fbpx

Ruccola – en av mine fire favorittsalater

Vi er forskjellige vi mennesker – heldigvis. Og våre matvaner er også svært forskjellige. Det speiler seg også i det vi dyrker. Vi dyrker jo helst det vi liker å spise, og dyrker mest av det vi spiser mest av. Mine fire favoritter i salatbedet er:

Å dyrke salat i en kjøkkenhage er et «must»

Little Gem – en romanosalat/hjertesalat – for meg et must i Cæsarsala

Orientalsk salat – den sår jeg allerede i februar i ei bøtte i drivhuset, og er blandinger av en rekke småsalater med asiatisk smak. Den pleier jeg å blande med andre salater for å sette litt smak.

 Issalat – er for meg et must, og deilig til rømmesalat. En salat jeg lager mye av, spesielt til fisk.

Ruccola – som jeg skal skrive om her

For en rekke salater, og også urter er det et viktig poeng å ikke så for mye av gangen. Plantene går i blomst og blir trette og vil ikke mer. Så heller en gang i måneden, og start i februar/mars med for eksempel vintersalat, ruccola og little Gem – som alle er gode salater og som tåler kulden godt. Som en huskeregel bruker jeg månedsskiftet til å putte frøene i jorda. Og jeg holder på utover høsten også – avhengig av hvordan været er. Og pass på å så den tynt.

Å dyrke om høsten er undervurdert.

I hvert fall gjelder høstdyrking på Sørlandet, hvor jeg bor og vi har deilig vær langt ut i oktober. Hvis du sår i august for eksempel, får du raskt noen fine små planter på få uker og det skal mye til at den går i blomst. Mange vil overvintre og poppe opp på våren som noe av det første du kan høste. Og om du har noen som har gått opp i blomst på den tiden, og du er fornøyd med smaken, så ta noen frø fra blomstene, så har du til neste års avling. Og blomstene kan du jo også spise – husk det.

Denne ruccola er nå gått i blomst. Vakker også – ikke sant?

Ruccola er en plante som har en peppeaktig kjøttsmak, meget aromatisk og noe vanskelig å beskrive smaksmessig. Den har vært dyrket tusenvis av år, og kommer utrolig nok i flere varianter, både milde og sterke på smaken.

Ruccola som urt

Ruccolaen er på mange måter en salat og en urt samtidig. Jeg bruker den gjerne slik jeg bruker både dill, persille og basilikum. Hakker den fint og har den i omeletter og fiskesaus. Eller som spinat, litt lett stekt med sitron, en god olivenolje, parmesan, littegranne honning, og gjerne til fisk.

Ruccola som salat

Jeg syntes ruccolaen er spesielt god når den som den eneste salaten kombineres med nøtter og frukt. Her er noen kombinasjoner du bør prøve:

·        Vannmelom, avocado og agurk i kombinasjon med pinjekjerner, fetaost og flaksalt

·        Jordbær, mozarella og rucola i kombinasjon med balsamico, hakkeede valnøtter, flaksalt og nykvernet pepper

·        Nektarin, jordbær og rucola i kombinasjon med feta, parmaskinke og parmesanost. Flaksalt og nykvernet pepper.

Balsamicoeddik, en god olje og et par ulike typer eddik er et «must» i kjøkkenet mitt om sommeren, da kan jeg kombinere smakene. Nektarinsalaten blander jeg olje/eddik i, de to andre bruker jeg stort sett «bare» balsamicoeddik.

Og husk å pynte med spiselige blomster.

Ruccola som «dryss»

Er du litt fysen på noe godt?

Ingrediensene til det jeg kaller ostebruchetta

Jeg kaller denne for en ostebruchetta. Du tar en halvstekt bagett, kutter opp i skiver og smører med urtesmør. Legg deretter på Strandaskinke og et stykke brie. Legg det på en stekeplate og stek det på 200 grader i ca 10 minutt (litt avhengig av ovnen din). Når det er ferdig har du på ruccola og cherrytomat, og avslutter med å ringle over en god olje.

Se oppskrift her på: Ruccola på pizzaen – og pizzaoppskrift

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...