Ruccola – en av mine fire favorittsalater

Vi er forskjellige vi mennesker – heldigvis. Og våre matvaner er også svært forskjellige. Det speiler seg også i det vi dyrker. Vi dyrker jo helst det vi liker å spise, og dyrker mest av det vi spiser mest av. Mine fire favoritter i salatbedet er:

Å dyrke salat i en kjøkkenhage er et «must»

Little Gem – en romanosalat/hjertesalat – for meg et must i Cæsarsala

Orientalsk salat – den sår jeg allerede i februar i ei bøtte i drivhuset, og er blandinger av en rekke småsalater med asiatisk smak. Den pleier jeg å blande med andre salater for å sette litt smak.

 Issalat – er for meg et must, og deilig til rømmesalat. En salat jeg lager mye av, spesielt til fisk.

Ruccola – som jeg skal skrive om her

For en rekke salater, og også urter er det et viktig poeng å ikke så for mye av gangen. Plantene går i blomst og blir trette og vil ikke mer. Så heller en gang i måneden, og start i februar/mars med for eksempel vintersalat, ruccola og little Gem – som alle er gode salater og som tåler kulden godt. Som en huskeregel bruker jeg månedsskiftet til å putte frøene i jorda. Og jeg holder på utover høsten også – avhengig av hvordan været er. Og pass på å så den tynt.

Å dyrke om høsten er undervurdert.

I hvert fall gjelder høstdyrking på Sørlandet, hvor jeg bor og vi har deilig vær langt ut i oktober. Hvis du sår i august for eksempel, får du raskt noen fine små planter på få uker og det skal mye til at den går i blomst. Mange vil overvintre og poppe opp på våren som noe av det første du kan høste. Og om du har noen som har gått opp i blomst på den tiden, og du er fornøyd med smaken, så ta noen frø fra blomstene, så har du til neste års avling. Og blomstene kan du jo også spise – husk det.

Denne ruccola er nå gått i blomst. Vakker også – ikke sant?

Ruccola er en plante som har en peppeaktig kjøttsmak, meget aromatisk og noe vanskelig å beskrive smaksmessig. Den har vært dyrket tusenvis av år, og kommer utrolig nok i flere varianter, både milde og sterke på smaken.

Ruccola som urt

Ruccolaen er på mange måter en salat og en urt samtidig. Jeg bruker den gjerne slik jeg bruker både dill, persille og basilikum. Hakker den fint og har den i omeletter og fiskesaus. Eller som spinat, litt lett stekt med sitron, en god olivenolje, parmesan, littegranne honning, og gjerne til fisk.

Ruccola som salat

Jeg syntes ruccolaen er spesielt god når den som den eneste salaten kombineres med nøtter og frukt. Her er noen kombinasjoner du bør prøve:

·        Vannmelom, avocado og agurk i kombinasjon med pinjekjerner, fetaost og flaksalt

·        Jordbær, mozarella og rucola i kombinasjon med balsamico, hakkeede valnøtter, flaksalt og nykvernet pepper

·        Nektarin, jordbær og rucola i kombinasjon med feta, parmaskinke og parmesanost. Flaksalt og nykvernet pepper.

Balsamicoeddik, en god olje og et par ulike typer eddik er et «must» i kjøkkenet mitt om sommeren, da kan jeg kombinere smakene. Nektarinsalaten blander jeg olje/eddik i, de to andre bruker jeg stort sett «bare» balsamicoeddik.

Og husk å pynte med spiselige blomster.

Ruccola som «dryss»

Er du litt fysen på noe godt?

Ingrediensene til det jeg kaller ostebruchetta

Jeg kaller denne for en ostebruchetta. Du tar en halvstekt bagett, kutter opp i skiver og smører med urtesmør. Legg deretter på Strandaskinke og et stykke brie. Legg det på en stekeplate og stek det på 200 grader i ca 10 minutt (litt avhengig av ovnen din). Når det er ferdig har du på ruccola og cherrytomat, og avslutter med å ringle over en god olje.

Se oppskrift her på: Ruccola på pizzaen – og pizzaoppskrift

Siste innlegg

Fennikel

Med fennikel slår du to fluer i en smekk: Både de oppsvulmede bladene i bunnen er fantastiske i matlagingen, høst den før den går den i stokk, gjør den det - så nyt det også. Den er nydelig med sin limegrønne farge og de vaiende, fjærdusklignende grønne bladene  som...

Rabarbraen høster vi på nytt i august

Rabarbrasaft med ananasmynte Jeg tyner det jeg kan ut av bær, frukt og grønnsaker. Sesongen er så kort i Norge, at vi må høste og utnytte det vi kan. Som for eksempel rabarbra. Som gjerne kan høstes flere ganger. Mange tror at rabarbra ikke kan høstes senere enn juni....

Småspicy tomatjuice

En hjemmelaget juice har en helt annen smak enn den du kjøper. Siden du ikke får i deg fibrene med juicing, holder det å lage juice et par tre ganger i uken. Jeg digger min nye juicemaskin, en horisontal slowjuicer, den har vært verd investeringen. Denne tomatjuicen...

Vi høster hvitløken

Løk er moro å dyrke, og om du aldri har dyrket noe tidligere, er det veldig bra å starte med. De setter en stor spiss på maten, og har lang holdbarhet. Vær bare klar over at vanlig løk (kepaløk) og hvitløk dyrkes på to helt forskjellige måter. I denne artikkelen skal...

Agurktid

Agurk er et must i ethvert drivhus, og snackagurken er bare til snacke i seg mens du jobber der. Og jeg setter ikke mindre pris på sylteagurken heller, det var noe av det første jeg startet med å dyrke da jeg fikk mitt første drivhus for ca 16 år siden. Agurken er en...