fbpx

Syltet blomkål, fantastisk godt

Sylting er enkelt, og en undervurdert bevaringsmetode, etter min mening, og et godt alternativ til frysing.  Jeg syntes ofte at smaken bevares bedre når det er syltet enn har vært frosset.  Før vi fikk frys, i riktig gamle dager, var sylting helt vanlig til det meste av grønnsaker, frukt og bær, og det har nesten gått i glemmeboken, kanskje med unntak av sylting av bær.

Mange av kjøkkensjefene i de gode gourmetrestaurantene fremhever sylting, og bruker det mye i sin matlaging. Denne oppskriften her er fra en av disse kjøkkensjefene, og du kan kombinere akkurat som du vil.

I dag har jeg høstet estragonbusken min, derfor ble det estragonsyltede grønnsaker 😊

Her er oppskriften på estragonsyltede grønnsaker:

Eddik, sukker, vann og sennespsfrø var det jeg brukte her

Syltelake:

2 dl eplesidereddik

2 dl sukker – økologisk, ikke brunt

4 dl vann

2 ss sennespsfrø

1 ss salt

Estragonsyltet blomkål 

6 stk. sjalottløk

1 blomkål

2 stk sylteagurk

1 potte estragon

Framgangsmåte nederst i saken, eller du kan gå inn på youtube og se hvordan vi gjør det. Her er lenken til YouTube:

Syltet chili med koriander og løk

Ferdig syltet chili, koriander og løk.

Padron chili, sjalottløk og koriander.

Framgangsmåte på estragonsyltet blomkål:

Begynn med å koke sylteglassene/Norgesglassene i en gryte. Vent med å ta de opp av det kokende vannet til alt dette er klart:

Kok opp en lake av eplesidereddik, sukker, vann, salt og sennepsfrø. Skal du ha løk i, så bruk sjalottløk, og kok den i lettsaltet vann i tre-fire minutter.  Del blomkålen i buketter og ha blomkål, agurk, estragon og kokt sjalottløk i rene sylteglass og hell syltelaken over. Dekkes helt og settes i kjøleskapet.

Sylting av chili og urter

Prøv gjerne urtesylting og chilisylting. Bruk samme oppskrift på syltelaken og kombinèr det som smaker best for deg, og som familien liker.  Jeg hadde mye chilil, og ville gjerne sylte den, og sammen med resten av løken og korianderen som jeg høstet, puttet jeg alt på et glass. La også på hvitløksfedd. Det fine er at du kan hente opp og bruke det hver for seg. Er jeg tom for koriander til noe jeg skal bruke, vet jeg at jeg har det på et glass. Jeg sylter fennikel, blomkål, agurker, tomater – ja det meste. Husk å merke glassene.

Hadde jeg hatt et større kjøleskap ville jeg syltet mye mer

Dette bruker jeg i salater utover vinteren. Skal du lage en sennepsvinaigrette, er det bare å hente et par spiseskjeer av syltelaken, litt dijonsennep og piske dette sammen med en god olje. Bland grønnsakene inn i salaten og klipp opp urtene og ha det i.

Andre chilioppskrifter:

Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek, 

Vi lager chilipulver

Hellstrøm`s Piment d`Espelette – en av hans hemmeligheter?

Om å dyrke chili: Chili må vi ha

Ferdig syltet to glass: Det ene med chili som hovedingrediens, det andre med chili.

 

 

Siste innlegg

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en...

Nå er blåskjellene på sitt beste

Jeg kaller dette en blåskjellsuppe, selv om det kanskje ikke er så mye suppe. Nok blåskjell er det i et nett, om du ikke skal servere mer enn tre personer. Du kan jo også lage litt pommes frites ved siden av, så får den franske varianten av Moules Frites. Og så rekker...

Tomatene fra i sommer ble til spagetti puttanesca

Når jeg leser oppskrifter, så er det noen som fanger min oppmerksomhet mer enn andre.  Det kan ha ulike årsaker, men oftest er det fordi jeg har hovedingrediensene selv, gjerne egendyrket og lagret slik at det bare å hente de fram. Jeg jakter med andre ord på nye...

Bitt av mikrogrønt-basillen

Jeg digger å bruke masse urter i maten. Og gjerne overdriver bruken fordi jeg har så mye, og det gir så god smak. Jeg bruker det både oppi maten, men også på maten. Den blir så delikat, lekker og innbydende med masse grønt på toppen, og vi spiser jo også med øynene,...

Såjorden lager vi selv

Når jeg skal så de første frøene, ofte allerede rundt juletider, trenger jeg jord. Og det er ikke noe viktig poeng at denne jorden skal være kompostjord. Vanligvis er jeg opptatt av å tilføre mye organisk materiale inn i jorda mens jeg dyrker, mens såjorden er jorden...