fbpx

Fikenmarmelade med portvin og valnøtter

Dette er ingrediensene du trenger for å lage fikenmarmelade.

Så lenge jeg kan huske har jeg alltid laget denne fikenmarmeladen. Så jeg vet ikke hvor jeg har oppskriften fra. Denne oppskriften gir deg 6 små og 2 litt større glass med fikenmarmelade, ønsker du mindre er det bare å halvere.

Jeg lager såpass mye fordi det er hyggelige gaver å kunne gi bort.

Jeg pleier å kjøpe både valnøtter, stjerneanis, kanelstenger og fersk fiken i Asiabutikken. Fikenmarmeladen passer utmerket til  ost. I oppskriften har jeg skrevet at den er holdbar i ca 14 dager, men jeg har spist denne flere måneder etter at den er laget.

Fikenene bør klippes eller kuttes opp.

800 gram fiken

2 dl valnøtter som hakkes

0,8 liter vann

2-3 stjerneanis

2-3 kanelstenger

Saft av 1,5 sitron

660 gram sukker (kan gjerne reduseres, da blir den imidlertid litt mer «flytende»)

2 spiseskjeer portvin

Her er alt i gryta, minus valnøttene, som du har i helt på slutten.

Klipp opp fiken i mindre biter, kok opp vannet og hell det over. La det stå i 2-3 timer. Ha deretter alt det andre i kjelen, unntatt valnøttene.  La det koke 30 minutter. Ha så i de hakkede valnøttene og kok videre i 5 minutter. Øs marmeladen over på varme glass (en fordel å koke disse under lokk i en gryte, så blir de sterile). Sett så på tette lokk, og opp ned, da blir de lufttette. Fikenmarmeladen kan også fryses.

Ved å skru glassene tett til, og sette de opp ned til de har blitt kalde, vil de vakumere seg.

Fikenmarmelade ferdig på glass 🙂

Nydelig til ost 🙂

Siste innlegg

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en...

Nå er blåskjellene på sitt beste

Jeg kaller dette en blåskjellsuppe, selv om det kanskje ikke er så mye suppe. Nok blåskjell er det i et nett, om du ikke skal servere mer enn tre personer. Du kan jo også lage litt pommes frites ved siden av, så får den franske varianten av Moules Frites. Og så rekker...

Tomatene fra i sommer ble til spagetti puttanesca

Når jeg leser oppskrifter, så er det noen som fanger min oppmerksomhet mer enn andre.  Det kan ha ulike årsaker, men oftest er det fordi jeg har hovedingrediensene selv, gjerne egendyrket og lagret slik at det bare å hente de fram. Jeg jakter med andre ord på nye...

Bitt av mikrogrønt-basillen

Jeg digger å bruke masse urter i maten. Og gjerne overdriver bruken fordi jeg har så mye, og det gir så god smak. Jeg bruker det både oppi maten, men også på maten. Den blir så delikat, lekker og innbydende med masse grønt på toppen, og vi spiser jo også med øynene,...

Såjorden lager vi selv

Når jeg skal så de første frøene, ofte allerede rundt juletider, trenger jeg jord. Og det er ikke noe viktig poeng at denne jorden skal være kompostjord. Vanligvis er jeg opptatt av å tilføre mye organisk materiale inn i jorda mens jeg dyrker, mens såjorden er jorden...