fbpx

Tomatene fra i sommer ble til spagetti puttanesca

Deilig med hjemmebakt brød til.

Når jeg leser oppskrifter, så er det noen som fanger min oppmerksomhet mer enn andre.  Det kan ha ulike årsaker, men oftest er det fordi jeg har hovedingrediensene selv, gjerne egendyrket og lagret slik at det bare å hente de fram. Jeg jakter med andre ord på nye måter å bruke sunne og hjemmedyrkede grønnsaker på. Da jeg leste denne oppskriften, kunne jeg se at smaken måtte bli god. Tomatene, ansjosfiletene, hvitløken, oliven og kapersen og chilien vil gi denne vegetarretten en egen magi. Originaloppskriften ble gjenstand for visse endringer, mens «rammene» ble beholdt. De henkokte tomatene etter Camilla Plum sin oppskrift i boken «Sylt», funker fint i stedet for klasetomater, som det sto i oppskriften. Persillen ble erstattet med sennepsspirer. Løk og hvitløk hadde jeg på lager, og saltet var deilig hjemmelaget urtesalt.  Chili – den helt spesielle Piment d`Espelette dyrket jeg i sommer, høstet, tørket og malte den. Spagetti, ansjosfileter, oliven og kapers er noe jeg alltid har stående, fordi det brukes hele tiden i andre sammenheng.

Ingrediensene som brukes

Og her er ingrediensene jeg brukte:

400 gram spagetti

4 ss god olivenolje

2 fedd hvitløk

2 sjalottløk

Litt chiliflak

8-10 små italienske ansjosfileter

4 ts kapers

80 gram sort oliven

1 glass, ca 500 gram henkokte tomater (bruk 500 gram ferske klasetomater hvis du ikke har)

1 ss smør

Masse grønt (persille i den originale oppskriften)

40 gram parmesan

Havsalt og pepper.

Ansjosen merker du ikke, den smelter inn – og løfter retten

Spagettien i gryta, klar for servering

Kutt sjalottløk, hvitløk og ansjos i små biter. Om du bruker klasetomater, så kutt opp disse også. Fres så løk og hvitløk blank i oljen, tilsett ansjosen, chilien og la det surre til ansjosen er «oppløst». Tilsett så tomat og kapers og la det putre på medium varme mens du koker spagettien i vann som så vidt dekker den.

Når spagettien er ferdig, har du alt fra gryten over den, rører godt rundt og legger på lokket og lar det dampe, hvis det er noe vann igjen i gryten. Tilsett smør, oliven og det grønne, og vend alt forsiktig. Smak til med salt og pepper og ha et dryss med parmesan på toppen.

Dette er glasset med «henkokte tomter», som har stått kaldt siden juli. Metoden sikrer vakum i glasset, og gjør den svært holdbar.

Her kan du se en 4 minutters youtubevideo som viser litt av framgangsmåten:

 

Lykke til!

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...