Kan du koke poteter, kan du også sylte rødbete

Dette er en familieoppskrift, og som med sylteagurken, er også denne fra min farmor i Elvegada. Hun var utrolig flink til å både sylte, safte, hermetisere og ta vare på gode råvarer gjennom vinteren.

3 kg rødbete rett fra jorda og nesten klare til å syltes. Det tar en times tid å gjøre jobben, og du får tre fulle  1 liters Norgesglass.

Klassisk syltet rødbete

3 kg rødbete vaskes og settes over i kokende varmt vann som er saltet som til potet. NB! Du skal ikke skrelle rødbetene, og vær klar over – at de «blør» hvis du ikke behandler de nennsomt. Jeg pleier å klippe av «rotskjegget», og ellers er de ganske grove når de går i gryta. De skal jo skrelles etterpå! Kokes som poteten. Deretter skrelles den, dvs at skinnet «glir av» når du holder de under kaldt vann. Bruk hansker hvis du ikke vil bli veldig rød på hendene dine.

Kutt opp rødbetene (gjerne med en grønnsakskniv med rifler), og ha det på varme og rene Norgesglass. (For å være sikker på at de er helt rene, koker jeg opp glassene, da er de også varme når jeg har over rødbetene).

Bruk gjerne engangshansker når du steller rødbetene, så slipper du å bli rød på hendene. Ingrediensene til syltingen er få.

Mens rødbetene koker, lager du laken:

0,6 liter farin og 0,6 liter eddik has i en gryte, og vi lar det koke i 5 minutter. Kutt deretter opp rødbetene. Jeg har investert i en god rotkniv, da får du også de klassiske «stripene» på rødbetene. Sammen med 1 spiseskje karve skal eddiklaken helles varmt over de oppkuttede rødbetene.

Jeg bruker rødbete til mye: tartaren, fiskepuddingen, søndagsmiddagene, persesylta, plukkfisken – bare for å nevne noe.

Rødbetene klare – bare å helle den varme eddiklaken over, og skru korken til.

Her kan du lese om dyrking av rødbete: Rødbete – roten til alt godt

Andre oppskrifter:

Rødbetejuice

Råkostsalat med rødbete

Siste oppskrifter

Sylt løs – fennikel

Høsten er for meg syltetid av grønnsaker. Å sylte grønnsaker er et godt alternativ til å fryse, som ofte er det enkleste å ty til. Som barn var syltet agurk og syltet rødbete en selvfølge på middagsbordet, og som voksen har jeg fått sansen for å sylte enda mere, som...

Rabarbraen høster vi på nytt i august

Rabarbrasaft med ananasmynte Jeg tyner det jeg kan ut av bær, frukt og grønnsaker. Sesongen er så kort i Norge, at vi må høste og utnytte det vi kan. Som for eksempel rabarbra. Som gjerne kan høstes flere ganger. Mange tror at rabarbra ikke kan høstes senere enn juni....

«Soltørkede» tomater

Jeg vet ikke noe jeg dyrker som er så anvendelig og som du kan lage så mye godt av – som av tomater. Og det beste av det hele, mye av det du lager kan du oppbevare og nyte når du ikke lenger kan hente de ferske fra egen produksjon. En av mine favoritter å lage, er...

Småspicy tomatjuice

En hjemmelaget juice har en helt annen smak enn den du kjøper. Siden du ikke får i deg fibrene med juicing, holder det å lage juice et par tre ganger i uken. Jeg digger min nye juicemaskin, en horisontal slowjuicer, den har vært verd investeringen. Denne tomatjuicen...

Hvitløken som smelter på tunga

Hvitløksconfit`en smelter på tunga, fordi den har blitt "myknet opp" i gryta.  Jeg oppdaget oppskriften i boken til Ine-Janine Johnsen «Eltefritt brød og himmelske kaker». Brødene som står i boka baker jeg veldig ofte. Og du kan gjerne putte disse deilige...