fbpx

Åse`s rabarbrapai med havregryn

Jeg fristes ofte av gode bilder av mat, og oppskrifter på nettet. Og når jeg kjenner hun som har laget maten, og ber om å få dele oppskriften og bilder, og får ja – Ja, da er det bare å gjøre det. Som denne, som jeg fikk i forrige uke av Åse.

Her nyter Åse utsikten fra Borøya

Det er nemlig slik at rabarbraen godt kan høstes flere ganger. At du ikke skal høste den etter St Hans, er ikke riktig. Det riktige er at du skal klippe den helt ned da, gi den en skikkelig runde med ny næring (gjerne husdyrgjødsel), og så la den komme opp igjen. Og da høster du helt nye stilker. Det er nemlig de gamle stilkene som er trenete og lite egnet til spising fordi de har blitt for gamle.

Rabarbra i bunnen av terteformen. Foto: Åse Hasselberg Korsmo

 

Her er Åse sin gode og sunne rabarbrapai, basert på havregryn

Det er en svensk variant av smuldrepai, og lages derfor ikke som en vanlig pai hvor vi starter med deigen i bunnen av paiformen. Her starter vi med å legge rabarbraen i en smurt paiform.

Ca 350 gram rabarbra – vasket og renset

150 gram smør

2 dl havregryn

2 dl hvetemel

2 dl sukker

½ dl fløte

½ dl sirup

½ ts bakepulver

Legg rabarbraen i en smurt paiform. Smelt smøret i en kasserolle og rør så inn de øvrige ingrediensene. Ta så blandingen over rabarbraen og stek paien på 175 grader i 25 minutter.

Server paien lunken med vaniljeis, pisket vaniljekrem eller vaniljekesam.

Klar for steking.  Foto: Åse Hasselberg Korsmo.

Ferdig stekt rabarbrapai. Foto: Åse Hasselberg Korsmo.

Dyrke rabarbra: Rabarbra

Andre oppskrifter:

Rabarbratrifli – 

Siste oppskrifter

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...