fbpx

Den aller beste julesilda

Oppskriften på denne julesilda har jeg fra den tiden jeg bodde i Oslo og jobbet i reklamebransjen. Og det er ca 43 år siden. Utrolig å tenke på. Hver desember var vi fast invitert til lunsj hos en av mine kollegaer, og alle tok med seg litt. Jeg hadde med meg dansk leverpostei, som ble forsiktig varmet opp, fikk følge av sprøstekt bacon og champignonen. Ciss hadde med seg «Jansons fristelse», for hennes mor var svensk, vertinnen stilte med ribbe, og Anne May hadde med seg sild.

Jeg var ikke så bevandret i «silde-verdenen» den gangen, men da jeg smakte denne, var jeg solgt.

Så bare prøv du også!

Siden den gang har jeg laget den til jul hvert år. Og jeg dobler alltid oppskriften. Da får jeg i tillegg til det vi spiser selv, to mindre glass som jeg gir til noen jeg vet er glad i denne. Ikke få ganger jeg har delt ut oppskriften. Og det som er spesielt med den, er at laken baserer seg på sitronsaft.

Det er smart å ha ingrediensene ferdig oppkuttede før du starter.

Lake:

  • Saften av 3 sitroner
  • 2 dl sukker
  • ½ dl vann

Dette røres ut i en bolle.

  • Kutt 1-2 cm brede stykker av 3 kryddersildfileter
  • 2 spiseskjeer fersk dill
  • 2 små gulrøtter i tynne skiver
  • 1 liten rød løk
  • 1 liten purre i skiver
  • 10 hele pepperkorn hakkes grovt eller knuses litt i en morter

Dette legges lagvis i en bolle. Ha deretter på laken, og la stå på benken i ett døgn i romtemperatur, slik at smaken går inn i grønnsakene og silden. Deretter i kjøleksapet. Holdbar ca 1 uke (jeg har spist den eldre enn det også).

Ett stort og to små glass med sild blir det av dobbel oppskrift. altså av 6 fileter og 6 sitroner.

Se gjerne på youtube, hvor jeg lager denne:

Siste innlegg

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en...

Nå er blåskjellene på sitt beste

Jeg kaller dette en blåskjellsuppe, selv om det kanskje ikke er så mye suppe. Nok blåskjell er det i et nett, om du ikke skal servere mer enn tre personer. Du kan jo også lage litt pommes frites ved siden av, så får den franske varianten av Moules Frites. Og så rekker...

Tomatene fra i sommer ble til spagetti puttanesca

Når jeg leser oppskrifter, så er det noen som fanger min oppmerksomhet mer enn andre.  Det kan ha ulike årsaker, men oftest er det fordi jeg har hovedingrediensene selv, gjerne egendyrket og lagret slik at det bare å hente de fram. Jeg jakter med andre ord på nye...

Bitt av mikrogrønt-basillen

Jeg digger å bruke masse urter i maten. Og gjerne overdriver bruken fordi jeg har så mye, og det gir så god smak. Jeg bruker det både oppi maten, men også på maten. Den blir så delikat, lekker og innbydende med masse grønt på toppen, og vi spiser jo også med øynene,...

Såjorden lager vi selv

Når jeg skal så de første frøene, ofte allerede rundt juletider, trenger jeg jord. Og det er ikke noe viktig poeng at denne jorden skal være kompostjord. Vanligvis er jeg opptatt av å tilføre mye organisk materiale inn i jorda mens jeg dyrker, mens såjorden er jorden...