«Man tager hva man haver» – kryddersalt

Jeg bruker ordet kryddersalt som fellesbetegnelse, selv om ingrediensene kan være svært mangfoldig. For ingenting er som hjemmelaget kryddersalt. Om du ikke har egen kjøkkenhage, kan du hente urter fra naturen, eller rett og slett lage av det du har for hånden.  

Av urter kan du bruke både basilikum, løpstikke, dill, ingefær og chili. Hvitløk og løk er også godt egnet til urtesalt, det samme er rotgrønnsaker som sellerirot, pastinakk, persillerot. Sist – men ikke minst, test å lage urtesalt med sitrusfrkter som sitron og lime. Herlig til fisk!

Bruk dette sammen, eller hver for seg. Prøv ut forskjellige smaker.

Etter hvert som jeg har fått erfaring med å lage urtesalt, bruker jeg mer og mer av krydderet, urtene, roten eller frukten. I dette kryddersaltet blandet jeg 3 dl salt inn med ca 3 liter grønt.

Denne gang høstet jeg en urt jeg har dyrket for første gang i år som heter Bibernelle.

Jeg høstet hele bunten med Bibernelle. Den var litt sen til å komme, så bladene var fortsatt «nye».

Bibernelle er flerårig, og jeg er fan av flerårige vekster. Jeg ønsker meg mer av det.

Kryddersaltet klar for en runde i ovnen.

Framgangsmåte: 3 dl grovt salt blandes med det du velger å ha i, i dette tilfellet altså ca 3 liter med urter. Jeg tar bort en god del av stilkene, men beholder bladene. Kjør det i foodprosessor. Om det blir litt grovt, så la det være slik i denne omgangen.

Ha det i en liten skypanne på bakepapir, smør det utover og sett ovnen på 50 grader på varmluft.  Rør rundt innimellom, la døren stå på gløtt. Jo mer urter/krydder du blander med, jo lengre må det tørke. Kombinasjonen jeg viser til her, sto over natten.  La det bli såpass tørt at du kan kjøre en ny runde i foodprosessor. Mal det så fint du vil ha det.

Sørg for at det er knusk tørt før du har det på glass.

Jeg har valgt grovt salt til dette, fordi jeg syntes det er for galt å bruke flaksalt som er betydelig dyrere, og som likevel blir hakket i stykker i food-prosessoren.

Bruk det selv eller gi det bort i en vertinnegave.

Andre artikler  Urtehagen – utnytt det gode

Koriander – en av mine urtefavoritter

Vil du lese mer om Bibernelle, og kanskje kjøpe frø? Her finner du litt mer om urten: https://www.albinusfro.dk/shop/bibernelle-sanguisorba-1021p.html

Siste oppskrifter

Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek

Når du dyrker mye chili, er det kjekt å ha litt forskjellige oppskrifter. Ikke bare fryse, sylte, lage olje, tørke eller henkoke. Mange har altfor mye chili akkurat nå, og lurer på hvordan de skal bruke alt. Å lage chilipasta er derfor et godt alternativ til alt det...

Vi lager chilipulver

Å tørke chili er en av flere metoder for å ta vare på chilien, og kunne bruke den utover vinteren og våren.  Hvorfor skal vi egentlig tørke chilien? Jo fordi det gjør det mulig å bevare de i lang tid. Chili som ikke er tørket, varer kanskje bare et par dager ved...

Chili må vi ha

  Ved siden av å ha tomat, agurk og basilikum i drivhuset mitt, digger jeg å ha flere ulike typer chili, og pepper. Og har du ikke drivhus, holder det fint med et vindu. Det morsomme med chili er jo at de er så utrolig ulike – både i utseende og ikke minst i...

Mango chutney

Setter du pris på asiatisk mat? I så fall bruker du sikkert mango chutney fra tid til annen. Jeg skulle lage en indisk gryterett, og i oppskriften skulle jeg ha mango chutney, og den ville jeg lage selv. For så vidt det er mulig, vil jeg helst lage all mat fra bunnen...

En hyllest til snittebønnen

Fermentering* er en eldgammel konserveringsmetode som var vanlig før mye ble industrialisert. Dette har fått nytt liv i våre dager.  Snittebønner lagt lagvis med salt ville vi i vår moderne verden kalt fermentering, bare at ordet ikke var funnet opp den gangen. For...