fbpx

Mango chutney

Setter du pris på asiatisk mat? I så fall bruker du sikkert mango chutney fra tid til annen.

Jeg skulle lage en indisk gryterett, og i oppskriften skulle jeg ha mango chutney, og den ville jeg lage selv. For så vidt det er mulig, vil jeg helst lage all mat fra bunnen av, og det har en klar sammenheng med at jeg fikk lov til å bli frisk igjen, etter å ha vært alvorlig syk i 2005.

Når jeg lager maten selv, vet jeg hva jeg har oppi den.

Jeg tror at mange av ingrediensiene som gjør at matvarene holder seg lenge, er kunstige tilsetningsstoffer som ofte fremmer sykdommer vi helst skulle vært uten.

Chutney stammer fra det indiske kjøkken og er meget brukt i asiatisk mat. Lager du en stor porsjon kan den fint holde seg noen uker i kjøleskapet om du har den på skoldet og rent glass. Eventuelt kan du også fryse ned denne i porsjoner.

Første del av prosessen

Ingredienser:

  • 1 løk finhakkes
  • 2 fedd hvitløk finhakkes
  • 1 spiseskje olivenolje
  • 1 mango, skåret i terninger
  • ½ chili – eller gjær som jeg pleier – ha den hel i gryta, og fisk den hele opp når maten er ferdig
  • ½ dl sukker
  • 1 vaniljestang uten det inni
  • ½ ts støtt kardemomme
  • 1 dl vann

Surr løk og hvitløk i en gryte med olje til løkene er klare og møre. Tilsett resten av ingrediensene og la det simre til chutneyes er mør og har den rette konsistens.

Det er vaniljestangen og chilien som gjør susen i denne

Oppskriften gir ca 3 dl.

Serveres til indisk mat  – eller rett gode gryteretter.

Hjemmelaget og deilig mangochutney

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...