Rødbete – roten til alt godt

Rødbeten er en grønnsak jeg sår hele tiden med jevne mellomrom, fra begynnelsen av april og til midten av august. Den er ikke grådig i sine krav, og trives godt i en god kompostjord med rikelig vanning.

Visste du at den er i nær familie med både bladbede (mangold), spinat og spinatbeder? Godt med vann er et must hvis du vil ha den søt og sprø. Hvis den ikke får nok vann, vokser den sakte, og blir trenete. Den kan også gå opp i blomst – i ren og skjær panikk på grunn av vannmangel. (Det samme gjelder om den blir sådd for tidlig). Det er derfor er godt tips å gi den jorddekke – av tang, gressklipp eller det du har tilgjengelig.

Fire rødbeter veide over 1 kilo 🙂 Denne veide 270 gram

Det er ett å lykkes med å dyrke rødbete

Du får de nemlig i alle nyanser, gule, pink, bolsjestripete, hvite, og helt enormt mørke. Og som fargene: smaken er også forskjellig. Selv sverger jeg fortsatt til den helt mørke og kanskje tradisjonelle beten.

Rødbeten er en gave til tallerkenen hvis du er opptatt av å «spise med øynene».

Jeg dyrker helst de avlange betene fordi jeg syntes jeg får bedre «tak» i disse, spesielt når jeg skal skjære de opp til sylting. Så spørs det hva du vil bruke rødbeten til. (Du finner oppskriften under). Skal du sylte den? Vær da oppmerksom på at du må unngå å skrubbe den så hardt at du lager huller i huden. Da vil den blø i kokevannet.

Rødbeten er god å spise, men ikke for ofte, etter min mening. Også bladene er knallgode når de er helt ferske, bruk de i salat og/eller som spinat. Den smaker godt, men det er – etter min mening – viktig å variere det vi lager av den, ikke bare syltet 😊

Her er et par gode oppskrifter du bør prøve:

Råkostsalat med rødbete

Rødbetejuice

Kan du koke poteter, kan du også sylte rødbete

Siste innlegg

Fennikel

Med fennikel slår du to fluer i en smekk: Både de oppsvulmede bladene i bunnen er fantastiske i matlagingen, høst den før den går den i stokk, gjør den det - så nyt det også. Den er nydelig med sin limegrønne farge og de vaiende, fjærdusklignende grønne bladene  som...

Rabarbraen høster vi på nytt i august

Rabarbrasaft med ananasmynte Jeg tyner det jeg kan ut av bær, frukt og grønnsaker. Sesongen er så kort i Norge, at vi må høste og utnytte det vi kan. Som for eksempel rabarbra. Som gjerne kan høstes flere ganger. Mange tror at rabarbra ikke kan høstes senere enn juni....

Småspicy tomatjuice

En hjemmelaget juice har en helt annen smak enn den du kjøper. Siden du ikke får i deg fibrene med juicing, holder det å lage juice et par tre ganger i uken. Jeg digger min nye juicemaskin, en horisontal slowjuicer, den har vært verd investeringen. Denne tomatjuicen...

Vi høster hvitløken

Løk er moro å dyrke, og om du aldri har dyrket noe tidligere, er det veldig bra å starte med. De setter en stor spiss på maten, og har lang holdbarhet. Vær bare klar over at vanlig løk (kepaløk) og hvitløk dyrkes på to helt forskjellige måter. I denne artikkelen skal...

Agurktid

Agurk er et must i ethvert drivhus, og snackagurken er bare til snacke i seg mens du jobber der. Og jeg setter ikke mindre pris på sylteagurken heller, det var noe av det første jeg startet med å dyrke da jeg fikk mitt første drivhus for ca 16 år siden. Agurken er en...