«Soltørkede» tomater

Jeg vet ikke noe jeg dyrker som er så anvendelig og som du kan lage så mye godt av – som av tomater. Og det beste av det hele, mye av det du lager kan du oppbevare og nyte når du ikke lenger kan hente de ferske fra egen produksjon.

Her er de kuttet og klare – før de er strødd med hvitløk, chili, salt, urter og olje.

En av mine favoritter å lage, er «soltørkede» tomater. Begrepet soltørket blir jo litt feil, men ikke usannsynlig gjelder det også de ferdigkjøpte fra butikken også.

En riktigere beskrivelse av prosessen er vel å si ovnstørket og bakt.

Forskjellen er bare at disse er både selvsådd, egendyrket og hjemmelaget. Ja, til og med frøene er hjemmeavlet.

Jeg liker å lage store porsjoner når jeg først er i gang, dessuten så modnes tomatene så mye nå i juli og august, at de må høstes annenhver dag. Og vi høster mye mer enn det vi kan spise i hverdagen. Så da blir det å forvalte det vi dyrker på best mulig måte.

Mine «soltørkede» tomater er søte og litt seige i smaken, og du verden så mye bedre enn de du kjøper.

Her er oppskriften:

Ingrediensene som skal på toppen av tomatene før de går inn i ovnen.

1,5 kg tomater kuttes og legges med kuttsiden opp i en stor skypanne

3-4 spiseskjeer flaksalt has over

1 padron chili (kverne pepper om du ikke har chili)

Et par store kvitløksfedd

Urter etter behag – og mye ! Det gjør susen.

Chili, hvitløk og urter hakkes og has over sammen med saltet.

Ringle over en god olje, jeg bruker alltid Olivier sine oljer.

Olje til å oppbevare tomatene i, hvis du ikke spiser alle på en gang!

Settes i ovnen i 60-70 grader i ett døgn– eller om du har dårlig tid, på 100 grader i 6-7 timer. MED ovnsdøren på gløtt, slik at fuktigheten kommer ut.

Når de er «nesten» tørre – has de over i et glass – som fylles med olje. Holdbar over lengre tid, hvor lenge vet jeg ikke, for disse får ikke stå lenge hos oss.

Det er mye vann i tomater, så av 1.5 kg ble det slik.

Det blir et syltetøyglass fullt av 1,5 kg tomater

Jeg bruker tomatene i salaten, på pizzaen, tapas, pasta, sandvich, eller som snack til et glass vin og noen oliven, eller en oliventapenade.

Ferdige til bruk !

Les her om dyrking av tomaterTomatgleder

Siste oppskrifter

Rabarbraen høster vi på nytt i august

Rabarbrasaft med ananasmynte Jeg tyner det jeg kan ut av bær, frukt og grønnsaker. Sesongen er så kort i Norge, at vi må høste og utnytte det vi kan. Som for eksempel rabarbra. Som gjerne kan høstes flere ganger. Mange tror at rabarbra ikke kan høstes senere enn juni....

Småspicy tomatjuice

En hjemmelaget juice har en helt annen smak enn den du kjøper. Siden du ikke får i deg fibrene med juicing, holder det å lage juice et par tre ganger i uken. Jeg digger min nye juicemaskin, en horisontal slowjuicer, den har vært verd investeringen. Denne tomatjuicen...

Kan du koke poteter, kan du også sylte rødbete

Dette er en familieoppskrift, og som med sylteagurken, er også denne fra min farmor i Elvegada. Hun var utrolig flink til å både sylte, safte, hermetisere og ta vare på gode råvarer gjennom vinteren. Klassisk syltet rødbete 3 kg rødbete vaskes og settes over i kokende...

Hvitløken som smelter på tunga

Hvitløksconfit`en smelter på tunga, fordi den har blitt "myknet opp" i gryta.  Jeg oppdaget oppskriften i boken til Ine-Janine Johnsen «Eltefritt brød og himmelske kaker». Brødene som står i boka baker jeg veldig ofte. Og du kan gjerne putte disse deilige...

Åse`s rabarbrapai med havregryn

Jeg fristes ofte av gode bilder av mat, og oppskrifter på nettet. Og når jeg kjenner hun som har laget maten, og ber om å få dele oppskriften og bilder, og får ja – Ja, da er det bare å gjøre det. Som denne, som jeg fikk i forrige uke av Åse. Det er nemlig slik at...