fbpx

Fennikel

Med fennikel slår du to fluer i en smekk: Både de oppsvulmede bladene i bunnen er fantastiske i matlagingen, høst den før den går den i stokk, gjør den det – så nyt det også. Den er nydelig med sin limegrønne farge og de vaiende, fjærdusklignende grønne bladene  som pynter opp både i kjøkkenhagen og i bedet.

Knollfennikel er en ettårig grønnsak, hvor det vi spiser er de oppsvulmede bladene i bunnen av planten. Den kan bli kjempehøy hvis den får gå i stokk, og ligner veldig på dill, bare at denne er så mye mer mektig.

Fennikel er ganske uproblematisk å dyrke, da den er lite mottakelig for skadedyr.

Kanskje på grunn av den sterke anisduften? Det er vel nettopp derfor det er smart å sette fennikel innimellom andre grønnsaker. Jeg innbiller meg at den holder skadedyrene unna, uten at jeg har en sterk forskning å basere det på.

Når den går opp i stokk, har den vokst for mye til å kunne bli spist. Da kan du la fjærprakten vaie i bedet istedetfor.

Fennikelen vokser sakte i begynnelsen, men så – plutselig i løpet av forbløffende kort tid, er den klar, og det er da du skal høste. Den går raskt opp i stokk, og det er derfor en stor fordel å dyrke den på våren og høsten. Det er en av de grønnsakene jeg sår jevnlig, med 4-5 ukers mellomrom. Sett nye frø 1. august, så har du utover. Og følg endelig med, hvis du vil bruke grønnsaken, og ikke bare ha den til pynt i blomsterbedet. Og gi den vann!

Knollfennikel er en undervurdert grønnsak, etter min mening. Jeg bruker den på salaten, sylter den, har den i fiskesuppa, til lyst kjøtt, i paien, sammen med rotgrønnsaker i skypanna eller stekepanna. Og etter at jeg blogget om dette, har også fått tips om å bake den i ovnen, sammen med hvit fisk, eller pakke den inn i folie  sammen med meldonsalt og olivenolje og gulrøtter, og ha den på grillen. Den gjør seg også godt i potetstappe, kokes da med potetene og blandes inn i stappa til slutt.

Et godt mandolinjern trenger du for å kutte fennikelen tynt nok.

Og hele fidusen med fennikel er å skjære den i meget tynne, tynne skiver, det gjør du best med et mandolinjern, som er ideellt til å høvle med. Og er den for bred, kutter du den på langs først og så høvler på tvers. Og mitt siste tips om fenikkelen er å bruke rota også, den er på størrelse med en liten gulrot, og du tilbereder den som andre rotgrønnsaker.

Oppskrift

Sylt løs – fennikel

 

 

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...