fbpx

Tomatene fra i sommer ble til spagetti puttanesca

Deilig med hjemmebakt brød til.

Når jeg leser oppskrifter, så er det noen som fanger min oppmerksomhet mer enn andre.  Det kan ha ulike årsaker, men oftest er det fordi jeg har hovedingrediensene selv, gjerne egendyrket og lagret slik at det bare å hente de fram. Jeg jakter med andre ord på nye måter å bruke sunne og hjemmedyrkede grønnsaker på. Da jeg leste denne oppskriften, kunne jeg se at smaken måtte bli god. Tomatene, ansjosfiletene, hvitløken, oliven og kapersen og chilien vil gi denne vegetarretten en egen magi. Originaloppskriften ble gjenstand for visse endringer, mens «rammene» ble beholdt. De henkokte tomatene etter Camilla Plum sin oppskrift i boken «Sylt», funker fint i stedet for klasetomater, som det sto i oppskriften. Persillen ble erstattet med sennepsspirer. Løk og hvitløk hadde jeg på lager, og saltet var deilig hjemmelaget urtesalt.  Chili – den helt spesielle Piment d`Espelette dyrket jeg i sommer, høstet, tørket og malte den. Spagetti, ansjosfileter, oliven og kapers er noe jeg alltid har stående, fordi det brukes hele tiden i andre sammenheng.

Ingrediensene som brukes

Og her er ingrediensene jeg brukte:

400 gram spagetti

4 ss god olivenolje

2 fedd hvitløk

2 sjalottløk

Litt chiliflak

8-10 små italienske ansjosfileter

4 ts kapers

80 gram sort oliven

1 glass, ca 500 gram henkokte tomater (bruk 500 gram ferske klasetomater hvis du ikke har)

1 ss smør

Masse grønt (persille i den originale oppskriften)

40 gram parmesan

Havsalt og pepper.

Ansjosen merker du ikke, den smelter inn – og løfter retten

Spagettien i gryta, klar for servering

Kutt sjalottløk, hvitløk og ansjos i små biter. Om du bruker klasetomater, så kutt opp disse også. Fres så løk og hvitløk blank i oljen, tilsett ansjosen, chilien og la det surre til ansjosen er «oppløst». Tilsett så tomat og kapers og la det putre på medium varme mens du koker spagettien i vann som så vidt dekker den.

Når spagettien er ferdig, har du alt fra gryten over den, rører godt rundt og legger på lokket og lar det dampe, hvis det er noe vann igjen i gryten. Tilsett smør, oliven og det grønne, og vend alt forsiktig. Smak til med salt og pepper og ha et dryss med parmesan på toppen.

Dette er glasset med «henkokte tomter», som har stått kaldt siden juli. Metoden sikrer vakum i glasset, og gjør den svært holdbar.

Her kan du se en 4 minutters youtubevideo som viser litt av framgangsmåten:

 

Lykke til!

Siste innlegg

Rabarbra smuldrepai

Når det er rabarbrasesong, må vi bruke den som best vi kan, og variere. Jeg liker å høste hele planten, og får mye ut av det. Så får jeg en ekstra runde i august igjen. De fleste har ingrediensene til denne smuldrekaken i hus, og da er det fort gjort å lage den. Dette...

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en...

Nå er blåskjellene på sitt beste

Jeg kaller dette en blåskjellsuppe, selv om det kanskje ikke er så mye suppe. Nok blåskjell er det i et nett, om du ikke skal servere mer enn tre personer. Du kan jo også lage litt pommes frites ved siden av, så får den franske varianten av Moules Frites. Og så rekker...

Bitt av mikrogrønt-basillen

Jeg digger å bruke masse urter i maten. Og gjerne overdriver bruken fordi jeg har så mye, og det gir så god smak. Jeg bruker det både oppi maten, men også på maten. Den blir så delikat, lekker og innbydende med masse grønt på toppen, og vi spiser jo også med øynene,...

Såjorden lager vi selv

Når jeg skal så de første frøene, ofte allerede rundt juletider, trenger jeg jord. Og det er ikke noe viktig poeng at denne jorden skal være kompostjord. Vanligvis er jeg opptatt av å tilføre mye organisk materiale inn i jorda mens jeg dyrker, mens såjorden er jorden...