Sylt løs – fennikel

Høsten er for meg syltetid av grønnsaker. Å sylte grønnsaker er et godt alternativ til å fryse, som ofte er det enkleste å ty til.

Som barn var syltet agurk og syltet rødbete en selvfølge på middagsbordet, og som voksen har jeg fått sansen for å sylte enda mere, som fennikel, gresskar og løk. Og jeg har veldig lyst til å eksperimentere med å få til en hjemmesyltet squashblanding.

Smaken av det sursøte har fulgt meg fra jeg var liten.

Så fyll kjøleskapet opp med det aller beste du kan høste nå, og får du for mye: ta med et glass til en god kollega, en venn, til et familiemedlem eller som jeg, som overraskelse til deltakere på kurs hos meg.

Et godt mandolinjern trenger du for å kutte fennikelen tynt nok.

Ferdig høvlet fennikel, ca 1 liter

Syltet fennikel gir lakristouch i maten, og jeg bruker fennikel i både bakst, vendt i olje, ovnsstekt – sammen med andre rotgrønnsaker, i fiskesuppen, eller skåret i tynne skiver i salaten.

For dette er kjærlighet på glass.

Her er oppskriften til syltet fennikel

  • 1 knoll fennikel
  • 1 appelsin (saften og skallet)
  • 1 ½ dl eplecidereddik
  • ¾ – 1 dl vann
  • 2-3 spiseskjeer sukker
  • 1 teskje pepperkorn
  • 5-6 stilker dill
  • Sennepsfrø

Klargjør fennikelen ved å ta det meste av toppen av, dele den i to, skylle den og så snitte den fint på et mandolinjern. Putt det oppi et syltetøyglass, hakk dillen og ha den også på.

Resten av ingrediensene skal det kokes lake på. Ha alt i en gryte, gi det et kort oppkok, slik at sukkeret smelter. Hell det straks over glasset og lukk godt. Det skal hvile minst 4 timer, slik at fennikelen tar opp smaken av det andre.

Andre sylteoppskrifter:

Sylteagurk fra Elvegada

Kan du koke poteter, kan du også sylte rødbete

 

 

Siste oppskrifter

Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek

Når du dyrker mye chili, er det kjekt å ha litt forskjellige oppskrifter. Ikke bare fryse, sylte, lage olje, tørke eller henkoke. Mange har altfor mye chili akkurat nå, og lurer på hvordan de skal bruke alt. Å lage chilipasta er derfor et godt alternativ til alt det...

Vi lager chilipulver

Å tørke chili er en av flere metoder for å ta vare på chilien, og kunne bruke den utover vinteren og våren.  Hvorfor skal vi egentlig tørke chilien? Jo fordi det gjør det mulig å bevare de i lang tid. Chili som ikke er tørket, varer kanskje bare et par dager ved...

Chili må vi ha

  Ved siden av å ha tomat, agurk og basilikum i drivhuset mitt, digger jeg å ha flere ulike typer chili, og pepper. Og har du ikke drivhus, holder det fint med et vindu. Det morsomme med chili er jo at de er så utrolig ulike – både i utseende og ikke minst i...

Mango chutney

Setter du pris på asiatisk mat? I så fall bruker du sikkert mango chutney fra tid til annen. Jeg skulle lage en indisk gryterett, og i oppskriften skulle jeg ha mango chutney, og den ville jeg lage selv. For så vidt det er mulig, vil jeg helst lage all mat fra bunnen...

En hyllest til snittebønnen

Fermentering* er en eldgammel konserveringsmetode som var vanlig før mye ble industrialisert. Dette har fått nytt liv i våre dager.  Snittebønner lagt lagvis med salt ville vi i vår moderne verden kalt fermentering, bare at ordet ikke var funnet opp den gangen. For...