fbpx

Urtehagen – utnytt det gode

Det er ekstra stas og motiverende å dyrke urter når du bruker noe av alt det gode!

Rosmarinen har stått i det kalde drivhuset i hele vinter

Det gir overskudd og energi å dyrke, og vanskelig er det heller ikke. Det handler om å begynne med det som er enklest, og lære etter hvert. Sol, næring og vann, er det mest elementære. Og nå som urtene er kommet godt i gang, er det viktig å huske å høste av alt det gode. Noen har sag til meg at de ikke helt hva de skal bruke urtene til, da svarer jeg, prøv deg fram. Her skal du få noen tips på bruken, ellers – ønsk deg en urtebok eller google deg fram til bruken.

Av urtene nå kan du lage både urteolje og urteeddik, urtesalt og urtesmør. Du kan bruke de i marinader og i salater, i stekt mat og i kokt mat, lage te og putte det i dufteposer og legge i klesskapet. Og ikke minst, høst og putt i frysen, og ha til vinteren.

Prøv deg fram, og finn din egen favorittblanding. Smaken er jo så forskjellig.

Urter skal høstes mens de ennå er «nye», derfor skal du klippe og høste hele tiden. Og om du ikke får brukt alt så grav det ned i jorden ved siden av busken, det blir til god næring igjen. Og så må du ha noen bed som du ikke høster av, men for synets og luktens skyld: Kryptimian er nydelig som steinbedsplante og tiltrekker seg bier og andre innsekter. Et bed med salvie kan få lov å stå og blomstre, lavendelen dufter herlig, og er flott sammen med roser, gressløkblomstene egner seg i buketter, blomstene minner om strandnellik. Kattemynte, eplemynte, eau-de-cologne-mynte lukter alle deilig, og er flott å ha i buketter. Og går den i blomst, så bruk blomstene i maten.

Oppskrifter: «Man tager hva man haver» – kryddersalt,  Guacamole med koriander,

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...