Alle hager bør ha en hyll

Hyll er sjeldent noe man dyrker, de kommer bare av seg selv. Og av alle blomstringene på våren, som kirsebær, frukttrær og syriner så er det hylleblomsten som kommer til slutt. Og den blomstrer rundt St Hans.

Deres blekhet – er ikke hvit, men fløtefarget som en knipling.

Hylleblomsten dufter som en muskatt, og du kan bruke den til så mye mer enn saft. Rist blomsten fri for støv eller udyr, ikke legg den i vann, da mister den mye av kraften, duften og smaken. Ta bort det meste av den grønne stilken, jeg pleier å klippe den opp. Da har jeg samtidig kontroll, om det skulle være noen småkryp igjen der.

Og hva annet kan vi bruke hylleblomsten til? Jo, det er nesten bare fantasien som setter grenser. Bruk den som krydderurt og fyll for eksempel hele kyllingen med blomstene. Eller fyll fisken om du baker den i papir, eller legg kjøttet på en seng av hylleblomster når du steker i leirgryten. Bruk de oppklippede blomstene som dryss på salaten, på jordbærene, isen, desserten. La drikkevannsmuggen få følge av noen gode buketter i vannet. Bruk den mens du har den.

Klipp blomstene fra stilken

For oppskrift på : Hylleblomstsaft

Siste innlegg

Rabarbraen høster vi på nytt i august

Rabarbrasaft med ananasmynte Jeg tyner det jeg kan ut av bær, frukt og grønnsaker. Sesongen er så kort i Norge, at vi må høste og utnytte det vi kan. Som for eksempel rabarbra. Som gjerne kan høstes flere ganger. Mange tror at rabarbra ikke kan høstes senere enn juni....

Småspicy tomatjuice

En hjemmelaget juice har en helt annen smak enn den du kjøper. Siden du ikke får i deg fibrene med juicing, holder det å lage juice et par tre ganger i uken. Jeg digger min nye juicemaskin, en horisontal slowjuicer, den har vært verd investeringen. Denne tomatjuicen...

Vi høster hvitløken

Løk er moro å dyrke, og om du aldri har dyrket noe tidligere, er det veldig bra å starte med. De setter en stor spiss på maten, og har lang holdbarhet. Vær bare klar over at vanlig løk (kepaløk) og hvitløk dyrkes på to helt forskjellige måter. I denne artikkelen skal...

Agurktid

Agurk er et must i ethvert drivhus, og snackagurken er bare til snacke i seg mens du jobber der. Og jeg setter ikke mindre pris på sylteagurken heller, det var noe av det første jeg startet med å dyrke da jeg fikk mitt første drivhus for ca 16 år siden. Agurken er en...

Rødbete – roten til alt godt

Rødbeten er en grønnsak jeg sår hele tiden med jevne mellomrom, fra begynnelsen av april og til midten av august. Den er ikke grådig i sine krav, og trives godt i en god kompostjord med rikelig vanning. Visste du at den er i nær familie med både bladbede (mangold),...