fbpx

Chili må vi ha

 

Purple jalapeno blir først rød. Når den er moden er den purpurrød.

Ved siden av å ha tomat, agurk og basilikum i drivhuset mitt, digger jeg å ha flere ulike typer chili, og pepper. Og har du ikke drivhus, holder det fint med et vindu. Det morsomme med chili er jo at de er så utrolig ulike – både i utseende og ikke minst i styrke og smak.

Chili er for meg like viktig som koriander og hvitløk til matlagingen, og jeg vil gjerne ha det tilgjengelig på kjøkkenet, derfor både sylter og tørker jeg chili. I tillegg lager jeg chiliolje, chilisalt og fryser noen av dem. I år har jeg også testet «henkokte chili» etter Camilla Plum sin oppskrift.

Og chili er nok for mange en vanesak, hva vi oppfatter som mildt krydret, sterkt og spiselig, handler kun om hvor vant vi er med å spise den.  Styrken i chilien sitter i de lyse frøveggene og utenpå frøene som sitter fast på disse.

Så er det noe som er utrolig viktig når man jobber med chili, det er å bruke gummihansker.

Skulle du komme i skade for å ikke bruke hansker, vil du oppleve at huden på hendene blir vond, og skulle du komme i skade for å ta deg i øynene vil det være vondt i flerfoldige timer.

Jeg dyrker ulike typer chili, den vanlige Jalapeno, men også Purple Jalapeno. Og så har jeg den lille hissige «Birds Eye», Chinese Five Color som virkelig er gjennom fem fargefaser før den ender opp som lilla når den er helt moden.

Fire ulike typer chili her. Øverst: Cayenne og Filius, nederst: Chinese Five Color og pepperfrukten Padron.

Det er ikke noen bestemt overgang mellom chili og spansk pepper, men visse typer pepper kan ha en ganske så sterk smak. Skal du dyrke chili/pepper bare for gøy, er det mitt tips å dyrke noen av de som smaker godt, f eks Pimiento di Padron. Den er knallgod å steke i en god olivenolje, og dyppe den i grovt salt. Akkurat slik spanjolene gjør – og som vi ofte får den servert på et tapasbord. Fyll den gjerne også med ost eller ris, og bruk den som en tilleggsrett, eller forrett.

Dyrking av Chili

Chili sår du fra desember-januar og frøene bør være i jorden innen februar hvis du skal få de modne til sommeren. Unntaket er de som tilhører C.annuum som er en type spansk pepper som vokser raskere. Spansk pepper er paprika som kommer i ulike typer styrke.

Så de i potter i fuktig ugjødslet jord, med bitte litt jord eller sand over frøene. Press lett sammen og vann forsiktig. Sett de et sted det er stabilt varmt, minst 27 grader eller mer. Har du et jordtermometer kan du måle jordtemperaturen hvis du stiller potten på f eks en varmematte, en radiator eller på et varmt badegulv. De trenger ikke lys for å spire, men så fort de spirer skal de settes under lys, som er nødvendig i januar og februar. I mars er lyset tilbake og da holder det fint å sette planten i et sydvendt vindu. Da kan du også gjerne senke temperaturen noe.

Pott om chili hver gang du ser røttene kommer ut i bunnen, og til slutt ender den gjerne i en femliters potte hos meg. Da står den i denne i drivhuset hele sommeren. Om den tørker litt, gjør det ikke noe, om den blir helt uttørket stopper veksten opp, så pass på å gi vann og gjørdsel.

Når de første blomstene kommer, skal de nippes av inntil planten har fått en viss størrelse. Om den bare kommer med en stamme etter hvert, er det smart å kutte den, slik at den blir mer buskete.

Fire Chiliplanter i februar (sådd 23.12).

For å unngå lus (som chilien har en lei tendens til å få), er det smart å dusje planten jevnlig i dusjen. Et godt stell må til for å unngå lus, dvs riktig temperatur, luft og gjødsling under oppalingen.

Jeg har aldri forsøkt å overvintre chili, men «oppskriften» til Camilla Plum, er et rom med mellom 5-12 grader, med litt vann innimellom.

Siste innlegg

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en...

Nå er blåskjellene på sitt beste

Jeg kaller dette en blåskjellsuppe, selv om det kanskje ikke er så mye suppe. Nok blåskjell er det i et nett, om du ikke skal servere mer enn tre personer. Du kan jo også lage litt pommes frites ved siden av, så får den franske varianten av Moules Frites. Og så rekker...

Tomatene fra i sommer ble til spagetti puttanesca

Når jeg leser oppskrifter, så er det noen som fanger min oppmerksomhet mer enn andre.  Det kan ha ulike årsaker, men oftest er det fordi jeg har hovedingrediensene selv, gjerne egendyrket og lagret slik at det bare å hente de fram. Jeg jakter med andre ord på nye...

Bitt av mikrogrønt-basillen

Jeg digger å bruke masse urter i maten. Og gjerne overdriver bruken fordi jeg har så mye, og det gir så god smak. Jeg bruker det både oppi maten, men også på maten. Den blir så delikat, lekker og innbydende med masse grønt på toppen, og vi spiser jo også med øynene,...

Såjorden lager vi selv

Når jeg skal så de første frøene, ofte allerede rundt juletider, trenger jeg jord. Og det er ikke noe viktig poeng at denne jorden skal være kompostjord. Vanligvis er jeg opptatt av å tilføre mye organisk materiale inn i jorda mens jeg dyrker, mens såjorden er jorden...