fbpx

Salat er en fest

Det finnes en hau med forskjellige typer salater å dyrke. Fra de bitre Cikori til Issalat, og romanosalat. Og alt imellom. Med smaker  som er veldig forskjellige: Søte eller bitre. Du kan dyrke salater med crunch og nøttesmak. Og så finner du de i mange forskjellige farger, paletten i grønnsakriket er stor: Gule, grønne og hvite – brune, plettede, og røde med grønne striper. Ja sågar gule med malingklatter, med sjiraff og tigerstriper.  Å dyrke forskjellige salater er viktig, vi bruker de forskjellig. 

Så det gjelder å finne sin egen favoritt, og satse på de du liker best. 

Mestringsfølelsen er stor når det gjelder å dyrke salat, for bare fire uker etter å ha sådd, er den høsteklar, salathodene fulle av sunnhet og styrke. Man kan spise og spise, men fire uker etter dette igjen vil de gå i stokk – og da blir de bitre og uspiselige. Derfor er det et viktig poeng å så noe hele tiden, det vil si: Jeg sår noen få frø av mine favoritter en gang i måneden. Jeg har en «huskeregel» på å putte tre fire frø i ei potte hver måedsskifte fra februar og utover. Da vet jeg at jeg har salater på ulike stadier, og jeg slipper å få 20 salathoder ferdig samtidig.

Ruccola, orientalsk blanding, hjertesalaten/romanosalaten «little Gem» og issalat – grønn eller lilla. Så bruker jeg de til forskjellig formål. Og noen ganger blander jeg. Ruccola MÅ jeg ha til den hjemmebakte pizzaen – den tar jeg på etter at bunnen er stekt, sammen med en god skinke, eller jeg lager ostebruchetta av den. Orientalsk blanding og «little Gem» er to salater som jeg sår tidlig i bøtter og potter i drivhuset allerede i februar. Den siste – issalaten – er kjempegod med rømme til, og som tilbehør til grillet fisk, som laks f eks.

Under finner du noen av mine oppskrifer, flere blir lagt ut etter hvert.

Agurksalat

Rømmesalat

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...