fbpx

Jordskokken – til glede vinter og vår

Mens mange av grønnsakene våre høstes sommer og høst, er jordskokken til glede om vinter og vår. 

Jordskokken smaker deilig – og veldig forskjellig som rå og kokte. Den spesielle smaken gjør at man ikke skal spise jordskokk for ofte, bare innimellom. Har du en gang satt ned en jordskokk, er de slett ikke lette å bli kvitt. Små knoller som blir liggende igjen etter at du har høstet de, bærer nye. Så mitt tips er å plante disse et sted hvor det ikke gjør noe at de dukker opp igjen. Jordskokken er en nøysom plante som klarer seg med lite, det er vel en av årsakene til at den ikke gir seg i beddet.

Du dyrker den som potet med 60-70 cm mellom rekkene. De legges i 10 cm dype og med 30 cm mellom, og de skal ikke hyppes, som potetene. Jeg pleier å høste restene av jordskokken om våren, og bruker de største og beste knollene til å sette nye med. I løpet av sommeren vokser de opp og er høye og flotte – og kommer med en stor gul blomst, som minner om solsikke.

I november er knollen utvokst, og du kan høste av den gjennom hele vinteren.

Ta tak i den lange stengelen, og vipp opp de som er under. Å lage en hel «hekk» av jordskokk mot naboen, er flott.

Eller en hel vegg inn mot låven eller husveggen – mulighetene er mange med jordskokken.

Spis jordskokken mens den er fersk, om de har ligget noen dager, så putt de i ei bøtte med kaldt vann for å freshe de opp.

Glem alt om å skrelle jordskokken. Det beste er å skrubbe de rene, ev. skrape de med en kniv.

Hva den smaker? De har en lett havsmak, litt østers/skjellsmak. Og litt nøtteaktige.

Her er oppskrifter:

Jordskokksuppe ala Sidsel

Jordskokkchips 

Siste innlegg

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en...

Nå er blåskjellene på sitt beste

Jeg kaller dette en blåskjellsuppe, selv om det kanskje ikke er så mye suppe. Nok blåskjell er det i et nett, om du ikke skal servere mer enn tre personer. Du kan jo også lage litt pommes frites ved siden av, så får den franske varianten av Moules Frites. Og så rekker...

Tomatene fra i sommer ble til spagetti puttanesca

Når jeg leser oppskrifter, så er det noen som fanger min oppmerksomhet mer enn andre.  Det kan ha ulike årsaker, men oftest er det fordi jeg har hovedingrediensene selv, gjerne egendyrket og lagret slik at det bare å hente de fram. Jeg jakter med andre ord på nye...

Bitt av mikrogrønt-basillen

Jeg digger å bruke masse urter i maten. Og gjerne overdriver bruken fordi jeg har så mye, og det gir så god smak. Jeg bruker det både oppi maten, men også på maten. Den blir så delikat, lekker og innbydende med masse grønt på toppen, og vi spiser jo også med øynene,...

Såjorden lager vi selv

Når jeg skal så de første frøene, ofte allerede rundt juletider, trenger jeg jord. Og det er ikke noe viktig poeng at denne jorden skal være kompostjord. Vanligvis er jeg opptatt av å tilføre mye organisk materiale inn i jorda mens jeg dyrker, mens såjorden er jorden...