fbpx

Nå er blåskjellene på sitt beste

Jeg kaller dette en blåskjellsuppe, selv om det kanskje ikke er så mye suppe. Nok blåskjell er det i et nett, om du ikke skal servere mer enn tre personer. Du kan jo også lage litt pommes frites ved siden av, så får den franske varianten av Moules Frites. Og så rekker det til et par ekstra personer.

Det er mengden av smør, kremfløte og hvitvin som gjør denne «suppen» ekstra god. Har du fransk estragon i frysen, eller andre urter for den saks skyld, så bruk det i denne retten. Og ikke vær redd for å bruke for mye, gjerne en hel kopp. Det gjør smaken fantastisk.

Og til sist: Ikke glem chili.  Hellstrøm`s Piment d`Espelette – en av hans hemmeligheter? har jeg blogget om tidligere. Om du får tak i frø til den chilien, og den eneste chili du skal dyrke, så er det denne.

I Kristiansand har vi Rekoringen som leverer varer hele året. Fra Høvåg kommer det en bil med ferske blåskjell og østers. Blåskjellene er fantastiske, helt ferske, og spesielt på vinteren er de ekstra gode. Jeg digger å lage denne blåskjellsuppen og vi har den ofte i vinterhalvåret.

Dette er det jeg bruker for å lage blåskjellene

 

Ingrediensene som skal surres er klare for å ta i mot blåskjellene.

1 nett med blåskjell

2 dl kremfløte

1 dl hvitvin

1 hvitløksfedd

50 gram meierismør

1 stor løk

Chili d`Espelette (eller annen)

Fransk estragon

Rens blåskjellene, ta bort de som ikke er hele, la kaldt vann renne gjennom dem.

Finhakk løk og hvitløk. Har du tilgjengelig gressløk, løpstikke e.l. ta gjerne det også med. Surr det i meierismør i 2-3 minutter på middels varme. Ha i vinen og la surre videre et par minutter til. Ha så i fløten og blåskjellene. Legg på lokk og la det dampe 4-5 minutter til du ser at alle har åpnet seg. Ta gryten til siden og ta ut noen av blåskjellene, rens de, og legg innmaten tilbake i gryta sammen med de andre skjellene. Strø over chili Pimente d`Espelette og fersk estragon, bruk ev. tørket hvis du ikke har fersk.

Dette er et bilde fra i mai 2020, da ramsløken blomstret. Ramsløksblomsten er ikke bare vakker, men også god, og er super å pynte opp tallerkenen med. I tillegg ser du erteskudd og litt dill. Vi spiser jo med øynene.

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...