fbpx

25 kg ulike grønnsakerpå 1m2 på en sesong?

Ti kilo poteter, fem kilo agurker og 22 bunter gulrøtter på en sesong i en pallekarm på 80×120 meter ble det i år. Det krever litt planlegging og tilførsel av organisk materiale, men er ellers enkelt å få til.  

Ja, det er mulig, for det har jeg dyrket i år. Det er dette vi kaller seriedyrking. Og nå skal jeg forklare: Jeg har en pallekarm på 80 x 120 cm som gir ca 1 m2 dyrkingsplass. Den 22 mars satt jeg tidligpotet i karmen, type Ariell. Da hadde jeg forgrodd potetene siden i slutten av februar. Potetopptaket ble gjort i slutten av juni.

Potetene ble lagt til spiring allerede i februar. De ble satt ut i jorden den 22. mars, dekket med et lag fiberduk og et plastlokk over.

Etter at potetene var tatt opp var det klart for agurk. Type sylteagurk. Selv om poteten gjør jorden godt, valgte jeg å tilføre ny næring i jorden i form av alt det grønne fra poteten.  Jeg tok opp ca halvpartne av jorda og gravde ned potetriset og la jord oppå der igjen.  I tillegg til en bøtte bokashi og hestemøkk innimellom jordlagene.

Potetene ble høstet 24. juni

Paralellt med at potetene vokste ute, sådde jeg i ca midten av mai sylteagurk i drivhuset. De er varmekrevende, vokser fort, og krever plass. Derfor er det fint å så disse etter at det er frigjort plass i drivhuset.  Disse fikk stå og vokse innendørs til potetopptaket av Ariellen var klar.

Flere stadier på syltagurken. Nederst til høyre er den i jorda i slutten av juni.

Plantene av agurk ble plantet ut og jeg la gressklipp rundt de små spirene. Selv om sommeren i juli 2020 var regnfull og periodevis kald, klarte agurkene seg. De vokste senere enn normalt, men i slutten av juli var de høsteklare. Jeg høster agurkene annenhver dag, legger de i kjøleskapet og samler opp, og sylter en gang i uken. Jeg høstet de siste agurkene i midten av august. Da var det blitt fem kg til sammen.

Du finner oppskrift på sylting her: Sylteagurk fra Elvegada

Etter å ha høstet agurkene spadde jeg igjen opp jorda, det var ikke mye igjen av det grønne fra juni, det hadde meitemarken sørget for. La på ny runde med det grønne fra agurkene, sammen med hestemøkk og bokashi og resten av jorda på toppen.

Jeg har alltid dyrket gulrøtter i melkekartong.

Om dette kan du lese mer om her: Gulroten fortjener mer enn bare å bli kokt

Etter at melkekartongene med gulrøtter var satt i jorden la jeg ferskt gressklipp rundt alle spirene.

Det blir mye blader av agurken, så noe ble med ned igjen i jorda, resten i komposten. Nede til høyre: 24 melkekartonger med vintergulrot, klare for utplanting.

Gulrøttene som er av type vintergulrot, skal vi høste av utover vinteren.

Gulroten klarer seg godt i kulden, så 22 kartonger vil forhåpentligvis gi meg ca det samme antallet bunter. Og regner vi med at de veier i snitt ½ kg, har vi ca 10 kg her også.

Forutsetningen for å lykkes med dette er følgende:

  • Tenk gjennom hvilke grønnsaker som skal avløse hverandre
  • Undersøk når tid de ulike grønnsakene trives best i sesongen
  • God planlegging og forberedelse, dvs at potetene legges til spiring (vit at du får tak i settepotet tidlig), og både agurker og gulrøtter forkultiveres.
  • Ha tilgang til godt med gjødsel eller organisk materialer som jorden tilføres før og under dyrkingen.
  • Tilfør ny næring underveis. Både gressklipp, gullvann og neslevann er bra.
  • Gulrøttene som skal stå utover høsten vil få et lag med løv når dette kommer.
  • Vintergulroten satt ut i august. Vi håper å kunne høste av disse fram til jul. Minst.

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...