fbpx

Bitt av mikrogrønt-basillen

Jeg digger å bruke masse urter i maten. Og gjerne overdriver bruken fordi jeg har så mye, og det gir så god smak. Jeg bruker det både oppi maten, men også på maten. Den blir så delikat, lekker og innbydende med masse grønt på toppen, og vi spiser jo også med øynene, eller? Vinteren har derfor vært min lille utfordring på dette området – inn til jeg oppdaget gleden av å dyrke mikrogrønt og spirer. Å dyrke mikrogrønt/spirer har mange fordeler: Du får gode og smakfulle produkter med en intensitet i smaken som er kjempegod..

Det finnes et stort utvalg spirer og mikrogrønt

Visste du at det er såre enkelt å dyrke det selv?

Først litt fakta: Det er en viss forskjell på mikrogrønt og spirer. Vi skiller mellom disse to kategoriene. Mens mikrogrønt dyrkes i jord eller jute, skal mikrogrøntspirene «vokse opp» i vann. Det kommer jeg tilbake til.

Mikrogrønt er en egen form for grønnsak hvor næringsinnholdet er konsentrert, noe som gir høyere vitamin- mineral- og antioksidantnivåer enn samme mengde tilsvarende store grønnsaker. De er hurtigvoksende og basert på frø. Ikke vanlige frø, men frø du kjøper nettopp for dette formålet. Når du dyrker mikrogrønt av reddik, er det en annen type frø enn de vi bruker til å så reddik med ute. Til mikrogrønt inntar vi ikke frøene, de vokser litt lenger enn en normal spirefase, og da henter vi ut all saft og kraft fra det vi høster. Holdbarheten er god, det tar kort tid å dyrke, og du lager det inne på kjøkkenbenken eller på loftet under lys.

Næringsinnholdet er høyt, men kan variere på mikrogrønt/spirer.

Hvetegress har desidert mest næringsinnhold, deretter kommer brokkolispirer, mens solsikken gir noe mindre næringsinnhold igjen.

Dyrker du f eks reddikspirer, bruker du kanskje å skive opp reddikene for å få smak på hele brødskiva, her «strør» du spirene utover, får den samme smaken. (Rosa reddik på introbildet).

Jeg har testet å spire i glass uten jord, med bare skylling av vannet. Jeg har også sådd på bomull, i jord, og i jute. Jeg spirer noe, og sår noe annet. Mine favoritter å så er: Reddik, rosè reddik, karse, broccoli, hvete, sennepsfrø, erter (vanlige gule og grønne tørkede) og solsikke. Det jeg spirer er Mungbønner, alfalfa, garlic chives og purrespirer. Så kan garantert noen av mine mikrogrøntfrø, også spires i vann, men jeg syntes jeg får mer ut av det ved å «dyrke» det.

Slik dyrker jeg mikrogrønt:

Bruk et fat eller en «bakke», legg på jute, eller bruk såjord.

Hvete og brokkoli etter å ha stått mørkt et par døgn. Nå skal det ut i lyset.

Mikrogrønt dyrkes gjerne i et rundt fat. Ca 2 cm jord i bunnen (uten drenering)

Legg frøene i vann ½ døgn, og legg de så jevnt over jorden eller juten. Press ned med noe. La det stå presset og mørkt til du har fått noen «gule/hvite» spirer, ca 1-2 cm. Dusjes 2 ganger per dag. Deretter skal det under lys. Jeg har lys gående fra januar til mine små tomatspirer, i et rom med ca 18 grader. Spirene får bli med i selskapet her, men kunstig lys er ikke noe must, det går fint med «kjøkkenbenken-lyset». Etter noen dager (det varierer fra frø til frø) er de klare til å nytes. Skjæres eller klippes av.

Ferdig til innhøsting: Hvete, brokkoli, sennep og rosa reddik

Det er forskjell på spiretiden. Det varierer fra 7 (f eksempel reddik)  til 15 (erter) dager.

Sennepsfrø – ca 7 dager og klare for å skjæres eller klippes helt i bunnen. Settes nå i kjøleskapet hvis ikke alt skal brukes med en gang.

Slik spirer du:

Legg frøene i vann ½ – 1 døgn. Skyll, og ha det i et spireglass, eller et vanlig syltetøyglass med gassbind eller lokk med hull. Poenget er at vannet skal komme ut. For etter å ha ligget i vann, skal dette kun skylles 2 – 3 ganger i døgnet. Og så lyst på kjøkkenbenken. Kjekt å lage en forordning som gjør at vannet kommer lett ut – uten at frøene går i vasken. De er jo små – spesielt i starten før de begynner å vokse.

Å dyrke mikrogrønt eller spire – er enkelt, men betyr at du må være tilstede og passe på skylling og vanning.

Noen av frøene egner seg best til å spire i spireglass. Som de du ser under.

Garlic chives og purrespirer er ypperlige å spire i glass

Å dyrke mikrogrønt eller spire – er enkelt, men betyr at du må være tilstede og passe på skylling og vanning.

Vær klar over at frøene til samme art, f eks reddik, kan variere fra leverandør til leverandør, da mange fremstiller disse selv.

Vegetarmat er mer og mer aktuelt, salat og mikrogrønt er en svært naturlig del av matlagingen. Det gir god mat, dyp smak og intensitet. Vi vet at en del av krydderurtene kommer fra utlandet, men etter hvert er det heldigvis flere og flere lokale leverandører som satser på mikrogrønt. En av disse er: Linda Rabbe Haugen.  Jeg har tidligere laget en reportasje om henne her. Endelig i gang med mikrogrønt i Norge

Først og fremst håper jeg dette inspirerer deg til å teste dette selv.

Jeg handler hos disse (ikke betalt reklame)

Sanabona: https://www.sanabona.no/nettbutikk/spirer-og-utstyr.html

Spirerommet som for tiden har en bra startpakke – MED lys  https://spirerommet.no/products/startpakke-mikrogront-microgreens?

 

 

Siste innlegg

Rabarbra smuldrepai

Når det er rabarbrasesong, må vi bruke den som best vi kan, og variere. Jeg liker å høste hele planten, og får mye ut av det. Så får jeg en ekstra runde i august igjen. De fleste har ingrediensene til denne smuldrekaken i hus, og da er det fort gjort å lage den. Dette...

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en...

Nå er blåskjellene på sitt beste

Jeg kaller dette en blåskjellsuppe, selv om det kanskje ikke er så mye suppe. Nok blåskjell er det i et nett, om du ikke skal servere mer enn tre personer. Du kan jo også lage litt pommes frites ved siden av, så får den franske varianten av Moules Frites. Og så rekker...

Tomatene fra i sommer ble til spagetti puttanesca

Når jeg leser oppskrifter, så er det noen som fanger min oppmerksomhet mer enn andre.  Det kan ha ulike årsaker, men oftest er det fordi jeg har hovedingrediensene selv, gjerne egendyrket og lagret slik at det bare å hente de fram. Jeg jakter med andre ord på nye...

Såjorden lager vi selv

Når jeg skal så de første frøene, ofte allerede rundt juletider, trenger jeg jord. Og det er ikke noe viktig poeng at denne jorden skal være kompostjord. Vanligvis er jeg opptatt av å tilføre mye organisk materiale inn i jorda mens jeg dyrker, mens såjorden er jorden...