Vi lager chilipulver

Å tørke chili er en av flere metoder for å ta vare på chilien, og kunne bruke den utover vinteren og våren. 

Hvorfor skal vi egentlig tørke chilien? Jo fordi det gjør det mulig å bevare de i lang tid. Chili som ikke er tørket, varer kanskje bare et par dager ved stuetemperatur, og høyst et par uker i kjøleskapet. Så kan du selvsagt fryse de, eller lage hot chili saus, sambal oelek, sylte de, – eller hva som passer deg best. En del av mine chili ønsker jeg alltid å tørke, og etter hvert som jeg får dyrket mer av Piment d`Espelette – skal jeg lage mye chilipulver, som jeg skal bruke til deilige fisk- og skalldyrretter.

Om du tørker chiliene dine riktig, kan du ha pulveret opp til et par år.

Når du skal lage chilipulver, er det viktig at chiliene er helt modne. Det gjør ikke noe om de allerede har begynt å tørke på planten. Mange steder, især ved middelhavet tørkes chilien ute. Her i Norge er ikke det så lett siden de ofte blir modne først i august. Da er natten for kald og luftfuktigheten for høy, så vi tørker de innendørs, i en dehydrator eller stekeovnen. Så kan du selvsagt også tørke de på en snor, det er både dekorativt og smart. Og tar selvsagt en del lengre tid enn med dehydrator eller stekeovn.

Chili, før den er ferdig. Her tørket i stekeovn.

Vask de godt, tør de av med en klut, og kutt av spiss og topp. Kutt de på langs, og tørk de i ovnen på 40-50 grader. Døren må gjerne stå på klem, slik at det ventilerer og fukten kommer ut.

Det må

De er ferdige når de er helt sprøe og lett kan brekkes i stykker når du rører ved dem.

Og for all del: husk å bruke hansker hele tiden!

Tørketiden avhenger av hvor store og tykke de er i «kjøttet», men ihvertfall fra halvannen time og opp til et par dager.  Er det store chili, kan det fort gå noen timer. Det er smart å sjekke de jevnlig, gjerne en gang i timen.

Når chiliene er ferdige og helt sprø, pleier jeg å ta bort alle kjernene, og kutter også noe av det hvite (dette kan du med fordel gjøre før du starter tørkingen).

Når de er ferdige, tar du de i en foodprosessor, krydderkvern eller en morter, og knuser de til pulver. Oppbevares på tette glass.

NB! Hvis du jobber med mye og tildels sterk chili, så kan fort støvet sjenere luftveien og nesen – slik at du får litt nyseanfall 🙂

Og vil du vite hvilken chili som egner seg supert til tørking? Da skal du lese denne artikkelen: Er Piment d`Espelette – en Hellstrøm`s hemmeligheter?

 

 

 

Siste oppskrifter

Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek

Når du dyrker mye chili, er det kjekt å ha litt forskjellige oppskrifter. Ikke bare fryse, sylte, lage olje, tørke eller henkoke. Mange har altfor mye chili akkurat nå, og lurer på hvordan de skal bruke alt. Å lage chilipasta er derfor et godt alternativ til alt det...

Chili må vi ha

  Ved siden av å ha tomat, agurk og basilikum i drivhuset mitt, digger jeg å ha flere ulike typer chili, og pepper. Og har du ikke drivhus, holder det fint med et vindu. Det morsomme med chili er jo at de er så utrolig ulike – både i utseende og ikke minst i...

Mango chutney

Setter du pris på asiatisk mat? I så fall bruker du sikkert mango chutney fra tid til annen. Jeg skulle lage en indisk gryterett, og i oppskriften skulle jeg ha mango chutney, og den ville jeg lage selv. For så vidt det er mulig, vil jeg helst lage all mat fra bunnen...

En hyllest til snittebønnen

Fermentering* er en eldgammel konserveringsmetode som var vanlig før mye ble industrialisert. Dette har fått nytt liv i våre dager.  Snittebønner lagt lagvis med salt ville vi i vår moderne verden kalt fermentering, bare at ordet ikke var funnet opp den gangen. For...

Pesto kan også være rød

Vi har lett for å lage grønn pesto, ihvertfall er det ofte det jeg tyr til. Når vi først er i sesongen med gode tomater, er det fint å varriere litt. Server denne pestoen sammen med en god ost, litt oliven, spekeskinke eller pølse, og litt godt brød. Da har du en...