Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek

Når du dyrker mye chili, er det kjekt å ha litt forskjellige oppskrifter. Ikke bare fryse, sylte, lage olje, tørke eller henkoke. Mange har altfor mye chili akkurat nå, og lurer på hvordan de skal bruke alt. Å lage chilipasta er derfor et godt alternativ til alt det andre.

Jeg sverger til å ha et glass chilipasta i kjøleskapet, da er jeg sikret tilgang når jeg ikke lenger har fersk chili.

Sambal oelek stammer fra Indonesia, og det sies at kokken der nøyes med å proppe chili, eddik og salt i en morter, og simsalabim så har du frisklaget sambal oelek til kveldsmaten. De finnes mange forskjellige oppskrifter med bl.a. ingefær og hvitløk som jeg syntes gjør seg godt sammen med chili. Noen foretrekker også limeskall, det kan du også gjerne ha i, ev. limeblader.

I gryta med det meste, vær klar over at det både lukter og svir litt i nesa 🙂

Sambal oelek brukes typisk i asiatiske retter med kjøtt, men den er også god i alle retter hvor du tenker det er naturlig å ha chili i. Jeg bruker den blant annet i gryteretter, men også til pasta og mye annet.

Denne laget jeg til en kyllinggryte som jeg senere vil legge ut oppskriften på.

Hvis du heller din sambal oelek på et rent glass, enten kokt eller rett fra oppvaskmaskinen, og overheller med litt olje, er den holdbar lenge, minst en måned. Jo lenger den står, dess mildere blir den.

Sambal oelek – drivhuset mitt sin egen oppskrift:

  • 200 gram rød chili
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 spiseskje brun farin
  • Litt revet ingefær
  • 1 lime
  • 2 spiseskjeer epleeddik

Chiliene vaskes og stilken tas av. Skjær de tvers gjennom. Jeg fjerner noen av frøene, det er opp til deg hvor sterk du vil ha den. Hvitløken hakkes fint. Ha chili og hvitløk i en gryte eller ammen med brun farin, litt revet ingefær, saften fra en halv lime og litt epleeddik. La det koke i ca 20 minutter. Blend det hele med stavmikser så fort det er avkjølet.

Ferdig sambal oelek klar til å legges på glass

Tips: Om du velger å fryse chilien, så hent en og en og putt den hel oppi gryta. Så fisker du den hel ut etter at retten er ferdig.

Andre artikler om chili: Chili må vi ha;

Vi lager chilipulver;

Hellstrøm`s Piment d`Espelette – en av hans hemmeligheter?

Siste innlegg

Slik ble såkalenderen i notisbokformat til!

Såkalenderen vi nylig lanserte fikk jeg idé til fordi jeg har hatt behov for den selv. Når jeg som by bonde var i full gang om våren med å så, visste jeg ikke den gangen jeg startet for ca. 16 år siden, hva jeg burde starte med å så først. Noen tips hadde jeg fått om...

Vi bygger kjøkkenhage på kommunal tomt

Mange av dere vet at min kjøkkenhage ligger på landet. På Stangenes, ut mot havet, ved sommerhuset vårt, på tross av at vi «bare» bor der om sommeren. Det betyr at jeg tilbringer langt flere måneder i leiligheten vår i byen. På Galgebergtangen. Der er jeg født og...

Flere grunner til å dyrke koriander, dette er en !

Er du begeistret for asiatisk mat, er ikke bare koriander en vesentlig del av smakstilsettingen. Både chili og hvitløk, og gjerne også lime, finner du igjen i asiatiske oppskrifter. Dette er en av mine favorittretter, og hver kan jeg serverer den får jeg «stående...

Hjemmelaget surkål

Jeg har i alle år laget surkålen eller rødkålen selv. Det handler først og fremst om smaken som ikke kan sammenlignes med pakke-surkålen, men også fordi jeg er opptatt av å lage mat fra bunnen av, uten alle tilsetningsstoffene det er i halvfabrikata som vi kjøper. Når...

Syltet blomkål, fantastisk godt

Sylting er enkelt, og en undervurdert bevaringsmetode, etter min mening, og et godt alternativ til frysing.  Jeg syntes ofte at smaken bevares bedre når det er syltet enn har vært frosset.  Før vi fikk frys, i riktig gamle dager, var sylting helt vanlig til det meste...