fbpx

Nå er blåskjellene på sitt beste

Jeg kaller dette en blåskjellsuppe, selv om det kanskje ikke er så mye suppe. Nok blåskjell er det i et nett, om du ikke skal servere mer enn tre personer. Du kan jo også lage litt pommes frites ved siden av, så får den franske varianten av Moules Frites. Og så rekker det til et par ekstra personer.

Det er mengden av smør, kremfløte og hvitvin som gjør denne «suppen» ekstra god. Har du fransk estragon i frysen, eller andre urter for den saks skyld, så bruk det i denne retten. Og ikke vær redd for å bruke for mye, gjerne en hel kopp. Det gjør smaken fantastisk.

Og til sist: Ikke glem chili.  Hellstrøm`s Piment d`Espelette – en av hans hemmeligheter? har jeg blogget om tidligere. Om du får tak i frø til den chilien, og den eneste chili du skal dyrke, så er det denne.

I Kristiansand har vi Rekoringen som leverer varer hele året. Fra Høvåg kommer det en bil med ferske blåskjell og østers. Blåskjellene er fantastiske, helt ferske, og spesielt på vinteren er de ekstra gode. Jeg digger å lage denne blåskjellsuppen og vi har den ofte i vinterhalvåret.

Dette er det jeg bruker for å lage blåskjellene

 

Ingrediensene som skal surres er klare for å ta i mot blåskjellene.

1 nett med blåskjell

2 dl kremfløte

1 dl hvitvin

1 hvitløksfedd

50 gram meierismør

1 stor løk

Chili d`Espelette (eller annen)

Fransk estragon

Rens blåskjellene, ta bort de som ikke er hele, la kaldt vann renne gjennom dem.

Finhakk løk og hvitløk. Har du tilgjengelig gressløk, løpstikke e.l. ta gjerne det også med. Surr det i meierismør i 2-3 minutter på middels varme. Ha i vinen og la surre videre et par minutter til. Ha så i fløten og blåskjellene. Legg på lokk og la det dampe 4-5 minutter til du ser at alle har åpnet seg. Ta gryten til siden og ta ut noen av blåskjellene, rens de, og legg innmaten tilbake i gryta sammen med de andre skjellene. Strø over chili Pimente d`Espelette og fersk estragon, bruk ev. tørket hvis du ikke har fersk.

Dette er et bilde fra i mai 2020, da ramsløken blomstret. Ramsløksblomsten er ikke bare vakker, men også god, og er super å pynte opp tallerkenen med. I tillegg ser du erteskudd og litt dill. Vi spiser jo med øynene.

Siste innlegg

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en...

Tomatene fra i sommer ble til spagetti puttanesca

Når jeg leser oppskrifter, så er det noen som fanger min oppmerksomhet mer enn andre.  Det kan ha ulike årsaker, men oftest er det fordi jeg har hovedingrediensene selv, gjerne egendyrket og lagret slik at det bare å hente de fram. Jeg jakter med andre ord på nye...

Bitt av mikrogrønt-basillen

Jeg digger å bruke masse urter i maten. Og gjerne overdriver bruken fordi jeg har så mye, og det gir så god smak. Jeg bruker det både oppi maten, men også på maten. Den blir så delikat, lekker og innbydende med masse grønt på toppen, og vi spiser jo også med øynene,...

Såjorden lager vi selv

Når jeg skal så de første frøene, ofte allerede rundt juletider, trenger jeg jord. Og det er ikke noe viktig poeng at denne jorden skal være kompostjord. Vanligvis er jeg opptatt av å tilføre mye organisk materiale inn i jorda mens jeg dyrker, mens såjorden er jorden...

Den aller beste julesilda

Oppskriften på denne julesilda har jeg fra den tiden jeg bodde i Oslo og jobbet i reklamebransjen. Og det er ca 43 år siden. Utrolig å tenke på. Hver desember var vi fast invitert til lunsj hos en av mine kollegaer, og alle tok med seg litt. Jeg hadde med meg dansk...