Tomatgleder

Jeg får vann i munnen av å tenke på gode tomater, fullmodne, duftende og solrike. Når tomatavlingene er store, er det heldigvis mange og spennende varianter å bruke denne markens grøde på. Og du må endelig huske å samle frø fra favorittene dine.

Tomater skal spises med omtanke. Spise dem når de er på sitt beste, og la være når de ikke er gode. Slik grekerne gjør, fråtser i tomatsalat om sommeren, og om vinteren spiser hvitkål. I år dyrker jeg 22 ulike sorter tomater.  De er sådd fra bunnen av, første runde til nyttår og neste runde i mai, for å kunne ha nye og friske planter å høste av senere i år, i fjor helt til november. Mine tomatsorter er tilpasset våre matvaner, og derfor anbefales det å dyrke litt av hvert. For eksempel er de gule, små og søte egner seg spesielt godt til sylting og salsa, mens plommetomatene er gode til ketchup.  En allroundtomat må også være i mitt sortiment. Alle må finne sine egne tomatfavoritter. Frø kan du selvsagt kjøpe, men min sterkeste anbefaling er å høste disse selv fra de tomatene du syntes smaker best. Det var fra et hyggelig besøk på en god restaurant i København sammen med mine to døtre, en februardag for fem og et halvt år siden, at jeg første gang smakte mine aller beste gule tomater. Og de er fortsatt mine favorittomater. En må-ha-tomat.

Hvis tomtene sprekker eller blir brune ved bladfestet skyldes det oftest ujevn vanning.

Tomater trenger jevn vanning, og formuldet kugjødsel er bra da de ikke liker for mye kvelstoffer. De skal knipes eller tyves, som noen sier – unntaket er busktomat.  For mye gjødsel gir store og mørkegrønne blader og mindre og senere tomater.

Gi de optimalt med sol, og drivhus er absolutt å anbefale.

Og ikke mange månedene etter at du har høstet de siste tomatene, er det bare å begynne på nytt igjen – fra begynnelsen. Et lite frø i jorden, blir til …

Gå til oppskrifter for å finne oppskrift til tomatsaus, tomatbruchetta og tomatketchup

Siste innlegg

Fennikel

Med fennikel slår du to fluer i en smekk: Både de oppsvulmede bladene i bunnen er fantastiske i matlagingen, høst den før den går den i stokk, gjør den det - så nyt det også. Den er nydelig med sin limegrønne farge og de vaiende, fjærdusklignende grønne bladene  som...

Rabarbraen høster vi på nytt i august

Rabarbrasaft med ananasmynte Jeg tyner det jeg kan ut av bær, frukt og grønnsaker. Sesongen er så kort i Norge, at vi må høste og utnytte det vi kan. Som for eksempel rabarbra. Som gjerne kan høstes flere ganger. Mange tror at rabarbra ikke kan høstes senere enn juni....

Småspicy tomatjuice

En hjemmelaget juice har en helt annen smak enn den du kjøper. Siden du ikke får i deg fibrene med juicing, holder det å lage juice et par tre ganger i uken. Jeg digger min nye juicemaskin, en horisontal slowjuicer, den har vært verd investeringen. Denne tomatjuicen...

Vi høster hvitløken

Løk er moro å dyrke, og om du aldri har dyrket noe tidligere, er det veldig bra å starte med. De setter en stor spiss på maten, og har lang holdbarhet. Vær bare klar over at vanlig løk (kepaløk) og hvitløk dyrkes på to helt forskjellige måter. I denne artikkelen skal...

Agurktid

Agurk er et must i ethvert drivhus, og snackagurken er bare til snacke i seg mens du jobber der. Og jeg setter ikke mindre pris på sylteagurken heller, det var noe av det første jeg startet med å dyrke da jeg fikk mitt første drivhus for ca 16 år siden. Agurken er en...