Sylteagurk fra Elvegada

Gamle konserveringsmetoder er i skuddet som aldri før. Anerkjente restauranter bruker mer og mer tid på å hente råvarer fra naturen, og serverer det uten kunstige tilsettingsstoffer.

Unge generasjoner tar i bruk gamle metoder og etterspør oppskrifter som flere trodde var gått i glemmeboken. Det er gledelig, for ingenting er så inspirerende som å dele oppskrifter og servere mat som er laget helt fra bunnen av.

For meg er denne oppskriften noe helt spesielt, jeg har den fra min farmor «Mor i Elvegada» – Amalie Gorine.

Ferdig innhøstet sylteagurk.

Hun var helt suveren på å lage mat fra bunnen av, både sylte, safte, hermetisere og bake, og alt det andre hjemmelagde, vi trenger å bli minnet på. Og jeg blir motivert med det jeg holder på med, når jeg den dag i dag kan se for meg Norgesglassene der de sto på rekke og rad, fylt til randen av godsaker. De var klare på ettersommeren, til å nytes på kalde og hutrete høstdager.

Det er enkelt å lage disse sylteargukene, men du må være litt tålmodig, for det er oppfølgingen som er viktig å huske.

 «Mor`s sylteagurker»

  • 3 kg agurker
  • Ca 2 dl salt (til saltlaken)
  • 1 flasker eddik 7% (7 dl)
  • ½ liter vann
  • 375 gram sukker
  • Krydderpose bestående av hele pepperkorn og sennepsfrø + tre tomler med frisk ingefær.
  • Dill med kronen på

Agurkene vaskes i kaldt vann, og tørkes etterpå. Legges så i saltlake, 1 dl salt til 1 liter vann i ett døgn. (Prøv om et egg flyter i laken, da er den sterk nok, og pass på at saltet er løst opp.) Hell av saltlaken etter at døgnet har gått.

Eddik, vann og sukker gis et oppkok og helles kokende over agurkene. Dette skal gjentas to ganger til, med to dagers mellomrom (totalt 3 oppkok), så det er smart å ha alt i en stor krukke. Ha på krydderposen og dillen når alt er ferdig kokt.

«Mor» skriver i sin oppskrift at man skal sy en liten lerretspose og fylle med hel ingefær, pepper og sennepsfrø og gi den en slag med klubben. Jeg har det bare rett oppi, og passer på å ta bort frøene når jeg serverer agurkene.

Les om å dyrke agurken Agurktid

Andre oppskrifter:

Agurk juice

Gazpacho til hete dager

Agurksalat

Siste oppskrifter

Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek

Når du dyrker mye chili, er det kjekt å ha litt forskjellige oppskrifter. Ikke bare fryse, sylte, lage olje, tørke eller henkoke. Mange har altfor mye chili akkurat nå, og lurer på hvordan de skal bruke alt. Å lage chilipasta er derfor et godt alternativ til alt det...

Vi lager chilipulver

Å tørke chili er en av flere metoder for å ta vare på chilien, og kunne bruke den utover vinteren og våren.  Hvorfor skal vi egentlig tørke chilien? Jo fordi det gjør det mulig å bevare de i lang tid. Chili som ikke er tørket, varer kanskje bare et par dager ved...

Chili må vi ha

  Ved siden av å ha tomat, agurk og basilikum i drivhuset mitt, digger jeg å ha flere ulike typer chili, og pepper. Og har du ikke drivhus, holder det fint med et vindu. Det morsomme med chili er jo at de er så utrolig ulike – både i utseende og ikke minst i...

Mango chutney

Setter du pris på asiatisk mat? I så fall bruker du sikkert mango chutney fra tid til annen. Jeg skulle lage en indisk gryterett, og i oppskriften skulle jeg ha mango chutney, og den ville jeg lage selv. For så vidt det er mulig, vil jeg helst lage all mat fra bunnen...

En hyllest til snittebønnen

Fermentering* er en eldgammel konserveringsmetode som var vanlig før mye ble industrialisert. Dette har fått nytt liv i våre dager.  Snittebønner lagt lagvis med salt ville vi i vår moderne verden kalt fermentering, bare at ordet ikke var funnet opp den gangen. For...