fbpx

Sylt løs – fennikel

Høsten er for meg syltetid av grønnsaker. Å sylte grønnsaker er et godt alternativ til å fryse, som ofte er det enkleste å ty til.

Som barn var syltet agurk og syltet rødbete en selvfølge på middagsbordet, og som voksen har jeg fått sansen for å sylte enda mere, som fennikel, gresskar og løk. Og jeg har veldig lyst til å eksperimentere med å få til en hjemmesyltet squashblanding.

Smaken av det sursøte har fulgt meg fra jeg var liten.

Så fyll kjøleskapet opp med det aller beste du kan høste nå, og får du for mye: ta med et glass til en god kollega, en venn, til et familiemedlem eller som jeg, som overraskelse til deltakere på kurs hos meg.

Et godt mandolinjern trenger du for å kutte fennikelen tynt nok.

Ferdig høvlet fennikel, ca 1 liter

Syltet fennikel gir lakristouch i maten, og jeg bruker fennikel i både bakst, vendt i olje, ovnsstekt – sammen med andre rotgrønnsaker, i fiskesuppen, eller skåret i tynne skiver i salaten.

For dette er kjærlighet på glass.

Her er oppskriften til syltet fennikel

  • 1 knoll fennikel
  • 1 appelsin (saften og skallet)
  • 1 ½ dl eplecidereddik
  • ¾ – 1 dl vann
  • 2-3 spiseskjeer sukker
  • 1 teskje pepperkorn
  • 5-6 stilker dill
  • Sennepsfrø

Klargjør fennikelen ved å ta det meste av toppen av, dele den i to, skylle den og så snitte den fint på et mandolinjern. Putt det oppi et syltetøyglass, hakk dillen og ha den også på.

Resten av ingrediensene skal det kokes lake på. Ha alt i en gryte, gi det et kort oppkok, slik at sukkeret smelter. Hell det straks over glasset og lukk godt. Det skal hvile minst 4 timer, slik at fennikelen tar opp smaken av det andre.

Andre sylteoppskrifter:

Sylteagurk fra Elvegada

Kan du koke poteter, kan du også sylte rødbete

 

 

Siste oppskrifter

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...

Ponzosaus til sashimi, sushi, rå fisk og sommerruller

  For meg setter ponzosausen en helt annen standard i retten enn ved "bare" soyasaus. Selvfølgelig kan du bruke ren soyasaus til det samme, men du vil erfare at det er noe helt annet når du først har laget denne. Chili, hvitløk og koriander er et must i alle mine...