Sylteagurk fra Elvegada

Gamle konserveringsmetoder er i skuddet som aldri før. Anerkjente restauranter bruker mer og mer tid på å hente råvarer fra naturen, og serverer det uten kunstige tilsettingsstoffer.

Unge generasjoner tar i bruk gamle metoder og etterspør oppskrifter som flere trodde var gått i glemmeboken. Det er gledelig, for ingenting er så inspirerende som å dele oppskrifter og servere mat som er laget helt fra bunnen av.

For meg er denne oppskriften noe helt spesielt, jeg har den fra min farmor «Mor i Elvegada» – Amalie Gorine.

Ferdig innhøstet sylteagurk.

Hun var helt suveren på å lage mat fra bunnen av, både sylte, safte, hermetisere og bake, og alt det andre hjemmelagde, vi trenger å bli minnet på. Og jeg blir motivert med det jeg holder på med, når jeg den dag i dag kan se for meg Norgesglassene der de sto på rekke og rad, fylt til randen av godsaker. De var klare på ettersommeren, til å nytes på kalde og hutrete høstdager.

Det er enkelt å lage disse sylteargukene, men du må være litt tålmodig, for det er oppfølgingen som er viktig å huske.

 «Mor`s sylteagurker»

  • 3 kg agurker
  • Ca 2 dl salt (til saltlaken)
  • 1 flasker eddik 7% (7 dl)
  • ½ liter vann
  • 375 gram sukker
  • Krydderpose bestående av hele pepperkorn og sennepsfrø + tre tomler med frisk ingefær.
  • Dill med kronen på

Agurkene vaskes i kaldt vann, og tørkes etterpå. Legges så i saltlake, 1 dl salt til 1 liter vann i ett døgn. (Prøv om et egg flyter i laken, da er den sterk nok, og pass på at saltet er løst opp.) Hell av saltlaken etter at døgnet har gått.

Eddik, vann og sukker gis et oppkok og helles kokende over agurkene. Dette skal gjentas to ganger til, med to dagers mellomrom (totalt 3 oppkok), så det er smart å ha alt i en stor krukke. Ha på krydderposen og dillen når alt er ferdig kokt.

«Mor» skriver i sin oppskrift at man skal sy en liten lerretspose og fylle med hel ingefær, pepper og sennepsfrø og gi den en slag med klubben. Jeg har det bare rett oppi, og passer på å ta bort frøene når jeg serverer agurkene.

Les om å dyrke agurken Agurktid

Andre oppskrifter:

Agurk juice

Gazpacho til hete dager

Agurksalat

Siste oppskrifter

Sylt løs – fennikel

Høsten er for meg syltetid av grønnsaker. Å sylte grønnsaker er et godt alternativ til å fryse, som ofte er det enkleste å ty til. Som barn var syltet agurk og syltet rødbete en selvfølge på middagsbordet, og som voksen har jeg fått sansen for å sylte enda mere, som...

Rabarbraen høster vi på nytt i august

Rabarbrasaft med ananasmynte Jeg tyner det jeg kan ut av bær, frukt og grønnsaker. Sesongen er så kort i Norge, at vi må høste og utnytte det vi kan. Som for eksempel rabarbra. Som gjerne kan høstes flere ganger. Mange tror at rabarbra ikke kan høstes senere enn juni....

«Soltørkede» tomater

Jeg vet ikke noe jeg dyrker som er så anvendelig og som du kan lage så mye godt av – som av tomater. Og det beste av det hele, mye av det du lager kan du oppbevare og nyte når du ikke lenger kan hente de ferske fra egen produksjon. En av mine favoritter å lage, er...

Småspicy tomatjuice

En hjemmelaget juice har en helt annen smak enn den du kjøper. Siden du ikke får i deg fibrene med juicing, holder det å lage juice et par tre ganger i uken. Jeg digger min nye juicemaskin, en horisontal slowjuicer, den har vært verd investeringen. Denne tomatjuicen...

Kan du koke poteter, kan du også sylte rødbete

Dette er en familieoppskrift, og som med sylteagurken, er også denne fra min farmor i Elvegada. Hun var utrolig flink til å både sylte, safte, hermetisere og ta vare på gode råvarer gjennom vinteren. Klassisk syltet rødbete 3 kg rødbete vaskes og settes over i kokende...