Hellstrøm`s Piment d`Espelette – en av hans hemmeligheter?

Piment d`Espelette er en mild chili.  Han snakket varmt om den under sendingene på Instagram i vår, og i boken «Hellstrøms hemmeligheter» er den en viktig ingrediens i flere av oppskriftene. Og Hellstrøm bruker den i pulverform.  «Den vil jeg dyrke selv», tenkte jeg. 

Det var under nedstengingen av Norge, og tiden etterpå at jeg oppdaget direktesendingen som Eyvind Hellstrøm hadde på Instagram. Hver kveld, samme tid. Man blir fascinert av den enkle måten å presentere maten på, så her gjelder det å ikke gå glipp av en eneste sending.  For egen del ble jeg oppriktig lei meg da han sluttet programmet, men så kom han sterkt tilbake med kokeboken senere på høsten 2020.

Vel, i ett av programmene hadde Hellstrøm bl.a. en knivsodd med gourmet-krydderet Piment d`Espelette, som vakte min nysgjerrighet.

Piment d`Espelette er altså en mild chili, paprikatype, og et av de mest ettertraktede krydderne i Frankrike.  Den er navnebeskyttet fra byen og kommunene rundt, hvor den kommer fra, og har vært dyrket i generasjoner.  Og den er helt essensiell i det baskiske kjøkken. Og det er et dyrt luksusprodukt både i og utenfor Frankrike. Og et meget viktig produkt for alle gourmetkokker.

Den aller første modne fikk jeg så sent som i september.

Dyrking av d`Espelette

Og nå ville jeg ha tak i frøene, for denne ville jeg dyrke selv, og jeg trodde løpet var kjørt for modning av chili når vi var kommet så langt ut på våren 2020 som vi var. Men «den som intet våger – intet vinner». Det vil koste meg noe jord og noen frø, litt vann – tenkte jeg, og gav plantene kjærlig oppfølging i sommer. Og simsalabim, i løpet av september ble det 2 modne og flere umodne frukter klare. De modne til frø og tørking, de andre til fersk bruk.

Og så lærte jeg noe interessant av denne chilidyrkingen, nemlig at det er de minste (og sterkeste) chili`ene som trenger lengst modningstid. #learningbydoing

I skrivende stund (oktober 2020), har denne planten en rekke umodne frukter. De har jeg tenkt å la henge og bruke som frukt underveis.

Bruken av d`Espelette

Den smakfulle chilien brukes i det meste av fisk- og sjømat, samt kjøtt og gryteretter. Har du litt lite av krydderet, så prioriter den maten hvor paprikakrydderet skal være blant de bærende smakene. Espelette paprika brukes er overraskende god også i desserter, og i fransk konfekt er det piment d`Espelette som gjelder.

Og hva gjør man så når man ikke bor i Frankrike, men har lyst på krydderet, og ikke vil dyrke selv?

Jo, først og fremst å få tak i krydderet, det var det enkleste, for det fant jeg i butikken, nærmere bestemt den franske kjeden Olivier, som også har butikk i Kristiansand.

Kanskje er dette en av Hellstrøm`s hemmeligheter?

Kokeboken til Hellstrøm`s hemmeligheter

Høsten 2020 kom kokeboken til Hellstrøm, og allerede på side 60 støter du på den første oppskriften, risotto og sjøkrepshaler, hvor det står 1 dryss piment d`Espelette, og senere bruker han krydderet i oppskriftene til både Trippel toast, kamskjell, torsk, med flere. Og Hellstrøm bruker den altså i pulverform.

Så er det mitt inntrykk at han veksler mellom Kajennepepper og dette, så da må vi jo også dyrke kajenne – men det blir en annen historie.

Så takk til Eyvind Hellstrøm som inspirerte meg til å «forske» litt på dette interessante krydderet.

Boken er en stor inspirasjon, og jeg har lest hver eneste oppskrift – fra perm til perm.

Siste innlegg

Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek

Når du dyrker mye chili, er det kjekt å ha litt forskjellige oppskrifter. Ikke bare fryse, sylte, lage olje, tørke eller henkoke. Mange har altfor mye chili akkurat nå, og lurer på hvordan de skal bruke alt. Å lage chilipasta er derfor et godt alternativ til alt det...

Chili må vi ha

  Ved siden av å ha tomat, agurk og basilikum i drivhuset mitt, digger jeg å ha flere ulike typer chili, og pepper. Og har du ikke drivhus, holder det fint med et vindu. Det morsomme med chili er jo at de er så utrolig ulike – både i utseende og ikke minst i...

Mango chutney

Setter du pris på asiatisk mat? I så fall bruker du sikkert mango chutney fra tid til annen. Jeg skulle lage en indisk gryterett, og i oppskriften skulle jeg ha mango chutney, og den ville jeg lage selv. For så vidt det er mulig, vil jeg helst lage all mat fra bunnen...

Endelig i gang med mikrogrønt i Norge

Kort tid etter at Linda Rabbe Haugen hadde startet opp med å dyrke mikrogrønt, kom pandemien, nå er hun i full gang igjen, og leverer bl.a. på REKO ringen, men ønsker å få flere på kundelisten.   -Mikrogrønt er en fantastisk grønn vekst. Da jeg oppdaget mikrogrønt...

En hyllest til snittebønnen

Fermentering* er en eldgammel konserveringsmetode som var vanlig før mye ble industrialisert. Dette har fått nytt liv i våre dager.  Snittebønner lagt lagvis med salt ville vi i vår moderne verden kalt fermentering, bare at ordet ikke var funnet opp den gangen. For...