fbpx

Den aller beste julesilda

Oppskriften på denne julesilda har jeg fra den tiden jeg bodde i Oslo og jobbet i reklamebransjen. Og det er ca 43 år siden. Utrolig å tenke på. Hver desember var vi fast invitert til lunsj hos en av mine kollegaer, og alle tok med seg litt. Jeg hadde med meg dansk leverpostei, som ble forsiktig varmet opp, fikk følge av sprøstekt bacon og champignonen. Ciss hadde med seg «Jansons fristelse», for hennes mor var svensk, vertinnen stilte med ribbe, og Anne May hadde med seg sild.

Jeg var ikke så bevandret i «silde-verdenen» den gangen, men da jeg smakte denne, var jeg solgt.

Så bare prøv du også!

Siden den gang har jeg laget den til jul hvert år. Og jeg dobler alltid oppskriften. Da får jeg i tillegg til det vi spiser selv, to mindre glass som jeg gir til noen jeg vet er glad i denne. Ikke få ganger jeg har delt ut oppskriften. Og det som er spesielt med den, er at laken baserer seg på sitronsaft.

Det er smart å ha ingrediensene ferdig oppkuttede før du starter.

Lake:

  • Saften av 3 sitroner
  • 2 dl sukker
  • ½ dl vann

Dette røres ut i en bolle.

  • Kutt 1-2 cm brede stykker av 3 kryddersildfileter
  • 2 spiseskjeer fersk dill
  • 2 små gulrøtter i tynne skiver
  • 1 liten rød løk
  • 1 liten purre i skiver
  • 10 hele pepperkorn hakkes grovt eller knuses litt i en morter

Dette legges lagvis i en bolle. Ha deretter på laken, og la stå på benken i ett døgn i romtemperatur, slik at smaken går inn i grønnsakene og silden. Deretter i kjøleksapet. Holdbar ca 1 uke (jeg har spist den eldre enn det også).

Ett stort og to små glass med sild blir det av dobbel oppskrift. altså av 6 fileter og 6 sitroner.

Se gjerne på youtube, hvor jeg lager denne:

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...