fbpx

Nå er blåskjellene på sitt beste

Jeg kaller dette en blåskjellsuppe, selv om det kanskje ikke er så mye suppe. Nok blåskjell er det i et nett, om du ikke skal servere mer enn tre personer. Du kan jo også lage litt pommes frites ved siden av, så får den franske varianten av Moules Frites. Og så rekker det til et par ekstra personer.

Det er mengden av smør, kremfløte og hvitvin som gjør denne «suppen» ekstra god. Har du fransk estragon i frysen, eller andre urter for den saks skyld, så bruk det i denne retten. Og ikke vær redd for å bruke for mye, gjerne en hel kopp. Det gjør smaken fantastisk.

Og til sist: Ikke glem chili.  Hellstrøm`s Piment d`Espelette – en av hans hemmeligheter? har jeg blogget om tidligere. Om du får tak i frø til den chilien, og den eneste chili du skal dyrke, så er det denne.

I Kristiansand har vi Rekoringen som leverer varer hele året. Fra Høvåg kommer det en bil med ferske blåskjell og østers. Blåskjellene er fantastiske, helt ferske, og spesielt på vinteren er de ekstra gode. Jeg digger å lage denne blåskjellsuppen og vi har den ofte i vinterhalvåret.

Dette er det jeg bruker for å lage blåskjellene

 

Ingrediensene som skal surres er klare for å ta i mot blåskjellene.

1 nett med blåskjell

2 dl kremfløte

1 dl hvitvin

1 hvitløksfedd

50 gram meierismør

1 stor løk

Chili d`Espelette (eller annen)

Fransk estragon

Rens blåskjellene, ta bort de som ikke er hele, la kaldt vann renne gjennom dem.

Finhakk løk og hvitløk. Har du tilgjengelig gressløk, løpstikke e.l. ta gjerne det også med. Surr det i meierismør i 2-3 minutter på middels varme. Ha i vinen og la surre videre et par minutter til. Ha så i fløten og blåskjellene. Legg på lokk og la det dampe 4-5 minutter til du ser at alle har åpnet seg. Ta gryten til siden og ta ut noen av blåskjellene, rens de, og legg innmaten tilbake i gryta sammen med de andre skjellene. Strø over chili Pimente d`Espelette og fersk estragon, bruk ev. tørket hvis du ikke har fersk.

Dette er et bilde fra i mai 2020, da ramsløken blomstret. Ramsløksblomsten er ikke bare vakker, men også god, og er super å pynte opp tallerkenen med. I tillegg ser du erteskudd og litt dill. Vi spiser jo med øynene.

Siste innlegg

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...

Ponzosaus til sashimi, sushi, rå fisk og sommerruller

  For meg setter ponzosausen en helt annen standard i retten enn ved "bare" soyasaus. Selvfølgelig kan du bruke ren soyasaus til det samme, men du vil erfare at det er noe helt annet når du først har laget denne. Chili, hvitløk og koriander er et must i alle mine...

Rabarbra smuldrepai

Når det er rabarbrasesong, må vi bruke den som best vi kan, og variere. Jeg liker å høste hele planten, og får mye ut av det. Så får jeg en ekstra runde i august igjen. De fleste har ingrediensene til denne smuldrekaken i hus, og da er det fort gjort å lage den. Dette...

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en...