fbpx

Sylteagurk fra Elvegada

Gamle konserveringsmetoder er i skuddet som aldri før. Anerkjente restauranter bruker mer og mer tid på å hente råvarer fra naturen, og serverer det uten kunstige tilsettingsstoffer.

Unge generasjoner tar i bruk gamle metoder og etterspør oppskrifter som flere trodde var gått i glemmeboken. Det er gledelig, for ingenting er så inspirerende som å dele oppskrifter og servere mat som er laget helt fra bunnen av.

For meg er denne oppskriften noe helt spesielt, jeg har den fra min farmor «Mor i Elvegada» – Amalie Gorine.

Ferdig innhøstet sylteagurk.

Hun var helt suveren på å lage mat fra bunnen av, både sylte, safte, hermetisere og bake, og alt det andre hjemmelagde, vi trenger å bli minnet på. Og jeg blir motivert med det jeg holder på med, når jeg den dag i dag kan se for meg Norgesglassene der de sto på rekke og rad, fylt til randen av godsaker. De var klare på ettersommeren, til å nytes på kalde og hutrete høstdager.

Det er enkelt å lage disse sylteargukene, men du må være litt tålmodig, for det er oppfølgingen som er viktig å huske.

 «Mor`s sylteagurker»

  • 3 kg agurker
  • Ca 2 dl salt (til saltlaken)
  • 1 flasker eddik 7% (7 dl)
  • ½ liter vann
  • 375 gram sukker
  • Krydderpose bestående av hele pepperkorn og sennepsfrø + tre tomler med frisk ingefær.
  • Dill med kronen på

Agurkene vaskes i kaldt vann, og tørkes etterpå. Legges så i saltlake, 1 dl salt til 1 liter vann i ett døgn. (Prøv om et egg flyter i laken, da er den sterk nok, og pass på at saltet er løst opp.) Hell av saltlaken etter at døgnet har gått.

Eddik, vann og sukker gis et oppkok og helles kokende over agurkene. Dette skal gjentas to ganger til, med to dagers mellomrom (totalt 3 oppkok), så det er smart å ha alt i en stor krukke. Ha på krydderposen og dillen når alt er ferdig kokt.

«Mor» skriver i sin oppskrift at man skal sy en liten lerretspose og fylle med hel ingefær, pepper og sennepsfrø og gi den en slag med klubben. Jeg har det bare rett oppi, og passer på å ta bort frøene når jeg serverer agurkene.

Les om å dyrke agurken Agurktid

Andre oppskrifter:

Agurk juice

Gazpacho til hete dager

Agurksalat

Siste oppskrifter

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...