fbpx

Hjemmelaget surkål

Jeg har i alle år laget surkålen eller rødkålen selv. Det handler først og fremst om smaken som ikke kan sammenlignes med pakke-surkålen, men også fordi jeg er opptatt av å lage mat fra bunnen av, uten alle tilsetningsstoffene det er i halvfabrikata som vi kjøper. Når vi i tillegg har egendyrket kål, ja – da er ikke valget så veldig vanskelig.

Det finnes et utall varianter av oppskrifter. Det som imidlertid er til felles for alle, er at den må lages sur/søt og med karve. Og mange tilsetter gjerne epler, det liker jvi godt.

Bruker du en vanlig hodekål må du beregne relativt lang koketid, mens hvis du bruker en fersk spisskål, slik jeg gjorde – holder det fint med 5-10 minutters koketid.

Det er nesten for galt å bruke den fine Kalibos spisskålen til surkål, men jeg skulle altså ha surkål til en middag, og så lenge jeg ikke hadde en «vanlig» hodekål, og det var for galt å kjøpe ett, ofret jeg det  halve til surkål, så får vi heller bruke det andre til råkost, slik Kalibos egner seg best for.

Om du ikke har kjøkkenhage, så dyrk den i blomsterbedet.

Se fakta under for mer info om dyrkingen av den.

Ingrediensene jeg bruker i surkålen min.

Her er oppskriften på min surkål:

½ kål finstrimles

2 epler i terning

1 dl god grønnsakskraft

¾ dl eplesidereddik

2 spiseskjeer honning

1 sjalottløk

Salt og pepper

2 spiseskjeer karve

1/2 – 1  spiseskje hakket einerbær

Legg kål og epler lagvis med løk og krydderet. Ha det flytende i gryten. Bruker du spisskål, kok den 5-10 min, med «vanlig» hodekål, 1/2 – 1 time.

For framgangsmåte, se også youtube:

Fakta: Kalibos er en gammel kulturarv kål. Det er en variant av hvit spisskålen med en mild og fin kålsmak. Bladene er røde og smaker best forvellet eller som råkost. Den vokser relativt raskt, og jeg pleier å så den i mar/april. Det er en utrolig vakker plante, så flott at man nesten ikke har lyst til å høste den.

Lyst til å sylte kål? Prøv estragonsyltet blomkål: Syltet blomkål, fantastisk godt

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...