fbpx

Rabarbra kan høstes flere ganger

Denne deilige grønnsaken vil trives – hvis du bare vet dette. 

Rabarbra er barndomsminner, tenk å kunne bruke bladene som parasoller og gjemme seg under den, eller putte en stilk i en kopp med sukker og suge på den. 

Rabarbra trives best i komposthaugen med nok fuktighet i jorden.  

 

Rabarbra er et must i enhver hage, og trives best i komposthaugen, et livgivende og kjølig sted. Så skjuler den komposthaugen og gir den skygge. Rabarbra tåler også en del skygge, bare ikke hele dagen. Sørg for at den får nok fuktighet og masse gjødsel, dekk den derfor med gressklipp e.l.,  så kan du høste deilig fra den i mange år.  

Beregn minst halvannen m2 til hver plante. Bruk den til marmelade, saft, syltetøy, pai, suppe, eller grøt. Mulighetene er mange.

Mange tror at rabarbra ikke kan høstes senere enn juni. Og det henger sammen med at de første stilkene som kommer blir trenete etter hvert som ukene går. Derfor bør vi alltid høste ned alt fra rabarbraen. På våren i flere omganger ja, men i siste runde i juni, ta alt. Gi så planten en par gode spader med husdyrgjødsel, legg bladene oppå, og la den vokse noen uker. Så kan du høste om igjen i slutten av juli eller begynnelsen av august. Hvis de gamle stilkene helt fra våren blir stående på planten, er de trenete, og ikke gode.

Rabarbra høster jeg gjennom hele sommeren

Og husk når du skal plukke stilkene, rykk de til deg, ikke kutt de av. Ved å rykke de til deg, får du med den nederste delen av stilken, som er det aller beste på hele rabarbraen.

Oppskrifter:

Rabarbratrifli

Rabarbrasuppe

Rabarbrakompott  

Rabarbra smuldrepai

Åse`s rabarbrapai med havregryn

 

 

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...