fbpx

Vi lager chilipulver

Å tørke chili er en av flere metoder for å ta vare på chilien, og kunne bruke den utover vinteren og våren. 

Hvorfor skal vi egentlig tørke chilien? Jo fordi det gjør det mulig å bevare de i lang tid. Chili som ikke er tørket, varer kanskje bare et par dager ved stuetemperatur, og høyst et par uker i kjøleskapet. Så kan du selvsagt fryse de, eller lage hot chili saus, sambal oelek, sylte de, – eller hva som passer deg best. En del av mine chili ønsker jeg alltid å tørke, og etter hvert som jeg får dyrket mer av Piment d`Espelette – skal jeg lage mye chilipulver, som jeg skal bruke til deilige fisk- og skalldyrretter.

Om du tørker chiliene dine riktig, kan du ha pulveret opp til et par år.

Når du skal lage chilipulver, er det viktig at chiliene er helt modne. Det gjør ikke noe om de allerede har begynt å tørke på planten. Mange steder, især ved middelhavet tørkes chilien ute. Her i Norge er ikke det så lett siden de ofte blir modne først i august. Da er natten for kald og luftfuktigheten for høy, så vi tørker de innendørs, i en dehydrator eller stekeovnen. Så kan du selvsagt også tørke de på en snor, det er både dekorativt og smart. Og tar selvsagt en del lengre tid enn med dehydrator eller stekeovn.

Chili, før den er ferdig. Her tørket i stekeovn.

Vask de godt, tør de av med en klut, og kutt av spiss og topp. Kutt de på langs, og tørk de i ovnen på 40-50 grader. Døren må gjerne stå på klem, slik at det ventilerer og fukten kommer ut.

Det må

De er ferdige når de er helt sprøe og lett kan brekkes i stykker når du rører ved dem.

Og for all del: husk å bruke hansker hele tiden!

Tørketiden avhenger av hvor store og tykke de er i «kjøttet», men ihvertfall fra halvannen time og opp til et par dager.  Er det store chili, kan det fort gå noen timer. Det er smart å sjekke de jevnlig, gjerne en gang i timen.

Når chiliene er ferdige og helt sprø, pleier jeg å ta bort alle kjernene, og kutter også noe av det hvite (dette kan du med fordel gjøre før du starter tørkingen).

Når de er ferdige, tar du de i en foodprosessor, krydderkvern eller en morter, og knuser de til pulver. Oppbevares på tette glass.

NB! Hvis du jobber med mye og tildels sterk chili, så kan fort støvet sjenere luftveien og nesen – slik at du får litt nyseanfall 🙂

Og vil du vite hvilken chili som egner seg supert til tørking? Da skal du lese denne artikkelen: Er Piment d`Espelette – en Hellstrøm`s hemmeligheter?

 

 

 

Siste oppskrifter

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en...

Nå er blåskjellene på sitt beste

Jeg kaller dette en blåskjellsuppe, selv om det kanskje ikke er så mye suppe. Nok blåskjell er det i et nett, om du ikke skal servere mer enn tre personer. Du kan jo også lage litt pommes frites ved siden av, så får den franske varianten av Moules Frites. Og så rekker...

Den aller beste julesilda

Oppskriften på denne julesilda har jeg fra den tiden jeg bodde i Oslo og jobbet i reklamebransjen. Og det er ca 43 år siden. Utrolig å tenke på. Hver desember var vi fast invitert til lunsj hos en av mine kollegaer, og alle tok med seg litt. Jeg hadde med meg dansk...

Fikenmarmelade med portvin og valnøtter

Så lenge jeg kan huske har jeg alltid laget denne fikenmarmeladen. Så jeg vet ikke hvor jeg har oppskriften fra. Denne oppskriften gir deg 6 små og 2 litt større glass med fikenmarmelade, ønsker du mindre er det bare å halvere. Jeg lager såpass mye fordi det er...

Ingen jul uten hjemmelaget persesylte

Persesylte har vært noe av det jeg har gledet meg mest til å spise i julen, så lenge jeg kan huske. Og den må være hjemmelaget. Hver familie har gjerne sine favorittoppskrifter, og persesylte lages jo på mange forskjellige måter. I vår familie er det min mor som i...