Åse`s rabarbrapai med havregryn

Jeg fristes ofte av gode bilder av mat, og oppskrifter på nettet. Og når jeg kjenner hun som har laget maten, og ber om å få dele oppskriften og bilder, og får ja – Ja, da er det bare å gjøre det. Som denne, som jeg fikk i forrige uke av Åse.

Her nyter Åse utsikten fra Borøya

Det er nemlig slik at rabarbraen godt kan høstes flere ganger. At du ikke skal høste den etter St Hans, er ikke riktig. Det riktige er at du skal klippe den helt ned da, gi den en skikkelig runde med ny næring (gjerne husdyrgjødsel), og så la den komme opp igjen. Og da høster du helt nye stilker. Det er nemlig de gamle stilkene som er trenete og lite egnet til spising fordi de har blitt for gamle.

Rabarbra i bunnen av terteformen. Foto: Åse Hasselberg Korsmo

 

Her er Åse sin gode og sunne rabarbrapai, basert på havregryn

Det er en svensk variant av smuldrepai, og lages derfor ikke som en vanlig pai hvor vi starter med deigen i bunnen av paiformen. Her starter vi med å legge rabarbraen i en smurt paiform.

Ca 350 gram rabarbra – vasket og renset

150 gram smør

2 dl havregryn

2 dl hvetemel

2 dl sukker

½ dl fløte

½ dl sirup

½ ts bakepulver

Legg rabarbraen i en smurt paiform. Smelt smøret i en kasserolle og rør så inn de øvrige ingrediensene. Ta så blandingen over rabarbraen og stek paien på 175 grader i 25 minutter.

Server paien lunken med vaniljeis, pisket vaniljekrem eller vaniljekesam.

Klar for steking.  Foto: Åse Hasselberg Korsmo.

Ferdig stekt rabarbrapai. Foto: Åse Hasselberg Korsmo.

Dyrke rabarbra: Rabarbra

Andre oppskrifter:

Rabarbratrifli – 

Siste oppskrifter

Sylt løs – fennikel

Høsten er for meg syltetid av grønnsaker. Å sylte grønnsaker er et godt alternativ til å fryse, som ofte er det enkleste å ty til. Som barn var syltet agurk og syltet rødbete en selvfølge på middagsbordet, og som voksen har jeg fått sansen for å sylte enda mere, som...

Rabarbraen høster vi på nytt i august

Rabarbrasaft med ananasmynte Jeg tyner det jeg kan ut av bær, frukt og grønnsaker. Sesongen er så kort i Norge, at vi må høste og utnytte det vi kan. Som for eksempel rabarbra. Som gjerne kan høstes flere ganger. Mange tror at rabarbra ikke kan høstes senere enn juni....

«Soltørkede» tomater

Jeg vet ikke noe jeg dyrker som er så anvendelig og som du kan lage så mye godt av – som av tomater. Og det beste av det hele, mye av det du lager kan du oppbevare og nyte når du ikke lenger kan hente de ferske fra egen produksjon. En av mine favoritter å lage, er...

Småspicy tomatjuice

En hjemmelaget juice har en helt annen smak enn den du kjøper. Siden du ikke får i deg fibrene med juicing, holder det å lage juice et par tre ganger i uken. Jeg digger min nye juicemaskin, en horisontal slowjuicer, den har vært verd investeringen. Denne tomatjuicen...

Kan du koke poteter, kan du også sylte rødbete

Dette er en familieoppskrift, og som med sylteagurken, er også denne fra min farmor i Elvegada. Hun var utrolig flink til å både sylte, safte, hermetisere og ta vare på gode råvarer gjennom vinteren. Klassisk syltet rødbete 3 kg rødbete vaskes og settes over i kokende...