Dumme bønder – de største potetene?

Potet har i alle år vært brukt for å få et umulig jordstykke til å bli bra på. Og du behøver ikke tenke så mye, for å få en god potetavling. Kanskje er det derfra uttrykket stammer? De gror i nær sagt alt. Og har du først fått sansen for potetdyrking, er det en grønnsak du kan spise hver dag uten å bli trøtt av den. Den er så velsmakende at den uten konkurranse er den mest nøytrale og delikate grønnsaken vi kan spise om sommeren.

I forrige århundre, var poteten, sammen med gulrøtter og kålrot, viktig å dyrke, fordi den skulle gi familien mat gjennom hele vinteren.  Nå er den langt nede på hitlisten hos mange, og det er nesten litt synd.

Potetdyrking er en av de beste måter å få liv i jorden på.

Den er utrolig villig alle steder. Når du har høstet poteten, bruker du potetriset i komposten, som markdekke over andre grønnsaker, eller legger det i bunnen av et nytt bed du har lyst å opparbeidet. Når poteten er høstet er det fint å ha nye spirer av noe, til å sette i den ledige jorden. Bare pass på å tilføre ny næring i form av bokashi eller kompostjord. Dette kaller vi seriedyrking. Jeg pleier å sette sylteagurk der hvor jeg har høstet poteten. Om du ikke har det klart, er det fint å bruke grønngjødsel. La den vokse og stå over vinteren, da tilfører du masse god næring og den er dyrkeklar til våren.

 

Jeg setter potetene ut tidlig, og starter forspiringen allerede i februar mars av tidligpoteten. Spirene skal være korte, fete, kraftige og det får man med nok lys. I et kaldt, kjølig og frostfritt rom.

Det er stas å sette to tre poter i en potte i drivhuset allerede februar, da får jeg nok poteter til en middag eller to – allerede i begynnelsen av juni.

Og stallgjødsel er perfekt i jorden. Dyrker du de ute, skal potetene  graves ned i 20 – 25 cm jord. Legg potetene i 15 cm dybde i en vannrett rille eller i hvert sitt hull. Lag et spadestikk, legg jorden opp på siden, og vann i hulle, putt en potet nedi og fyll så på med jorden fra neste spadestikk.

Potetene skal hyppes så fort det grønne viser seg.

Potetene blir nemlig uspiselige hvis de får lys. Hypp en gang i uken ved å gå mellom rekkene med hakkejernet og riv jorden opp langs stengelen. Til sist har du et jordkammer på ca 25 cm høyde. Alteranativt kan du legge på lagvis med tang (som må skyldes for salt), og gressklipp. Da slipper du hele hyppingen.

Det er nesten ulidelig spennende å vente på de første potetene, så fort blomstene viser seg, kan du plukke. Vi spiser de så fort de er på størrelse med valnøtter. Det er den største luksus jeg kan tenke meg, og det er bare å nyte det – det er egendyrkede poteter.

Poteten tar gjerne imot vår kjærlige tilberedning, og vi krydrer den med deiligste urter fra urtehagen, med kostelige grønnsaker, med kjøtt av høy kvalitet, smør eller den beste olivenolje vi kan tenke oss.

Her er noen oppskrifter på potetvariasjoner:

Masse godt av poteter

 

Siste innlegg

Fennikel

Med fennikel slår du to fluer i en smekk: Både de oppsvulmede bladene i bunnen er fantastiske i matlagingen, høst den før den går den i stokk, gjør den det - så nyt det også. Den er nydelig med sin limegrønne farge og de vaiende, fjærdusklignende grønne bladene  som...

Rabarbraen høster vi på nytt i august

Rabarbrasaft med ananasmynte Jeg tyner det jeg kan ut av bær, frukt og grønnsaker. Sesongen er så kort i Norge, at vi må høste og utnytte det vi kan. Som for eksempel rabarbra. Som gjerne kan høstes flere ganger. Mange tror at rabarbra ikke kan høstes senere enn juni....

Småspicy tomatjuice

En hjemmelaget juice har en helt annen smak enn den du kjøper. Siden du ikke får i deg fibrene med juicing, holder det å lage juice et par tre ganger i uken. Jeg digger min nye juicemaskin, en horisontal slowjuicer, den har vært verd investeringen. Denne tomatjuicen...

Vi høster hvitløken

Løk er moro å dyrke, og om du aldri har dyrket noe tidligere, er det veldig bra å starte med. De setter en stor spiss på maten, og har lang holdbarhet. Vær bare klar over at vanlig løk (kepaløk) og hvitløk dyrkes på to helt forskjellige måter. I denne artikkelen skal...

Agurktid

Agurk er et must i ethvert drivhus, og snackagurken er bare til snacke i seg mens du jobber der. Og jeg setter ikke mindre pris på sylteagurken heller, det var noe av det første jeg startet med å dyrke da jeg fikk mitt første drivhus for ca 16 år siden. Agurken er en...