Mango chutney

Setter du pris på asiatisk mat? I så fall bruker du sikkert mango chutney fra tid til annen.

Jeg skulle lage en indisk gryterett, og i oppskriften skulle jeg ha mango chutney, og den ville jeg lage selv. For så vidt det er mulig, vil jeg helst lage all mat fra bunnen av, og det har en klar sammenheng med at jeg fikk lov til å bli frisk igjen, etter å ha vært alvorlig syk i 2005.

Når jeg lager maten selv, vet jeg hva jeg har oppi den.

Jeg tror at mange av ingrediensiene som gjør at matvarene holder seg lenge, er kunstige tilsetningsstoffer som ofte fremmer sykdommer vi helst skulle vært uten.

Chutney stammer fra det indiske kjøkken og er meget brukt i asiatisk mat. Lager du en stor porsjon kan den fint holde seg noen uker i kjøleskapet om du har den på skoldet og rent glass. Eventuelt kan du også fryse ned denne i porsjoner.

Første del av prosessen

Ingredienser:

  • 1 løk finhakkes
  • 2 fedd hvitløk finhakkes
  • 1 spiseskje olivenolje
  • 1 mango, skåret i terninger
  • ½ chili – eller gjær som jeg pleier – ha den hel i gryta, og fisk den hele opp når maten er ferdig
  • ½ dl sukker
  • 1 vaniljestang uten det inni
  • ½ ts støtt kardemomme
  • 1 dl vann

Surr løk og hvitløk i en gryte med olje til løkene er klare og møre. Tilsett resten av ingrediensene og la det simre til chutneyes er mør og har den rette konsistens.

Det er vaniljestangen og chilien som gjør susen i denne

Oppskriften gir ca 3 dl.

Serveres til indisk mat  – eller rett gode gryteretter.

Hjemmelaget og deilig mangochutney

Siste innlegg

Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek

Når du dyrker mye chili, er det kjekt å ha litt forskjellige oppskrifter. Ikke bare fryse, sylte, lage olje, tørke eller henkoke. Mange har altfor mye chili akkurat nå, og lurer på hvordan de skal bruke alt. Å lage chilipasta er derfor et godt alternativ til alt det...

Hellstrøm`s Piment d`Espelette – en av hans hemmeligheter?

Piment d`Espelette er en mild chili.  Han snakket varmt om den under sendingene på Instagram i vår, og i boken «Hellstrøms hemmeligheter» er den en viktig ingrediens i flere av oppskriftene. Og Hellstrøm bruker den i pulverform.  «Den vil jeg dyrke selv», tenkte jeg. ...

Chili må vi ha

  Ved siden av å ha tomat, agurk og basilikum i drivhuset mitt, digger jeg å ha flere ulike typer chili, og pepper. Og har du ikke drivhus, holder det fint med et vindu. Det morsomme med chili er jo at de er så utrolig ulike – både i utseende og ikke minst i...

Endelig i gang med mikrogrønt i Norge

Kort tid etter at Linda Rabbe Haugen hadde startet opp med å dyrke mikrogrønt, kom pandemien, nå er hun i full gang igjen, og leverer bl.a. på REKO ringen, men ønsker å få flere på kundelisten.   -Mikrogrønt er en fantastisk grønn vekst. Da jeg oppdaget mikrogrønt...

En hyllest til snittebønnen

Fermentering* er en eldgammel konserveringsmetode som var vanlig før mye ble industrialisert. Dette har fått nytt liv i våre dager.  Snittebønner lagt lagvis med salt ville vi i vår moderne verden kalt fermentering, bare at ordet ikke var funnet opp den gangen. For...