Syltet blomkål, fantastisk godt

Sylting er enkelt, og en undervurdert bevaringsmetode, etter min mening, og et godt alternativ til frysing.  Jeg syntes ofte at smaken bevares bedre når det er syltet enn har vært frosset.  Før vi fikk frys, i riktig gamle dager, var sylting helt vanlig til det meste av grønnsaker, frukt og bær, og det har nesten gått i glemmeboken, kanskje med unntak av sylting av bær.

Mange av kjøkkensjefene i de gode gourmetrestaurantene fremhever sylting, og bruker det mye i sin matlaging. Denne oppskriften her er fra en av disse kjøkkensjefene, og du kan kombinere akkurat som du vil.

I dag har jeg høstet estragonbusken min, derfor ble det estragonsyltede grønnsaker 😊

Her er oppskriften på estragonsyltede grønnsaker:

Eddik, sukker, vann og sennespsfrø var det jeg brukte her

Syltelake:

2 dl eplesidereddik

2 dl sukker – økologisk, ikke brunt

4 dl vann

2 ss sennespsfrø

1 ss salt

Estragonsyltet blomkål 

6 stk. sjalottløk

1 blomkål

2 stk sylteagurk

1 potte estragon

Framgangsmåte nederst i saken, eller du kan gå inn på youtube og se hvordan vi gjør det. Her er lenken til YouTube:

Syltet chili med koriander og løk

Ferdig syltet chili, koriander og løk.

Padron chili, sjalottløk og koriander.

Framgangsmåte på estragonsyltet blomkål:

Begynn med å koke sylteglassene/Norgesglassene i en gryte. Vent med å ta de opp av det kokende vannet til alt dette er klart:

Kok opp en lake av eplesidereddik, sukker, vann, salt og sennepsfrø. Skal du ha løk i, så bruk sjalottløk, og kok den i lettsaltet vann i tre-fire minutter.  Del blomkålen i buketter og ha blomkål, agurk, estragon og kokt sjalottløk i rene sylteglass og hell syltelaken over. Dekkes helt og settes i kjøleskapet.

Sylting av chili og urter

Prøv gjerne urtesylting og chilisylting. Bruk samme oppskrift på syltelaken og kombinèr det som smaker best for deg, og som familien liker.  Jeg hadde mye chilil, og ville gjerne sylte den, og sammen med resten av løken og korianderen som jeg høstet, puttet jeg alt på et glass. La også på hvitløksfedd. Det fine er at du kan hente opp og bruke det hver for seg. Er jeg tom for koriander til noe jeg skal bruke, vet jeg at jeg har det på et glass. Jeg sylter fennikel, blomkål, agurker, tomater – ja det meste. Husk å merke glassene.

Hadde jeg hatt et større kjøleskap ville jeg syltet mye mer

Dette bruker jeg i salater utover vinteren. Skal du lage en sennepsvinaigrette, er det bare å hente et par spiseskjeer av syltelaken, litt dijonsennep og piske dette sammen med en god olje. Bland grønnsakene inn i salaten og klipp opp urtene og ha det i.

Andre chilioppskrifter:

Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek, 

Vi lager chilipulver

Hellstrøm`s Piment d`Espelette – en av hans hemmeligheter?

Om å dyrke chili: Chili må vi ha

Ferdig syltet to glass: Det ene med chili som hovedingrediens, det andre med chili.

 

 

Siste innlegg

Slik ble såkalenderen i notisbokformat til!

Såkalenderen vi nylig lanserte fikk jeg idé til fordi jeg har hatt behov for den selv. Når jeg som by bonde var i full gang om våren med å så, visste jeg ikke den gangen jeg startet for ca. 16 år siden, hva jeg burde starte med å så først. Noen tips hadde jeg fått om...

Vi bygger kjøkkenhage på kommunal tomt

Mange av dere vet at min kjøkkenhage ligger på landet. På Stangenes, ut mot havet, ved sommerhuset vårt, på tross av at vi «bare» bor der om sommeren. Det betyr at jeg tilbringer langt flere måneder i leiligheten vår i byen. På Galgebergtangen. Der er jeg født og...

Flere grunner til å dyrke koriander, dette er en !

Er du begeistret for asiatisk mat, er ikke bare koriander en vesentlig del av smakstilsettingen. Både chili og hvitløk, og gjerne også lime, finner du igjen i asiatiske oppskrifter. Dette er en av mine favorittretter, og hver kan jeg serverer den får jeg «stående...

Hjemmelaget surkål

Jeg har i alle år laget surkålen eller rødkålen selv. Det handler først og fremst om smaken som ikke kan sammenlignes med pakke-surkålen, men også fordi jeg er opptatt av å lage mat fra bunnen av, uten alle tilsetningsstoffene det er i halvfabrikata som vi kjøper. Når...

Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek

Når du dyrker mye chili, er det kjekt å ha litt forskjellige oppskrifter. Ikke bare fryse, sylte, lage olje, tørke eller henkoke. Mange har altfor mye chili akkurat nå, og lurer på hvordan de skal bruke alt. Å lage chilipasta er derfor et godt alternativ til alt det...