fbpx

Derfor ble såkalenderen til!

Såkalenderen vi nylig lanserte fikk jeg idé til fordi jeg har hatt behov for den selv. Jeg pleier å titulere meg som bybonde, det er fordi jeg er født og oppvokst nokså bynært. Nå skal det riktignok sies at det er ganske så landlig, og jeg har vært med min mormor i hennes kjøkkenhage da jeg var liten, og vært nabo med en proff tomatdyrker. Det jeg imidlertid legger i begrepet bybonde er vel heller det at jeg ønsker å inspirere til å dyrke mat i byen, og jobbe med matproduksjon midt i byen. Det er derfor jeg også har tatt et initiativ til å omgjøre et kommunalt område til en kjøkkenhage for beboerne der jeg bor. Om det kan du lese et annet sted på bloggen min: Vi bygger kjøkkenhage på kommunal tomt Da jeg startet med min kjøkkenhage i 2004 var jeg veldig usikker på hva jeg burde så først, og settes ut først, hvilke grønnsaker som trengte lengst modningstid og hvem som likte kulde og varme. Det ble mye læring og feiling, og det er også bra. Men den såkalenderen jeg har laget nå, skulle jeg gjerne hatt den gang.

 Noen tips hadde jeg fått om å starte tidlig med småtomatene og chili, men det var nesten også alt.

Det var mye jeg hadde lyst til å dyrke, og jeg bestilte frøposer både her og der. Informasjonen var forskjellig fra nettsted til nettsted, og jeg skrev opp så godt jeg kunne da jeg startet. Det ble en del gule lapper, noe i exelark, noe i hodet mitt, og annet i notisbøker. Så ble det til at jeg fikk litt rutine etter hvert, men det skjedde til stadighet at jeg oppdaget at jeg hadde glemt å så noe som hadde lang utviklingstid. Og jeg fryktet at løpet var kjørt.

Det er 6 oppskrifter i boka, bl.a. denne på hjemmelaget tomatsuppe.

På kursene jeg har holdt, type kjøkkenhagekurs og kurs om vinterdyrking, har jeg fått mye spørsmål om når de ulike grønnsakene bør såes. Dette underbygget min teori om et behov.

Behovet for en struktur kom derfor, og da Koronaen kom i mars, og vi isolerte oss på landet, hvor jeg har Drivhuset mitt, kom idéen til Anita`s Såkalender. Jeg luftet idéen med andre, og flere meldte tilbake at dette var interessant.

Så da var det bare å sette i gang med å utvikle produktet.

Bente Lill Endresen Kallhovd hadde jeg allerede samarbeid med, knyttet til mine posters og kort som allerede var produsert. Hun ble engasjert, og kom med gode innspill til bl.a. å ta med oppskriftene og illustrasjonene fra postersene. Dermed var samarbeidet i gang, og Bente Lill designet opp hele boken og holdt kontakt med trykkeriet i forbindelse med selve trykkingen. Å lage den som en notisbok samtidig, var klart helt fra begynnelsen. Egne notat, egne erfaringer, datoer for såing, spiring og utplanting er viktige fakta å huske på til året etterpå.

Stolte over å hente det første eksemplaret, representert ved Kai Hansen, Lillus Design og Drivhuset mitt.

Det ble tidlig klart at spiralrygg var best egnet, siden den bør ligge lett tilgjengelig for å kunne skrive notater i den.

Såkalenderen ble lansert i midten av november, og allerede få dager etter at salget startet, skjønte vi at denne traff godt i markedet.

Hver måned får du tips til hva du bør så. Og med linjeark til egne notater.

Forsidebildet er tatt av Eva Kylland, postersbildene på slutten av Eirik Andresen, og de øvrige inni kalenderen er tatt av Drivhuset mitt.

Prosjektet er støttet av BIZ/KRS og Tina Abrahamsen, NK der, uttalte til Næringsforeningen følgende: – Det er et spennende og litt annerledes prosjekt, sier Tina Abrahamsen, rådgiver næring i Business Region Kristiansand. I  søknaden fant vi en kombinasjon av en oppstartsbedrift som satser og har vekstambisjoner, og som i tillegg bidrar til å sette fokus på kortreist, egendyrket mat. Dette underbygger og støtter opp om flere tiltak i Kristiansand kommunes miljø- og klimasatsing. Vi håper dette kan bli en levedyktig bedrift som kan bidra til at flere får øynene opp for både egendyrket, men også lokal mat, sier Abrahamsen.

Tina Abrahamsen fra KRS/BIZ og Anita S Dietrichson fra Drihuset mitt. Begge er tilstede på første samling for netthandels-gründere.

Når dette skrives, helt i slutten av november, er tilfredsheten med salget veldig høy. Det som i utgangspunktet var tenkt til kursdeltakere og kanskje noen få utenom, har blitt populær i hele landet for dyrkeinteresserte, og vurderingen av en utgave nr 2 allerede igang.

 

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...