fbpx

Vi høster hvitløken

Løk er moro å dyrke, og om du aldri har dyrket noe tidligere, er det veldig bra å starte med. De setter en stor spiss på maten, og har lang holdbarhet. Vær bare klar over at vanlig løk (kepaløk) og hvitløk dyrkes på to helt forskjellige måter. I denne artikkelen skal vi se på dyrking av hvitløk. 

Hvitløk settes på høsten, så nær opp til frosten som mulig. På Sørlandet hvor jeg bor, skjer det i oktober/november. Man deler da opp hvitløken og setter feddene i jorda, med spissen opp. Ha en rivebredde mellom rekkene, og ca 10 cm mellom hver løk.  Har du høstet egne hvitløk, og har fedd, så bruk de aller største til å sette, og de minste til matlagingen. I år høstet jeg 82 løk, og ca 20 av disse var skikkelig store, med en omkrets på ca 20 cm. Disse skal prioriteres til dyrking til høsten. Og pass på at alle er fine og ikke skadet. Om du ikke har egne løk å sette, så sørg for at du får tak i sertifiserte løk.

Når du skal sette hvitløken

Det bør ikke være for vått i jorden når du setter løken. Jeg var oppriktig bekymret i høst og vinter med alt regnet vi fikk. Ville de råtne? Men nei, det gikk bra. Om du er redd for at fuglene skal vippe de små spirene, så sørg for å dekke de med fiberduk. Løken vil komme til å spire etter få uker om været er mildt. Det går bra likevel, selv om spiringen skjer på høsten.  Sørg for å dekke mest mulig av spirene da, gjerne med et lag med løv.

Hvitløken skal ha noen måneder med kulde for at de skal sette feddene, det er årsaken til at de settes om høsten. Om man velger å sette hvitløken på våren, blir de også store, men som regel får man da ikke fedd av den.

Disse spirene av hvitløken er fra 24. april 2020.

Det sies i Frankrike at

«hvitløken setter man på årets mørkeste dag, og høster den på årets lyseste».

I Norge er dette noe annerledes. I mars kan du klippe av spirene og bruke i matlagingen, om du vil, da er de gjerne i purrestørrelse på stilken. Og løken er i ferd med å etablere seg i jorden da, derfor er det viktig å gi de godt med gjødsel. Og de vil kunne utvikle seg til enormt store hvitløk. Bruk tang, husdyrgjødsel og etter hvert også gressklipp. Dess mer næring, dess større hvitløk.

Vi har to typer hvitløk: Hardneck, som har en hard hals, og danner små toppløk på en snurr når det nærmer seg modningstid. Når de viser seg, kan du regne at det er ca 3 uker til du kan høste hvitløken. Snurrene er flotte å spise, og en delikatesse for gourmeter. De er klare når de har gjort en omdreiing i lufta (som senere retter seg ut). Restauranter som Noma og Maemo og også vår lokale «hos Moi», tar mer enn gjerne i mot disse. Denne stengelen går helt ned til rothalsen, og løkene sitter omkranset rundt denne stengel på hardnecken. Det sies at det er denne hardnakkede løken som er mest holdbar. Softneck har myk hals, og fordelen med den er at den er lettere å flette.

Så høster vi de altså ca midten av juli.

Åtte stykker var på hvitløkskurs den 21. juli 2020, og lærte bl.a. forskjell på hardneck og softneck, og hvorfor noen småløk trenger to år mens hovedløken trenger ett år.

På bildet over kan du se, hvis du ser nøye etter,  at disse snurrene er i ferd med å rette seg opp igjen, da toppløken utvikler seg nå til å bli bulbiller.

Ca tre uker før vi høstet løken. havnet en del av piruettene (bulbillene) på restauranter til Trond Moi, hos Moi.

Allerede første året får du disse snurrene av noen blomsterstengler. Lar du de modnes, vil du få småløk som er på størrelse av en ert/klinkekule, og du kan bruke de som setteløk. Da vil de bli som en kinaløk uten fedd.  Du kan enten la de bli igjen i jorden, og vente med å ta de opp, eller ta de opp på denne tiden, helst noe tidligere. Tørke de, og så sette de med litt større avstand året etterpå. Da vil du – altså i år 2 – få store fine hvitløk med fedd.

Elin Eftevaag fikk med seg hjem en Valdres hvitløk. Tipper den skal plantes i Brekkestø Hage, og om noen år får du kjøpt «barnebarn» av denne gjennom REKO ringen.

Hvitløk trenger å tørke mer omhyggelig enn vanlig løk. Du skal høste de i det de holder på å sprenges i feddene, men før de faller fra hverandre. Da kan nemlig skitt og bakterier trenge inn i løken, og ødelegge for lagringen. De skal tørke tre fire dager, og ta de endelig inn om regnværet setter inn. Mine løk fester jeg mellom to pinner og lar de henge under mønet, slik at vinden hjelper med tørringen. Det kan ta uker før de er tørre nok – slik de ofte er når du kjøper de på butikken. Når de så er tørre, er tiden inne for å flette de.

Hvitløken høstes på fine dager og henges til tørk med god lufting og lite fuktighet.

På bildet over, ser du hvitløken til tørk. Noen har jeg klippet av snurren på, og noen ikke. Jeg vil i år samle bulbiller – og så flere av disse til høsten. De som henger på er foreløpig små, men de vil utvikle seg utover høsten mens de tørker.

Mer om bulbiller kan du lese her:

https://www.drivhusetmitt.no/2020/07/03/hvitloksblomsten-er-en-delikatesse/

Oppskrifter:

Hvitløksconfit

 

 

 

 

 

 

 

 

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...