuttes i ruter

3 vårløk kuttes i små skiver (bruk ca ¾ del av purren)

1 granateple renses for frø

1 potte koriander

1 dl  sesamfrø eller pinjekjerner ristes i pannen

1 lime kuttet i båter

Knallgod ponzosaus med koriander

Legg oppkuttet avokado, mango og vårløk på et fat. Ha den oppkuttede salmalaksen oppå. Dryss granateplet, den opphakkede korianderen og pinjekjernene over. Dytt inn limebåtene. Servèr sammen med

Ponzosaus:

1 dl soyasaus

½ lime

½ ss Honning

1 ss Riseddik

2 hvitløksfedd, finhakket

½ chili uten frø, finhakkes

Frisk koriander – en halv bunt

Press ut saften av limen, tilsett de andre ingrediensene og kjenn at smaken «sitter». La den stå og trekke seg i 10 minutter, eller mer.

Jeg pleier å servere sausen ved siden av. Om du velger å helle den over fisken, vil du se at den «kaldkoker» på grunn av syren i limen.

Dyrke koriander:

Koriander er enkel å dyrke. Du kan så den både inne i et drivhus eller på friland. Jeg starter allerede i februar med å så noen i en potte inne i drivhuset. Så flytter jeg den ut, og sår på nytt ute på friland fra april/mai. Det eneste du skal passe på, er å så den ofte nok. Da har du koriander hele sommerhalvåret.  Den siste innhøstingen finner sted langt ut i november. Da putter jeg noen tuster i frysen, slik at jeg har til jeg igjen kan høste de neste på vårparten. Lar du den stå ute, vil den sannsynligvis så seg selv også. Og det er også en god grunn til å la den gå opp i blomst. De vakre, tynne hvite blomstene er ypperlige til å pynte opp maten med.

 

 

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...