fbpx

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en vinter, og litt frost på seg, så er den – etter min mening – på sitt beste.

Denne oppskriften har jeg fått fra min søster, som igjen fant den i Kristiansand Avis. Den piskede kremfløten som has i på slutten gjør suppen fluffy og skummet. Ta deg også gjerne tid til å kutte noen tynne skiver jordskokk og steke disse i litt olje. Det er deilig å ha på toppen av suppen – men også godt som snacks – alene.

300 gram jordskokk gjordskokk

300 gram potet

200 gram løk

2 ss olje

8 dl god kraft

2,5 dl kremfløte

1 ts muskattnøtt

2 ts sitronsaft

Salt & pepper

Jordskokken pleier jeg ikke å skrelle, men skrubbe 🙂

Finkutt jordskokk, potet og løk. Dette surres i oljen på middels varme til det blir mykt, men ikke brunet. Ha på en god kraft, f eks kyllingkraft, om du ikke har det, bruk buljongterning og tilpass det til 8 dl vann.

La alt kokes til det er mørt, og kjør det deretter med stavmikser.

Pisk 2,5 dl kremfløte som has i suppen rett før servering, gi et raskt oppkok.

Smak til med muskattnøtt, sitronsaft, salt og pepper.

Pynt gjerne suppen med jordskokkchips (tynne jordskokkskiver stekt i litt olje), og litt grønt.

Slik dyrker du jordskokk: Jordskokken – til glede vinter og vår

Flere oppskrifter med jordskokk: Jordskokkchips

 

Det blir mye jordskokk – fire bøtter på 2 m2 ble høstet i april i fjor.

Siste innlegg

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...

Ponzosaus til sashimi, sushi, rå fisk og sommerruller

  For meg setter ponzosausen en helt annen standard i retten enn ved "bare" soyasaus. Selvfølgelig kan du bruke ren soyasaus til det samme, men du vil erfare at det er noe helt annet når du først har laget denne. Chili, hvitløk og koriander er et must i alle mine...

Rabarbra smuldrepai

Når det er rabarbrasesong, må vi bruke den som best vi kan, og variere. Jeg liker å høste hele planten, og får mye ut av det. Så får jeg en ekstra runde i august igjen. De fleste har ingrediensene til denne smuldrekaken i hus, og da er det fort gjort å lage den. Dette...

Nå er blåskjellene på sitt beste

Jeg kaller dette en blåskjellsuppe, selv om det kanskje ikke er så mye suppe. Nok blåskjell er det i et nett, om du ikke skal servere mer enn tre personer. Du kan jo også lage litt pommes frites ved siden av, så får den franske varianten av Moules Frites. Og så rekker...