fbpx

Hvitløkspiruetten er på sitt beste nå – her er mine 5 favorittoppskrifter

Dyrker du type hardneck hvitløk (Valdres er en slik type), vet du at du noen uker før innhøsting får små piruetter som kommer som en stilk i midten. Og snurrer seg rundt seg selv. Dette er en delikatesse. Du kan la de vokse videre, og de vil da rette seg ut igjen og utvikle en blomst på tuppen, en såkalt bulbille. Mer om denne kan du lese her Hvitløksblomsten er en delikatesse. Bulbillen kan du tørke og så til nye hvitløk, det tar 2-3 år før de er ferdige. Imens du venter kan du jo kose deg med en av disse 5 oppskriftene, og nyte «snurren»! Det er nemlig en delikatesse – for gourmeter.

«Jeg har dyrket hardneck «Valdres» i flere år, og er opptatt å videreforedle og få det beste ut av denne flotte grønnsaken – som er luksus for oss som er glade i å lage god mat som vi har dyrket selv», sier Anita S Dietrichson

Syltede «snurrer»

Hvitløkspiruetten er fin å sylte, da kan du spare en del til vinteren, og hente den opp da 🙂

Lag en 1-2-3 lake – det er enkelt å huske til alt du skal sylte.

1 del eddik,

2 deler sukker

3 deler vann.

Kok opp glassene du skal bruke, og vask piruettene skikkelig.I tillegg trenger du litt urter, f eks kanelstang, vaniljestang, dill, anis – eller hva du har tilgjengelig.

Mål opp eddik sukker og vann. Kok det opp og hell det over piruettene mens laken er varm. Fyll helt opp og ha på tett lokk. La glasset stå og avkjøle i romtemperatur, med lokket ned. Da vil de bli hermetisk lukket og varer i flere måneder.

Grillet

En annen måte å bruke piruettene på er å grille dem. Ha dem i en bolle sammen med olivenolje, salt og pepper, og grill i ca 2 minutter. Vend dem en gang halvveis og ha på et ekstra dryss med flaksalt. Kanskje også litt sitronsaft og litt revet skall. De blir litt «forkullet», men du kjenner hvor søte og myke de blir i smaken. De minner om asparges når du tilbereder de slik. Og smaken er helt annerledes enn når de er ferske.

Hvitløksmør

Mye gode ingredienser i denne oppskriften.

Når jeg lager hvitløksmør av «snurrene» har jeg i tillegg til smør, også litt fersk urter hvis jeg har,  pluss flaksalt og sitron.

 • 1 kopp hakkede «snurrer»
 • 1 neve friske urter
 • 1 kopp smør (som jeg pisker hvitt)
 • ½ ts sitronsaft
 • Litt flaksalt (avhengig av hvor mye du liker.

Først kjøres piruettene i en foodprosessor, deretter piskes smøret, og så blandes alt sammen. Ha det i skåler, eller lag en pølse. Putt i frysen det du ikke skal bruke!

Sett smøret fram i skåler, eller smør det på brødskiver, og hiv brødet på grillen. Fantastisk! Bruk gjerne daggammelt brød.

Hvitløkssmøret laget av piruettene smaker ekstra godt fordi de er så mye mildere og søtere i smaken. Jeg fyller noen skåler og setter i frysen, og putter resten i en pølse som jeg lager av matpapir. Brukes som den er – mens den er fersk, eller puttes i frysen, den også 🙂

Bruk den som «vanlig hvitløk» og som grønnsak.

Ikke gjør det mer vanskelig enn det er: Skjær lengder og sauter den, da mister den mye av bitterheten. Husk at du må bruke minst 3-4 ganger så mye i forhold til hva du er vant med av fedd.

Piruetten fungerer også bra som grønnsak, kuttet i lengder og brukt i salater, slik du bruker grønne bønner. Jeg lover deg: dette er kanongodt, en delikatesse – som du sjeldent får servert ute.

Pesto

 • 10-13 stykker av «snurrene» eller 1 kopp oppkuttet
 • ½ kopp basilikum
 • ½ kopp valnøtter
 • ½ kopp parmesan
 • ½ kopp olivenolje
 • 2 ts sitronsaft
 • Salt og pepper.

Framgangsmåte: Ha i en foodprosessor «snurrene», basilikum, valnøttene, parmesanen, og sitronsaften. Kjør til alt er blandet. Mens den går rundt, ha i oljen i en tynn stråle, skrap ned fra sidene og bland til du er fornøyd med konsistensen. Ha i salt og pepper til du er fornøyd med smaken.

Lykke til!

Hvitløken som smelter på tunga

Vi høster hvitløken

 

 

 

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...