fbpx

Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek

Når du dyrker mye chili, er det kjekt å ha litt forskjellige oppskrifter. Ikke bare fryse, sylte, lage olje, tørke eller henkoke. Mange har altfor mye chili akkurat nå, og lurer på hvordan de skal bruke alt. Å lage chilipasta er derfor et godt alternativ til alt det andre.

Jeg sverger til å ha et glass chilipasta i kjøleskapet, da er jeg sikret tilgang når jeg ikke lenger har fersk chili.

Sambal oelek stammer fra Indonesia, og det sies at kokken der nøyes med å proppe chili, eddik og salt i en morter, og simsalabim så har du frisklaget sambal oelek til kveldsmaten. De finnes mange forskjellige oppskrifter med bl.a. ingefær og hvitløk som jeg syntes gjør seg godt sammen med chili. Noen foretrekker også limeskall, det kan du også gjerne ha i, ev. limeblader.

I gryta med det meste, vær klar over at det både lukter og svir litt i nesa 🙂

Sambal oelek brukes typisk i asiatiske retter med kjøtt, men den er også god i alle retter hvor du tenker det er naturlig å ha chili i. Jeg bruker den blant annet i gryteretter, men også til pasta og mye annet.

Denne laget jeg til en kyllinggryte som jeg senere vil legge ut oppskriften på.

Hvis du heller din sambal oelek på et rent glass, enten kokt eller rett fra oppvaskmaskinen, og overheller med litt olje, er den holdbar lenge, minst en måned. Jo lenger den står, dess mildere blir den.

Sambal oelek – drivhuset mitt sin egen oppskrift:

  • 200 gram rød chili
  • 3 fedd hvitløk
  • 1 spiseskje brun farin
  • Litt revet ingefær
  • 1 lime
  • 2 spiseskjeer epleeddik

Chiliene vaskes og stilken tas av. Skjær de tvers gjennom. Jeg fjerner noen av frøene, det er opp til deg hvor sterk du vil ha den. Hvitløken hakkes fint. Ha chili og hvitløk i en gryte eller ammen med brun farin, litt revet ingefær, saften fra en halv lime og litt epleeddik. La det koke i ca 20 minutter. Blend det hele med stavmikser så fort det er avkjølet.

Ferdig sambal oelek klar til å legges på glass

Tips: Om du velger å fryse chilien, så hent en og en og putt den hel oppi gryta. Så fisker du den hel ut etter at retten er ferdig.

Andre artikler om chili: Chili må vi ha;

Vi lager chilipulver;

Hellstrøm`s Piment d`Espelette – en av hans hemmeligheter?

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...