Rødbete – roten til alt godt

Rødbeten er en grønnsak jeg sår hele tiden med jevne mellomrom, fra begynnelsen av april og til midten av august. Den er ikke grådig i sine krav, og trives godt i en god kompostjord med rikelig vanning.

Visste du at den er i nær familie med både bladbede (mangold), spinat og spinatbeder? Godt med vann er et must hvis du vil ha den søt og sprø. Hvis den ikke får nok vann, vokser den sakte, og blir trenete. Den kan også gå opp i blomst – i ren og skjær panikk på grunn av vannmangel. (Det samme gjelder om den blir sådd for tidlig). Det er derfor er godt tips å gi den jorddekke – av tang, gressklipp eller det du har tilgjengelig.

Fire rødbeter veide over 1 kilo 🙂 Denne veide 270 gram

Det er ett å lykkes med å dyrke rødbete

Du får de nemlig i alle nyanser, gule, pink, bolsjestripete, hvite, og helt enormt mørke. Og som fargene: smaken er også forskjellig. Selv sverger jeg fortsatt til den helt mørke og kanskje tradisjonelle beten.

Rødbeten er en gave til tallerkenen hvis du er opptatt av å «spise med øynene».

Jeg dyrker helst de avlange betene fordi jeg syntes jeg får bedre «tak» i disse, spesielt når jeg skal skjære de opp til sylting. Så spørs det hva du vil bruke rødbeten til. (Du finner oppskriften under). Skal du sylte den? Vær da oppmerksom på at du må unngå å skrubbe den så hardt at du lager huller i huden. Da vil den blø i kokevannet.

Rødbeten er god å spise, men ikke for ofte, etter min mening. Også bladene er knallgode når de er helt ferske, bruk de i salat og/eller som spinat. Den smaker godt, men det er – etter min mening – viktig å variere det vi lager av den, ikke bare syltet 😊

Her er et par gode oppskrifter du bør prøve:

Råkostsalat med rødbete

Rødbetejuice

Kan du koke poteter, kan du også sylte rødbete

Siste innlegg

Slik ble såkalenderen i notisbokformat til!

Såkalenderen vi nylig lanserte fikk jeg idé til fordi jeg har hatt behov for den selv. Når jeg som by bonde var i full gang om våren med å så, visste jeg ikke den gangen jeg startet for ca. 16 år siden, hva jeg burde starte med å så først. Noen tips hadde jeg fått om...

Vi bygger kjøkkenhage på kommunal tomt

Mange av dere vet at min kjøkkenhage ligger på landet. På Stangenes, ut mot havet, ved sommerhuset vårt, på tross av at vi «bare» bor der om sommeren. Det betyr at jeg tilbringer langt flere måneder i leiligheten vår i byen. På Galgebergtangen. Der er jeg født og...

Flere grunner til å dyrke koriander, dette er en !

Er du begeistret for asiatisk mat, er ikke bare koriander en vesentlig del av smakstilsettingen. Både chili og hvitløk, og gjerne også lime, finner du igjen i asiatiske oppskrifter. Dette er en av mine favorittretter, og hver kan jeg serverer den får jeg «stående...

Hjemmelaget surkål

Jeg har i alle år laget surkålen eller rødkålen selv. Det handler først og fremst om smaken som ikke kan sammenlignes med pakke-surkålen, men også fordi jeg er opptatt av å lage mat fra bunnen av, uten alle tilsetningsstoffene det er i halvfabrikata som vi kjøper. Når...

Syltet blomkål, fantastisk godt

Sylting er enkelt, og en undervurdert bevaringsmetode, etter min mening, og et godt alternativ til frysing.  Jeg syntes ofte at smaken bevares bedre når det er syltet enn har vært frosset.  Før vi fikk frys, i riktig gamle dager, var sylting helt vanlig til det meste...