fbpx

Hjemmelaget surkål

Jeg har i alle år laget surkålen eller rødkålen selv. Det handler først og fremst om smaken som ikke kan sammenlignes med pakke-surkålen, men også fordi jeg er opptatt av å lage mat fra bunnen av, uten alle tilsetningsstoffene det er i halvfabrikata som vi kjøper. Når vi i tillegg har egendyrket kål, ja – da er ikke valget så veldig vanskelig.

Det finnes et utall varianter av oppskrifter. Det som imidlertid er til felles for alle, er at den må lages sur/søt og med karve. Og mange tilsetter gjerne epler, det liker jvi godt.

Bruker du en vanlig hodekål må du beregne relativt lang koketid, mens hvis du bruker en fersk spisskål, slik jeg gjorde – holder det fint med 5-10 minutters koketid.

Det er nesten for galt å bruke den fine Kalibos spisskålen til surkål, men jeg skulle altså ha surkål til en middag, og så lenge jeg ikke hadde en «vanlig» hodekål, og det var for galt å kjøpe ett, ofret jeg det  halve til surkål, så får vi heller bruke det andre til råkost, slik Kalibos egner seg best for.

Om du ikke har kjøkkenhage, så dyrk den i blomsterbedet.

Se fakta under for mer info om dyrkingen av den.

Ingrediensene jeg bruker i surkålen min.

Her er oppskriften på min surkål:

½ kål finstrimles

2 epler i terning

1 dl god grønnsakskraft

¾ dl eplesidereddik

2 spiseskjeer honning

1 sjalottløk

Salt og pepper

2 spiseskjeer karve

1/2 – 1  spiseskje hakket einerbær

Legg kål og epler lagvis med løk og krydderet. Ha det flytende i gryten. Bruker du spisskål, kok den 5-10 min, med «vanlig» hodekål, 1/2 – 1 time.

For framgangsmåte, se også youtube:

Fakta: Kalibos er en gammel kulturarv kål. Det er en variant av hvit spisskålen med en mild og fin kålsmak. Bladene er røde og smaker best forvellet eller som råkost. Den vokser relativt raskt, og jeg pleier å så den i mar/april. Det er en utrolig vakker plante, så flott at man nesten ikke har lyst til å høste den.

Lyst til å sylte kål? Prøv estragonsyltet blomkål: Syltet blomkål, fantastisk godt

Siste innlegg

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en...

Nå er blåskjellene på sitt beste

Jeg kaller dette en blåskjellsuppe, selv om det kanskje ikke er så mye suppe. Nok blåskjell er det i et nett, om du ikke skal servere mer enn tre personer. Du kan jo også lage litt pommes frites ved siden av, så får den franske varianten av Moules Frites. Og så rekker...

Tomatene fra i sommer ble til spagetti puttanesca

Når jeg leser oppskrifter, så er det noen som fanger min oppmerksomhet mer enn andre.  Det kan ha ulike årsaker, men oftest er det fordi jeg har hovedingrediensene selv, gjerne egendyrket og lagret slik at det bare å hente de fram. Jeg jakter med andre ord på nye...

Bitt av mikrogrønt-basillen

Jeg digger å bruke masse urter i maten. Og gjerne overdriver bruken fordi jeg har så mye, og det gir så god smak. Jeg bruker det både oppi maten, men også på maten. Den blir så delikat, lekker og innbydende med masse grønt på toppen, og vi spiser jo også med øynene,...

Såjorden lager vi selv

Når jeg skal så de første frøene, ofte allerede rundt juletider, trenger jeg jord. Og det er ikke noe viktig poeng at denne jorden skal være kompostjord. Vanligvis er jeg opptatt av å tilføre mye organisk materiale inn i jorda mens jeg dyrker, mens såjorden er jorden...