fbpx

Rabarbra kan høstes flere ganger

Denne deilige grønnsaken vil trives – hvis du bare vet dette. 

Rabarbra er barndomsminner, tenk å kunne bruke bladene som parasoller og gjemme seg under den, eller putte en stilk i en kopp med sukker og suge på den. 

Rabarbra trives best i komposthaugen med nok fuktighet i jorden.  

 

Rabarbra er et must i enhver hage, og trives best i komposthaugen, et livgivende og kjølig sted. Så skjuler den komposthaugen og gir den skygge. Rabarbra tåler også en del skygge, bare ikke hele dagen. Sørg for at den får nok fuktighet og masse gjødsel, dekk den derfor med gressklipp e.l.,  så kan du høste deilig fra den i mange år.  

Beregn minst halvannen m2 til hver plante. Bruk den til marmelade, saft, syltetøy, pai, suppe, eller grøt. Mulighetene er mange.

Mange tror at rabarbra ikke kan høstes senere enn juni. Og det henger sammen med at de første stilkene som kommer blir trenete etter hvert som ukene går. Derfor bør vi alltid høste ned alt fra rabarbraen. På våren i flere omganger ja, men i siste runde i juni, ta alt. Gi så planten en par gode spader med husdyrgjødsel, legg bladene oppå, og la den vokse noen uker. Så kan du høste om igjen i slutten av juli eller begynnelsen av august. Hvis de gamle stilkene helt fra våren blir stående på planten, er de trenete, og ikke gode.

Rabarbra høster jeg gjennom hele sommeren

Og husk når du skal plukke stilkene, rykk de til deg, ikke kutt de av. Ved å rykke de til deg, får du med den nederste delen av stilken, som er det aller beste på hele rabarbraen.

Oppskrifter:

Rabarbratrifli

Rabarbrasuppe

Rabarbrakompott  

Rabarbra smuldrepai

Åse`s rabarbrapai med havregryn

 

 

Siste innlegg

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...

Ponzosaus til sashimi, sushi, rå fisk og sommerruller

  For meg setter ponzosausen en helt annen standard i retten enn ved "bare" soyasaus. Selvfølgelig kan du bruke ren soyasaus til det samme, men du vil erfare at det er noe helt annet når du først har laget denne. Chili, hvitløk og koriander er et must i alle mine...

Rabarbra smuldrepai

Når det er rabarbrasesong, må vi bruke den som best vi kan, og variere. Jeg liker å høste hele planten, og får mye ut av det. Så får jeg en ekstra runde i august igjen. De fleste har ingrediensene til denne smuldrekaken i hus, og da er det fort gjort å lage den. Dette...

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en...