fbpx

Rødbete – roten til alt godt

Rødbeten er en grønnsak jeg sår hele tiden med jevne mellomrom, fra begynnelsen av april og til midten av august. Den er ikke grådig i sine krav, og trives godt i en god kompostjord med rikelig vanning.

Visste du at den er i nær familie med både bladbede (mangold), spinat og spinatbeder? Godt med vann er et must hvis du vil ha den søt og sprø. Hvis den ikke får nok vann, vokser den sakte, og blir trenete. Den kan også gå opp i blomst – i ren og skjær panikk på grunn av vannmangel. (Det samme gjelder om den blir sådd for tidlig). Det er derfor er godt tips å gi den jorddekke – av tang, gressklipp eller det du har tilgjengelig.

Fire rødbeter veide over 1 kilo 🙂 Denne veide 270 gram

Det er ett å lykkes med å dyrke rødbete

Du får de nemlig i alle nyanser, gule, pink, bolsjestripete, hvite, og helt enormt mørke. Og som fargene: smaken er også forskjellig. Selv sverger jeg fortsatt til den helt mørke og kanskje tradisjonelle beten.

Rødbeten er en gave til tallerkenen hvis du er opptatt av å «spise med øynene».

Jeg dyrker helst de avlange betene fordi jeg syntes jeg får bedre «tak» i disse, spesielt når jeg skal skjære de opp til sylting. Så spørs det hva du vil bruke rødbeten til. (Du finner oppskriften under). Skal du sylte den? Vær da oppmerksom på at du må unngå å skrubbe den så hardt at du lager huller i huden. Da vil den blø i kokevannet.

Rødbeten er god å spise, men ikke for ofte, etter min mening. Også bladene er knallgode når de er helt ferske, bruk de i salat og/eller som spinat. Den smaker godt, men det er – etter min mening – viktig å variere det vi lager av den, ikke bare syltet 😊

Her er et par gode oppskrifter du bør prøve:

Råkostsalat med rødbete

Rødbetejuice

Kan du koke poteter, kan du også sylte rødbete

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...