Hvitløksblomsten er en delikatesse

Det er kjempemoro å dyrke hvitløk, men visste du at du egentlig kan høste den to ganger? Ihvertfall om du dyrker hardneck-typen. For det er disse vakre og velsmakende blomster-piruettene som er så gode til pesto, smørdamping eller langtidslagring. Nå er det tiden for å høste de. Og om tre uker er hovedløken sin tur. Det skal vi komme tilbake til i en annen blogg. 

Du finner altså bulbillene på den såkalte «hardneck» hvitløkstypen, eller slangehvitløk som noen kaller den.

Vi høster den når den har vokst en omdreining og dannet en full sirkel.

Selve blomsterstilken svinger seg som en piruett få uker før selve løken skal høstes. Og det er denne lille antydning til blomst som senere blir til små frø, som vi kaller bulbiller. Tar du den før den har fått utviklet seg og «sprunget ut», er den en delikatesse som må nytes mens vi venter på hoved-hvitløken.

Som en piruett svinger den seg, og kan høstes når den har full omdreiing.

På denne tiden er de milde og velsmakende

Det er gartner Anders Nordrum som forærte meg de to første hvitløkene mine. Som i år har blitt til 100, etter å ha doblet produksjonen de siste årene. Han kan alt om denne Valdres-hvitløken. Gartneren fra Fengslet på Slidreøya i Valdres, hvor man dyrker 12.000 hvitløk årlig. Og det er han jeg har fått min kunnskap fra.

Og når man altså har så altfor mye av denne delikatessen, er det en glede å dele den med gourmetkokken Trond Moi, hos Moi, Kristiansand.

Spiser du hos Moi kan det hende at servitøren sier at bulbillen er lokal, og kommer fra en bybonde på Stangenes. Da er den fra Drivhuset mitt.

I sin blogg skriver Nordrum om dyrking av hvitløken, og gir følgende råd:

«Noen kutter de opp i biter og woker disse, sammen med andre grønnsaker eller blander den rå i salater. Vår kokk på fengselet pleier å kjøre stilkene sammen med olje i en blender, tilsetter salt og lager en enkel, men svært god og holdbar pesto. Passer man på å ha den i kjøleskap og sørge for at overflaten er dekket med olje, forteller mange at den er holdbar lenge utover vinteren. Pestoen er godt egnet til alt fra marinering til innblanding i rømme og ulike sauser»

Som et alternativ sier han videre at den kan legges helt fersk og ubehandlet i en tett pose eller plastboks i kjøleskapet, og holde seg frisk til over jul, altså et halvt år.

Hvis toppløken (bulbillen) får utvikle seg blir de små frø.

Men du trenger altså ikke høste denne blomsten. Det er forskjellig oppfatning av om den tar av kraften fra hovedløken eller ei, Anders Nordrum sier ja, Camilla Plum sier nei. Om du lar den sitte på, og utvikle seg, åpner den seg altså til en liten blomst. Blomsterstilker, som egentlig ikke er en blomst, men en rosett med luftløk. På størrelse mellom rips og solbær. Og velger du å høste de, skal du tørke og legge dem i jorden i oktober. Da vil du få nye hvitløk til våren, som en liten kinaløk. Så kan du altså plante den ut enda en gang, og høste den som en vanlig løk med fedd året etter det. Et 2 års prosjekt altså. Bare prøv.

Her er de små frøene (bulbillene), tørket og klare til å puttes i jorda om høsten, og bli til en liten kinahvitløk neste år.

Lyst til å lære mer om å dyrke hvitløk? Se her: Hvitløksdyrking – formiddagskurs

Siste innlegg

Rabarbraen høster vi på nytt i august

Rabarbrasaft med ananasmynte Jeg tyner det jeg kan ut av bær, frukt og grønnsaker. Sesongen er så kort i Norge, at vi må høste og utnytte det vi kan. Som for eksempel rabarbra. Som gjerne kan høstes flere ganger. Mange tror at rabarbra ikke kan høstes senere enn juni....

Småspicy tomatjuice

En hjemmelaget juice har en helt annen smak enn den du kjøper. Siden du ikke får i deg fibrene med juicing, holder det å lage juice et par tre ganger i uken. Jeg digger min nye juicemaskin, en horisontal slowjuicer, den har vært verd investeringen. Denne tomatjuicen...

Vi høster hvitløken

Løk er moro å dyrke, og om du aldri har dyrket noe tidligere, er det veldig bra å starte med. De setter en stor spiss på maten, og har lang holdbarhet. Vær bare klar over at vanlig løk (kepaløk) og hvitløk dyrkes på to helt forskjellige måter. I denne artikkelen skal...

Agurktid

Agurk er et must i ethvert drivhus, og snackagurken er bare til snacke i seg mens du jobber der. Og jeg setter ikke mindre pris på sylteagurken heller, det var noe av det første jeg startet med å dyrke da jeg fikk mitt første drivhus for ca 16 år siden. Agurken er en...

Rødbete – roten til alt godt

Rødbeten er en grønnsak jeg sår hele tiden med jevne mellomrom, fra begynnelsen av april og til midten av august. Den er ikke grådig i sine krav, og trives godt i en god kompostjord med rikelig vanning. Visste du at den er i nær familie med både bladbede (mangold),...