Mango chutney

Setter du pris på asiatisk mat? I så fall bruker du sikkert mango chutney fra tid til annen.

Jeg skulle lage en indisk gryterett, og i oppskriften skulle jeg ha mango chutney, og den ville jeg lage selv. For så vidt det er mulig, vil jeg helst lage all mat fra bunnen av, og det har en klar sammenheng med at jeg fikk lov til å bli frisk igjen, etter å ha vært alvorlig syk i 2005.

Når jeg lager maten selv, vet jeg hva jeg har oppi den.

Jeg tror at mange av ingrediensiene som gjør at matvarene holder seg lenge, er kunstige tilsetningsstoffer som ofte fremmer sykdommer vi helst skulle vært uten.

Chutney stammer fra det indiske kjøkken og er meget brukt i asiatisk mat. Lager du en stor porsjon kan den fint holde seg noen uker i kjøleskapet om du har den på skoldet og rent glass. Eventuelt kan du også fryse ned denne i porsjoner.

Første del av prosessen

Ingredienser:

  • 1 løk finhakkes
  • 2 fedd hvitløk finhakkes
  • 1 spiseskje olivenolje
  • 1 mango, skåret i terninger
  • ½ chili – eller gjær som jeg pleier – ha den hel i gryta, og fisk den hele opp når maten er ferdig
  • ½ dl sukker
  • 1 vaniljestang uten det inni
  • ½ ts støtt kardemomme
  • 1 dl vann

Surr løk og hvitløk i en gryte med olje til løkene er klare og møre. Tilsett resten av ingrediensene og la det simre til chutneyes er mør og har den rette konsistens.

Det er vaniljestangen og chilien som gjør susen i denne

Oppskriften gir ca 3 dl.

Serveres til indisk mat  – eller rett gode gryteretter.

Hjemmelaget og deilig mangochutney

Siste innlegg

Slik ble såkalenderen i notisbokformat til!

Såkalenderen vi nylig lanserte fikk jeg idé til fordi jeg har hatt behov for den selv. Når jeg som by bonde var i full gang om våren med å så, visste jeg ikke den gangen jeg startet for ca. 16 år siden, hva jeg burde starte med å så først. Noen tips hadde jeg fått om...

Vi bygger kjøkkenhage på kommunal tomt

Mange av dere vet at min kjøkkenhage ligger på landet. På Stangenes, ut mot havet, ved sommerhuset vårt, på tross av at vi «bare» bor der om sommeren. Det betyr at jeg tilbringer langt flere måneder i leiligheten vår i byen. På Galgebergtangen. Der er jeg født og...

Flere grunner til å dyrke koriander, dette er en !

Er du begeistret for asiatisk mat, er ikke bare koriander en vesentlig del av smakstilsettingen. Både chili og hvitløk, og gjerne også lime, finner du igjen i asiatiske oppskrifter. Dette er en av mine favorittretter, og hver kan jeg serverer den får jeg «stående...

Hjemmelaget surkål

Jeg har i alle år laget surkålen eller rødkålen selv. Det handler først og fremst om smaken som ikke kan sammenlignes med pakke-surkålen, men også fordi jeg er opptatt av å lage mat fra bunnen av, uten alle tilsetningsstoffene det er i halvfabrikata som vi kjøper. Når...

Syltet blomkål, fantastisk godt

Sylting er enkelt, og en undervurdert bevaringsmetode, etter min mening, og et godt alternativ til frysing.  Jeg syntes ofte at smaken bevares bedre når det er syltet enn har vært frosset.  Før vi fikk frys, i riktig gamle dager, var sylting helt vanlig til det meste...