fbpx

Syltet blomkål, fantastisk godt

Sylting er enkelt, og en undervurdert bevaringsmetode, etter min mening, og et godt alternativ til frysing.  Jeg syntes ofte at smaken bevares bedre når det er syltet enn har vært frosset.  Før vi fikk frys, i riktig gamle dager, var sylting helt vanlig til det meste av grønnsaker, frukt og bær, og det har nesten gått i glemmeboken, kanskje med unntak av sylting av bær.

Mange av kjøkkensjefene i de gode gourmetrestaurantene fremhever sylting, og bruker det mye i sin matlaging. Denne oppskriften her er fra en av disse kjøkkensjefene, og du kan kombinere akkurat som du vil.

I dag har jeg høstet estragonbusken min, derfor ble det estragonsyltede grønnsaker 😊

Her er oppskriften på estragonsyltede grønnsaker:

Eddik, sukker, vann og sennespsfrø var det jeg brukte her

Syltelake:

2 dl eplesidereddik

2 dl sukker – økologisk, ikke brunt

4 dl vann

2 ss sennespsfrø

1 ss salt

Estragonsyltet blomkål 

6 stk. sjalottløk

1 blomkål

2 stk sylteagurk

1 potte estragon

Framgangsmåte nederst i saken, eller du kan gå inn på youtube og se hvordan vi gjør det. Her er lenken til YouTube:

Syltet chili med koriander og løk

Ferdig syltet chili, koriander og løk.

Padron chili, sjalottløk og koriander.

Framgangsmåte på estragonsyltet blomkål:

Begynn med å koke sylteglassene/Norgesglassene i en gryte. Vent med å ta de opp av det kokende vannet til alt dette er klart:

Kok opp en lake av eplesidereddik, sukker, vann, salt og sennepsfrø. Skal du ha løk i, så bruk sjalottløk, og kok den i lettsaltet vann i tre-fire minutter.  Del blomkålen i buketter og ha blomkål, agurk, estragon og kokt sjalottløk i rene sylteglass og hell syltelaken over. Dekkes helt og settes i kjøleskapet.

Sylting av chili og urter

Prøv gjerne urtesylting og chilisylting. Bruk samme oppskrift på syltelaken og kombinèr det som smaker best for deg, og som familien liker.  Jeg hadde mye chilil, og ville gjerne sylte den, og sammen med resten av løken og korianderen som jeg høstet, puttet jeg alt på et glass. La også på hvitløksfedd. Det fine er at du kan hente opp og bruke det hver for seg. Er jeg tom for koriander til noe jeg skal bruke, vet jeg at jeg har det på et glass. Jeg sylter fennikel, blomkål, agurker, tomater – ja det meste. Husk å merke glassene.

Hadde jeg hatt et større kjøleskap ville jeg syltet mye mer

Dette bruker jeg i salater utover vinteren. Skal du lage en sennepsvinaigrette, er det bare å hente et par spiseskjeer av syltelaken, litt dijonsennep og piske dette sammen med en god olje. Bland grønnsakene inn i salaten og klipp opp urtene og ha det i.

Andre chilioppskrifter:

Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek, 

Vi lager chilipulver

Hellstrøm`s Piment d`Espelette – en av hans hemmeligheter?

Om å dyrke chili: Chili må vi ha

Ferdig syltet to glass: Det ene med chili som hovedingrediens, det andre med chili.

 

 

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...