fbpx

Kan du koke poteter, kan du også sylte rødbete

Dette er en familieoppskrift, og som med sylteagurken, er også denne fra min farmor i Elvegada. Hun var utrolig flink til å både sylte, safte, hermetisere og ta vare på gode råvarer gjennom vinteren.

3 kg rødbete rett fra jorda og nesten klare til å syltes. Det tar en times tid å gjøre jobben, og du får tre fulle  1 liters Norgesglass.

Klassisk syltet rødbete

3 kg rødbete vaskes og settes over i kokende varmt vann som er saltet som til potet. NB! Du skal ikke skrelle rødbetene, og vær klar over – at de «blør» hvis du ikke behandler de nennsomt. Jeg pleier å klippe av «rotskjegget», og ellers er de ganske grove når de går i gryta. De skal jo skrelles etterpå! Kokes som poteten. Deretter skrelles den, dvs at skinnet «glir av» når du holder de under kaldt vann. Bruk hansker hvis du ikke vil bli veldig rød på hendene dine.

Kutt opp rødbetene (gjerne med en grønnsakskniv med rifler), og ha det på varme og rene Norgesglass. (For å være sikker på at de er helt rene, koker jeg opp glassene, da er de også varme når jeg har over rødbetene).

Bruk gjerne engangshansker når du steller rødbetene, så slipper du å bli rød på hendene. Ingrediensene til syltingen er få.

Mens rødbetene koker, lager du laken:

0,6 liter farin og 0,6 liter eddik has i en gryte, og vi lar det koke i 5 minutter. Kutt deretter opp rødbetene. Jeg har investert i en god rotkniv, da får du også de klassiske «stripene» på rødbetene. Sammen med 1 spiseskje karve skal eddiklaken helles varmt over de oppkuttede rødbetene.

Jeg bruker rødbete til mye: tartaren, fiskepuddingen, søndagsmiddagene, persesylta, plukkfisken – bare for å nevne noe.

Rødbetene klare – bare å helle den varme eddiklaken over, og skru korken til.

Her kan du lese om dyrking av rødbete: Rødbete – roten til alt godt

Andre oppskrifter:

Rødbetejuice

Råkostsalat med rødbete

Siste oppskrifter

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...