fbpx

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en vinter, og litt frost på seg, så er den – etter min mening – på sitt beste.

Denne oppskriften har jeg fått fra min søster, som igjen fant den i Kristiansand Avis. Den piskede kremfløten som has i på slutten gjør suppen fluffy og skummet. Ta deg også gjerne tid til å kutte noen tynne skiver jordskokk og steke disse i litt olje. Det er deilig å ha på toppen av suppen – men også godt som snacks – alene.

300 gram jordskokk gjordskokk

300 gram potet

200 gram løk

2 ss olje

8 dl god kraft

2,5 dl kremfløte

1 ts muskattnøtt

2 ts sitronsaft

Salt & pepper

Jordskokken pleier jeg ikke å skrelle, men skrubbe 🙂

Finkutt jordskokk, potet og løk. Dette surres i oljen på middels varme til det blir mykt, men ikke brunet. Ha på en god kraft, f eks kyllingkraft, om du ikke har det, bruk buljongterning og tilpass det til 8 dl vann.

La alt kokes til det er mørt, og kjør det deretter med stavmikser.

Pisk 2,5 dl kremfløte som has i suppen rett før servering, gi et raskt oppkok.

Smak til med muskattnøtt, sitronsaft, salt og pepper.

Pynt gjerne suppen med jordskokkchips (tynne jordskokkskiver stekt i litt olje), og litt grønt.

Slik dyrker du jordskokk: Jordskokken – til glede vinter og vår

Flere oppskrifter med jordskokk: Jordskokkchips

 

Det blir mye jordskokk – fire bøtter på 2 m2 ble høstet i april i fjor.

Siste innlegg

Nå er blåskjellene på sitt beste

Jeg kaller dette en blåskjellsuppe, selv om det kanskje ikke er så mye suppe. Nok blåskjell er det i et nett, om du ikke skal servere mer enn tre personer. Du kan jo også lage litt pommes frites ved siden av, så får den franske varianten av Moules Frites. Og så rekker...

Tomatene fra i sommer ble til spagetti puttanesca

Når jeg leser oppskrifter, så er det noen som fanger min oppmerksomhet mer enn andre.  Det kan ha ulike årsaker, men oftest er det fordi jeg har hovedingrediensene selv, gjerne egendyrket og lagret slik at det bare å hente de fram. Jeg jakter med andre ord på nye...

Bitt av mikrogrønt-basillen

Jeg digger å bruke masse urter i maten. Og gjerne overdriver bruken fordi jeg har så mye, og det gir så god smak. Jeg bruker det både oppi maten, men også på maten. Den blir så delikat, lekker og innbydende med masse grønt på toppen, og vi spiser jo også med øynene,...

Såjorden lager vi selv

Når jeg skal så de første frøene, ofte allerede rundt juletider, trenger jeg jord. Og det er ikke noe viktig poeng at denne jorden skal være kompostjord. Vanligvis er jeg opptatt av å tilføre mye organisk materiale inn i jorda mens jeg dyrker, mens såjorden er jorden...

Den aller beste julesilda

Oppskriften på denne julesilda har jeg fra den tiden jeg bodde i Oslo og jobbet i reklamebransjen. Og det er ca 43 år siden. Utrolig å tenke på. Hver desember var vi fast invitert til lunsj hos en av mine kollegaer, og alle tok med seg litt. Jeg hadde med meg dansk...