fbpx

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en vinter, og litt frost på seg, så er den – etter min mening – på sitt beste.

Denne oppskriften har jeg fått fra min søster, som igjen fant den i Kristiansand Avis. Den piskede kremfløten som has i på slutten gjør suppen fluffy og skummet. Ta deg også gjerne tid til å kutte noen tynne skiver jordskokk og steke disse i litt olje. Det er deilig å ha på toppen av suppen – men også godt som snacks – alene.

300 gram jordskokk gjordskokk

300 gram potet

200 gram løk

2 ss olje

8 dl god kraft

2,5 dl kremfløte

1 ts muskattnøtt

2 ts sitronsaft

Salt & pepper

Jordskokken pleier jeg ikke å skrelle, men skrubbe 🙂

Finkutt jordskokk, potet og løk. Dette surres i oljen på middels varme til det blir mykt, men ikke brunet. Ha på en god kraft, f eks kyllingkraft, om du ikke har det, bruk buljongterning og tilpass det til 8 dl vann.

La alt kokes til det er mørt, og kjør det deretter med stavmikser.

Pisk 2,5 dl kremfløte som has i suppen rett før servering, gi et raskt oppkok.

Smak til med muskattnøtt, sitronsaft, salt og pepper.

Pynt gjerne suppen med jordskokkchips (tynne jordskokkskiver stekt i litt olje), og litt grønt.

Slik dyrker du jordskokk: Jordskokken – til glede vinter og vår

Flere oppskrifter med jordskokk: Jordskokkchips

 

Det blir mye jordskokk – fire bøtter på 2 m2 ble høstet i april i fjor.

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...