Chili må vi ha

 

Purple jalapeno blir først rød. Når den er moden er den purpurrød.

Ved siden av å ha tomat, agurk og basilikum i drivhuset mitt, digger jeg å ha flere ulike typer chili, og pepper. Og har du ikke drivhus, holder det fint med et vindu. Det morsomme med chili er jo at de er så utrolig ulike – både i utseende og ikke minst i styrke og smak.

Chili er for meg like viktig som koriander og hvitløk til matlagingen, og jeg vil gjerne ha det tilgjengelig på kjøkkenet, derfor både sylter og tørker jeg chili. I tillegg lager jeg chiliolje, chilisalt og fryser noen av dem. I år har jeg også testet «henkokte chili» etter Camilla Plum sin oppskrift.

Og chili er nok for mange en vanesak, hva vi oppfatter som mildt krydret, sterkt og spiselig, handler kun om hvor vant vi er med å spise den.  Styrken i chilien sitter i de lyse frøveggene og utenpå frøene som sitter fast på disse.

Så er det noe som er utrolig viktig når man jobber med chili, det er å bruke gummihansker.

Skulle du komme i skade for å ikke bruke hansker, vil du oppleve at huden på hendene blir vond, og skulle du komme i skade for å ta deg i øynene vil det være vondt i flerfoldige timer.

Jeg dyrker ulike typer chili, den vanlige Jalapeno, men også Purple Jalapeno. Og så har jeg den lille hissige «Birds Eye», Chinese Five Color som virkelig er gjennom fem fargefaser før den ender opp som lilla når den er helt moden.

Fire ulike typer chili her. Øverst: Cayenne og Filius, nederst: Chinese Five Color og pepperfrukten Padron.

Det er ikke noen bestemt overgang mellom chili og spansk pepper, men visse typer pepper kan ha en ganske så sterk smak. Skal du dyrke chili/pepper bare for gøy, er det mitt tips å dyrke noen av de som smaker godt, f eks Pimiento di Padron. Den er knallgod å steke i en god olivenolje, og dyppe den i grovt salt. Akkurat slik spanjolene gjør – og som vi ofte får den servert på et tapasbord. Fyll den gjerne også med ost eller ris, og bruk den som en tilleggsrett, eller forrett.

Dyrking av Chili

Chili sår du fra desember-januar og frøene bør være i jorden innen februar hvis du skal få de modne til sommeren. Unntaket er de som tilhører C.annuum som er en type spansk pepper som vokser raskere. Spansk pepper er paprika som kommer i ulike typer styrke.

Så de i potter i fuktig ugjødslet jord, med bitte litt jord eller sand over frøene. Press lett sammen og vann forsiktig. Sett de et sted det er stabilt varmt, minst 27 grader eller mer. Har du et jordtermometer kan du måle jordtemperaturen hvis du stiller potten på f eks en varmematte, en radiator eller på et varmt badegulv. De trenger ikke lys for å spire, men så fort de spirer skal de settes under lys, som er nødvendig i januar og februar. I mars er lyset tilbake og da holder det fint å sette planten i et sydvendt vindu. Da kan du også gjerne senke temperaturen noe.

Pott om chili hver gang du ser røttene kommer ut i bunnen, og til slutt ender den gjerne i en femliters potte hos meg. Da står den i denne i drivhuset hele sommeren. Om den tørker litt, gjør det ikke noe, om den blir helt uttørket stopper veksten opp, så pass på å gi vann og gjørdsel.

Når de første blomstene kommer, skal de nippes av inntil planten har fått en viss størrelse. Om den bare kommer med en stamme etter hvert, er det smart å kutte den, slik at den blir mer buskete.

Fire Chiliplanter i februar (sådd 23.12).

For å unngå lus (som chilien har en lei tendens til å få), er det smart å dusje planten jevnlig i dusjen. Et godt stell må til for å unngå lus, dvs riktig temperatur, luft og gjødsling under oppalingen.

Jeg har aldri forsøkt å overvintre chili, men «oppskriften» til Camilla Plum, er et rom med mellom 5-12 grader, med litt vann innimellom.

Siste innlegg

Slik ble såkalenderen i notisbokformat til!

Såkalenderen vi nylig lanserte fikk jeg idé til fordi jeg har hatt behov for den selv. Når jeg som by bonde var i full gang om våren med å så, visste jeg ikke den gangen jeg startet for ca. 16 år siden, hva jeg burde starte med å så først. Noen tips hadde jeg fått om...

Vi bygger kjøkkenhage på kommunal tomt

Mange av dere vet at min kjøkkenhage ligger på landet. På Stangenes, ut mot havet, ved sommerhuset vårt, på tross av at vi «bare» bor der om sommeren. Det betyr at jeg tilbringer langt flere måneder i leiligheten vår i byen. På Galgebergtangen. Der er jeg født og...

Flere grunner til å dyrke koriander, dette er en !

Er du begeistret for asiatisk mat, er ikke bare koriander en vesentlig del av smakstilsettingen. Både chili og hvitløk, og gjerne også lime, finner du igjen i asiatiske oppskrifter. Dette er en av mine favorittretter, og hver kan jeg serverer den får jeg «stående...

Hjemmelaget surkål

Jeg har i alle år laget surkålen eller rødkålen selv. Det handler først og fremst om smaken som ikke kan sammenlignes med pakke-surkålen, men også fordi jeg er opptatt av å lage mat fra bunnen av, uten alle tilsetningsstoffene det er i halvfabrikata som vi kjøper. Når...

Syltet blomkål, fantastisk godt

Sylting er enkelt, og en undervurdert bevaringsmetode, etter min mening, og et godt alternativ til frysing.  Jeg syntes ofte at smaken bevares bedre når det er syltet enn har vært frosset.  Før vi fikk frys, i riktig gamle dager, var sylting helt vanlig til det meste...