Hjemmelaget surkål

Jeg har i alle år laget surkålen eller rødkålen selv. Det handler først og fremst om smaken som ikke kan sammenlignes med pakke-surkålen, men også fordi jeg er opptatt av å lage mat fra bunnen av, uten alle tilsetningsstoffene det er i halvfabrikata som vi kjøper. Når vi i tillegg har egendyrket kål, ja – da er ikke valget så veldig vanskelig.

Det finnes et utall varianter av oppskrifter. Det som imidlertid er til felles for alle, er at den må lages sur/søt og med karve. Og mange tilsetter gjerne epler, det liker jvi godt.

Bruker du en vanlig hodekål må du beregne relativt lang koketid, mens hvis du bruker en fersk spisskål, slik jeg gjorde – holder det fint med 5-10 minutters koketid.

Det er nesten for galt å bruke den fine Kalibos spisskålen til surkål, men jeg skulle altså ha surkål til en middag, og så lenge jeg ikke hadde en «vanlig» hodekål, og det var for galt å kjøpe ett, ofret jeg det  halve til surkål, så får vi heller bruke det andre til råkost, slik Kalibos egner seg best for.

Om du ikke har kjøkkenhage, så dyrk den i blomsterbedet.

Se fakta under for mer info om dyrkingen av den.

Ingrediensene jeg bruker i surkålen min.

Her er oppskriften på min surkål:

½ kål finstrimles

2 epler i terning

1 dl god grønnsakskraft

¾ dl eplesidereddik

2 spiseskjeer honning

1 sjalottløk

Salt og pepper

2 spiseskjeer karve

1/2 – 1  spiseskje hakket einerbær

Legg kål og epler lagvis med løk og krydderet. Ha det flytende i gryten. Bruker du spisskål, kok den 5-10 min, med «vanlig» hodekål, 1/2 – 1 time.

For framgangsmåte, se også youtube:

Fakta: Kalibos er en gammel kulturarv kål. Det er en variant av hvit spisskålen med en mild og fin kålsmak. Bladene er røde og smaker best forvellet eller som råkost. Den vokser relativt raskt, og jeg pleier å så den i mar/april. Det er en utrolig vakker plante, så flott at man nesten ikke har lyst til å høste den.

Lyst til å sylte kål? Prøv estragonsyltet blomkål: Syltet blomkål, fantastisk godt

Siste innlegg

Slik ble såkalenderen i notisbokformat til!

Såkalenderen vi nylig lanserte fikk jeg idé til fordi jeg har hatt behov for den selv. Når jeg som by bonde var i full gang om våren med å så, visste jeg ikke den gangen jeg startet for ca. 16 år siden, hva jeg burde starte med å så først. Noen tips hadde jeg fått om...

Vi bygger kjøkkenhage på kommunal tomt

Mange av dere vet at min kjøkkenhage ligger på landet. På Stangenes, ut mot havet, ved sommerhuset vårt, på tross av at vi «bare» bor der om sommeren. Det betyr at jeg tilbringer langt flere måneder i leiligheten vår i byen. På Galgebergtangen. Der er jeg født og...

Flere grunner til å dyrke koriander, dette er en !

Er du begeistret for asiatisk mat, er ikke bare koriander en vesentlig del av smakstilsettingen. Både chili og hvitløk, og gjerne også lime, finner du igjen i asiatiske oppskrifter. Dette er en av mine favorittretter, og hver kan jeg serverer den får jeg «stående...

Syltet blomkål, fantastisk godt

Sylting er enkelt, og en undervurdert bevaringsmetode, etter min mening, og et godt alternativ til frysing.  Jeg syntes ofte at smaken bevares bedre når det er syltet enn har vært frosset.  Før vi fikk frys, i riktig gamle dager, var sylting helt vanlig til det meste...

Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek

Når du dyrker mye chili, er det kjekt å ha litt forskjellige oppskrifter. Ikke bare fryse, sylte, lage olje, tørke eller henkoke. Mange har altfor mye chili akkurat nå, og lurer på hvordan de skal bruke alt. Å lage chilipasta er derfor et godt alternativ til alt det...