fbpx

Vi lager chilipulver

Å tørke chili er en av flere metoder for å ta vare på chilien, og kunne bruke den utover vinteren og våren. 

Hvorfor skal vi egentlig tørke chilien? Jo fordi det gjør det mulig å bevare de i lang tid. Chili som ikke er tørket, varer kanskje bare et par dager ved stuetemperatur, og høyst et par uker i kjøleskapet. Så kan du selvsagt fryse de, eller lage hot chili saus, sambal oelek, sylte de, – eller hva som passer deg best. En del av mine chili ønsker jeg alltid å tørke, og etter hvert som jeg får dyrket mer av Piment d`Espelette – skal jeg lage mye chilipulver, som jeg skal bruke til deilige fisk- og skalldyrretter.

Om du tørker chiliene dine riktig, kan du ha pulveret opp til et par år.

Når du skal lage chilipulver, er det viktig at chiliene er helt modne. Det gjør ikke noe om de allerede har begynt å tørke på planten. Mange steder, især ved middelhavet tørkes chilien ute. Her i Norge er ikke det så lett siden de ofte blir modne først i august. Da er natten for kald og luftfuktigheten for høy, så vi tørker de innendørs, i en dehydrator eller stekeovnen. Så kan du selvsagt også tørke de på en snor, det er både dekorativt og smart. Og tar selvsagt en del lengre tid enn med dehydrator eller stekeovn.

Chili, før den er ferdig. Her tørket i stekeovn.

Vask de godt, tør de av med en klut, og kutt av spiss og topp. Kutt de på langs, og tørk de i ovnen på 40-50 grader. Døren må gjerne stå på klem, slik at det ventilerer og fukten kommer ut.

Det må

De er ferdige når de er helt sprøe og lett kan brekkes i stykker når du rører ved dem.

Og for all del: husk å bruke hansker hele tiden!

Tørketiden avhenger av hvor store og tykke de er i «kjøttet», men ihvertfall fra halvannen time og opp til et par dager.  Er det store chili, kan det fort gå noen timer. Det er smart å sjekke de jevnlig, gjerne en gang i timen.

Når chiliene er ferdige og helt sprø, pleier jeg å ta bort alle kjernene, og kutter også noe av det hvite (dette kan du med fordel gjøre før du starter tørkingen).

Når de er ferdige, tar du de i en foodprosessor, krydderkvern eller en morter, og knuser de til pulver. Oppbevares på tette glass.

NB! Hvis du jobber med mye og tildels sterk chili, så kan fort støvet sjenere luftveien og nesen – slik at du får litt nyseanfall 🙂

Og vil du vite hvilken chili som egner seg supert til tørking? Da skal du lese denne artikkelen: Er Piment d`Espelette – en Hellstrøm`s hemmeligheter?

 

 

 

Siste oppskrifter

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...