fbpx

«Man tager hva man haver» – kryddersalt

Jeg bruker ordet kryddersalt som fellesbetegnelse, selv om ingrediensene kan være svært mangfoldig. For ingenting er som hjemmelaget kryddersalt. Om du ikke har egen kjøkkenhage, kan du hente urter fra naturen, eller rett og slett lage av det du har for hånden.   Av urter kan du bruke både basilikum, løpstikke, dill, ingefær og chili. Hvitløk og løk er også godt egnet til urtesalt, det samme er rotgrønnsaker som sellerirot, pastinakk, persillerot. Sist – men ikke minst, test å lage urtesalt med sitrusfrkter som sitron og lime. Herlig til fisk!

Bruk dette sammen, eller hver for seg. Prøv ut forskjellige smaker.

Etter hvert som jeg har fått erfaring med å lage urtesalt, bruker jeg mer og mer av krydderet, urtene, roten eller frukten. I dette kryddersaltet blandet jeg 3 dl salt inn med ca 3 liter grønt.

Denne gang høstet jeg en urt jeg har dyrket for første gang i år som heter Bibernelle.

Jeg høstet hele bunten med Bibernelle. Den var litt sen til å komme, så bladene var fortsatt «nye».

Bibernelle er flerårig, og jeg er fan av flerårige vekster. Jeg ønsker meg mer av det.

Kryddersaltet klar for en runde i ovnen.

Framgangsmåte: 3 dl grovt salt blandes med det du velger å ha i, i dette tilfellet altså ca 3 liter med urter. Jeg tar bort en god del av stilkene, men beholder bladene. Kjør det i foodprosessor. Om det blir litt grovt, så la det være slik i denne omgangen. Ha det i en liten skypanne på bakepapir, smør det utover og sett ovnen på 50 grader på varmluft.  Rør rundt innimellom, la døren stå på gløtt. Jo mer urter/krydder du blander med, jo lengre må det tørke. Kombinasjonen jeg viser til her, sto over natten.  La det bli såpass tørt at du kan kjøre en ny runde i foodprosessor. Mal det så fint du vil ha det. Sørg for at det er knusk tørt før du har det på glass.

Jeg har valgt grovt salt til dette, fordi jeg syntes det er for galt å bruke flaksalt som er betydelig dyrere, og som likevel blir hakket i stykker i food-prosessoren.

Bruk det selv eller gi det bort i en vertinnegave. Andre artikler  Urtehagen – utnytt det gode Koriander – en av mine urtefavoritter Vil du lese mer om Bibernelle, og kanskje kjøpe frø? Her finner du litt mer om urten: https://www.albinusfro.dk/shop/bibernelle-sanguisorba-1021p.html

Siste oppskrifter

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...