fbpx

Jordskokken – til glede vinter og vår

Mens mange av grønnsakene våre høstes sommer og høst, er jordskokken til glede om vinter og vår. 

Jordskokken smaker deilig – og veldig forskjellig som rå og kokte. Den spesielle smaken gjør at man ikke skal spise jordskokk for ofte, bare innimellom. Har du en gang satt ned en jordskokk, er de slett ikke lette å bli kvitt. Små knoller som blir liggende igjen etter at du har høstet de, bærer nye. Så mitt tips er å plante disse et sted hvor det ikke gjør noe at de dukker opp igjen. Jordskokken er en nøysom plante som klarer seg med lite, det er vel en av årsakene til at den ikke gir seg i beddet.

Du dyrker den som potet med 60-70 cm mellom rekkene. De legges i 10 cm dype og med 30 cm mellom, og de skal ikke hyppes, som potetene. Jeg pleier å høste restene av jordskokken om våren, og bruker de største og beste knollene til å sette nye med. I løpet av sommeren vokser de opp og er høye og flotte – og kommer med en stor gul blomst, som minner om solsikke.

I november er knollen utvokst, og du kan høste av den gjennom hele vinteren.

Ta tak i den lange stengelen, og vipp opp de som er under. Å lage en hel «hekk» av jordskokk mot naboen, er flott.

Eller en hel vegg inn mot låven eller husveggen – mulighetene er mange med jordskokken.

Spis jordskokken mens den er fersk, om de har ligget noen dager, så putt de i ei bøtte med kaldt vann for å freshe de opp.

Glem alt om å skrelle jordskokken. Det beste er å skrubbe de rene, ev. skrape de med en kniv.

Hva den smaker? De har en lett havsmak, litt østers/skjellsmak. Og litt nøtteaktige.

Her er oppskrifter:

Jordskokksuppe ala Sidsel

Jordskokkchips 

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...