fbpx

Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek

Når du dyrker mye chili, er det kjekt å ha litt forskjellige oppskrifter. Ikke bare fryse, sylte, lage olje, tørke eller henkoke. Mange har altfor mye chili akkurat nå, og lurer på hvordan de skal bruke alt. Å lage chilipasta er derfor et godt alternativ til alt det andre.

Jeg sverger til å ha et glass chilipasta i kjøleskapet, da er jeg sikret tilgang når jeg ikke lenger har fersk chili.

Sambal oelek stammer fra Indonesia, og det sies at kokken der nøyes med å proppe chili, eddik og salt i en morter, og simsalabim så har du frisklaget sambal oelek til kveldsmaten. De finnes mange forskjellige oppskrifter med bl.a. ingefær og hvitløk som jeg syntes gjør seg godt sammen med chili. Noen foretrekker også limeskall, det kan du også gjerne ha i, ev. limeblader.

I gryta med det meste, vær klar over at det både lukter og svir litt i nesa 🙂

Sambal oelek brukes typisk i asiatiske retter med kjøtt, men den er også god i alle retter hvor du tenker det er naturlig å ha chili i. Jeg bruker den blant annet i gryteretter, men også til pasta og mye annet.

Denne laget jeg til en kyllinggryte som jeg senere vil legge ut oppskriften på.

Hvis du heller din sambal oelek på et rent glass, enten kokt eller rett fra oppvaskmaskinen, og overheller med litt olje, er den holdbar lenge, minst en måned. Jo lenger den står, dess mildere blir den.

Sambal oelek – drivhuset mitt sin egen oppskrift:

  • 200 gram rød chili
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 spiseskje brun farin
  • Litt revet ingefær
  • 1 lime
  • 2 spiseskjeer epleeddik

Chiliene vaskes og stilken tas av. Skjær de tvers gjennom. Jeg fjerner noen av frøene, det er opp til deg hvor sterk du vil ha den. Hvitløken hakkes fint. Ha chili og hvitløk i en gryte eller ammen med brun farin, litt revet ingefær, saften fra en halv lime og litt epleeddik. La det koke i ca 20 minutter. Blend det hele med stavmikser så fort det er avkjølet.

Ferdig sambal oelek klar til å legges på glass

Tips: Om du velger å fryse chilien, så hent en og en og putt den hel oppi gryta. Så fisker du den hel ut etter at retten er ferdig.

Andre artikler om chili: Chili må vi ha;

Vi lager chilipulver;

Hellstrøm`s Piment d`Espelette – en av hans hemmeligheter?

Siste innlegg

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en...

Nå er blåskjellene på sitt beste

Jeg kaller dette en blåskjellsuppe, selv om det kanskje ikke er så mye suppe. Nok blåskjell er det i et nett, om du ikke skal servere mer enn tre personer. Du kan jo også lage litt pommes frites ved siden av, så får den franske varianten av Moules Frites. Og så rekker...

Tomatene fra i sommer ble til spagetti puttanesca

Når jeg leser oppskrifter, så er det noen som fanger min oppmerksomhet mer enn andre.  Det kan ha ulike årsaker, men oftest er det fordi jeg har hovedingrediensene selv, gjerne egendyrket og lagret slik at det bare å hente de fram. Jeg jakter med andre ord på nye...

Bitt av mikrogrønt-basillen

Jeg digger å bruke masse urter i maten. Og gjerne overdriver bruken fordi jeg har så mye, og det gir så god smak. Jeg bruker det både oppi maten, men også på maten. Den blir så delikat, lekker og innbydende med masse grønt på toppen, og vi spiser jo også med øynene,...

Såjorden lager vi selv

Når jeg skal så de første frøene, ofte allerede rundt juletider, trenger jeg jord. Og det er ikke noe viktig poeng at denne jorden skal være kompostjord. Vanligvis er jeg opptatt av å tilføre mye organisk materiale inn i jorda mens jeg dyrker, mens såjorden er jorden...