Chili må vi ha

 

Purple jalapeno blir først rød. Når den er moden er den purpurrød.

Ved siden av å ha tomat, agurk og basilikum i drivhuset mitt, digger jeg å ha flere ulike typer chili, og pepper. Og har du ikke drivhus, holder det fint med et vindu. Det morsomme med chili er jo at de er så utrolig ulike – både i utseende og ikke minst i styrke og smak.

Chili er for meg like viktig som koriander og hvitløk til matlagingen, og jeg vil gjerne ha det tilgjengelig på kjøkkenet, derfor både sylter og tørker jeg chili. I tillegg lager jeg chiliolje, chilisalt og fryser noen av dem. I år har jeg også testet «henkokte chili» etter Camilla Plum sin oppskrift.

Og chili er nok for mange en vanesak, hva vi oppfatter som mildt krydret, sterkt og spiselig, handler kun om hvor vant vi er med å spise den.  Styrken i chilien sitter i de lyse frøveggene og utenpå frøene som sitter fast på disse.

Så er det noe som er utrolig viktig når man jobber med chili, det er å bruke gummihansker.

Skulle du komme i skade for å ikke bruke hansker, vil du oppleve at huden på hendene blir vond, og skulle du komme i skade for å ta deg i øynene vil det være vondt i flerfoldige timer.

Jeg dyrker ulike typer chili, den vanlige Jalapeno, men også Purple Jalapeno. Og så har jeg den lille hissige «Birds Eye», Chinese Five Color som virkelig er gjennom fem fargefaser før den ender opp som lilla når den er helt moden.

Fire ulike typer chili her. Øverst: Cayenne og Filius, nederst: Chinese Five Color og pepperfrukten Padron.

Det er ikke noen bestemt overgang mellom chili og spansk pepper, men visse typer pepper kan ha en ganske så sterk smak. Skal du dyrke chili/pepper bare for gøy, er det mitt tips å dyrke noen av de som smaker godt, f eks Pimiento di Padron. Den er knallgod å steke i en god olivenolje, og dyppe den i grovt salt. Akkurat slik spanjolene gjør – og som vi ofte får den servert på et tapasbord. Fyll den gjerne også med ost eller ris, og bruk den som en tilleggsrett, eller forrett.

Dyrking av Chili

Chili sår du fra desember-januar og frøene bør være i jorden innen februar hvis du skal få de modne til sommeren. Unntaket er de som tilhører C.annuum som er en type spansk pepper som vokser raskere. Spansk pepper er paprika som kommer i ulike typer styrke.

Så de i potter i fuktig ugjødslet jord, med bitte litt jord eller sand over frøene. Press lett sammen og vann forsiktig. Sett de et sted det er stabilt varmt, minst 27 grader eller mer. Har du et jordtermometer kan du måle jordtemperaturen hvis du stiller potten på f eks en varmematte, en radiator eller på et varmt badegulv. De trenger ikke lys for å spire, men så fort de spirer skal de settes under lys, som er nødvendig i januar og februar. I mars er lyset tilbake og da holder det fint å sette planten i et sydvendt vindu. Da kan du også gjerne senke temperaturen noe.

Pott om chili hver gang du ser røttene kommer ut i bunnen, og til slutt ender den gjerne i en femliters potte hos meg. Da står den i denne i drivhuset hele sommeren. Om den tørker litt, gjør det ikke noe, om den blir helt uttørket stopper veksten opp, så pass på å gi vann og gjørdsel.

Når de første blomstene kommer, skal de nippes av inntil planten har fått en viss størrelse. Om den bare kommer med en stamme etter hvert, er det smart å kutte den, slik at den blir mer buskete.

Fire Chiliplanter i februar (sådd 23.12).

For å unngå lus (som chilien har en lei tendens til å få), er det smart å dusje planten jevnlig i dusjen. Et godt stell må til for å unngå lus, dvs riktig temperatur, luft og gjødsling under oppalingen.

Jeg har aldri forsøkt å overvintre chili, men «oppskriften» til Camilla Plum, er et rom med mellom 5-12 grader, med litt vann innimellom.

Siste innlegg

Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek

Når du dyrker mye chili, er det kjekt å ha litt forskjellige oppskrifter. Ikke bare fryse, sylte, lage olje, tørke eller henkoke. Mange har altfor mye chili akkurat nå, og lurer på hvordan de skal bruke alt. Å lage chilipasta er derfor et godt alternativ til alt det...

Hellstrøm`s Piment d`Espelette – en av hans hemmeligheter?

Piment d`Espelette er en mild chili.  Han snakket varmt om den under sendingene på Instagram i vår, og i boken «Hellstrøms hemmeligheter» er den en viktig ingrediens i flere av oppskriftene. Og Hellstrøm bruker den i pulverform.  «Den vil jeg dyrke selv», tenkte jeg. ...

Mango chutney

Setter du pris på asiatisk mat? I så fall bruker du sikkert mango chutney fra tid til annen. Jeg skulle lage en indisk gryterett, og i oppskriften skulle jeg ha mango chutney, og den ville jeg lage selv. For så vidt det er mulig, vil jeg helst lage all mat fra bunnen...

Endelig i gang med mikrogrønt i Norge

Kort tid etter at Linda Rabbe Haugen hadde startet opp med å dyrke mikrogrønt, kom pandemien, nå er hun i full gang igjen, og leverer bl.a. på REKO ringen, men ønsker å få flere på kundelisten.   -Mikrogrønt er en fantastisk grønn vekst. Da jeg oppdaget mikrogrønt...

En hyllest til snittebønnen

Fermentering* er en eldgammel konserveringsmetode som var vanlig før mye ble industrialisert. Dette har fått nytt liv i våre dager.  Snittebønner lagt lagvis med salt ville vi i vår moderne verden kalt fermentering, bare at ordet ikke var funnet opp den gangen. For...