«Soltørkede» tomater

Jeg vet ikke noe jeg dyrker som er så anvendelig og som du kan lage så mye godt av – som av tomater. Og det beste av det hele, mye av det du lager kan du oppbevare og nyte når du ikke lenger kan hente de ferske fra egen produksjon.

Her er de kuttet og klare – før de er strødd med hvitløk, chili, salt, urter og olje.

En av mine favoritter å lage, er «soltørkede» tomater. Begrepet soltørket blir jo litt feil, men ikke usannsynlig gjelder det også de ferdigkjøpte fra butikken også.

En riktigere beskrivelse av prosessen er vel å si ovnstørket og bakt.

Forskjellen er bare at disse er både selvsådd, egendyrket og hjemmelaget. Ja, til og med frøene er hjemmeavlet.

Jeg liker å lage store porsjoner når jeg først er i gang, dessuten så modnes tomatene så mye nå i juli og august, at de må høstes annenhver dag. Og vi høster mye mer enn det vi kan spise i hverdagen. Så da blir det å forvalte det vi dyrker på best mulig måte.

Mine «soltørkede» tomater er søte og litt seige i smaken, og du verden så mye bedre enn de du kjøper.

Her er oppskriften:

Ingrediensene som skal på toppen av tomatene før de går inn i ovnen.

1,5 kg tomater kuttes og legges med kuttsiden opp i en stor skypanne

3-4 spiseskjeer flaksalt has over

1 padron chili (kverne pepper om du ikke har chili)

Et par store kvitløksfedd

Urter etter behag – og mye ! Det gjør susen.

Chili, hvitløk og urter hakkes og has over sammen med saltet.

Ringle over en god olje, jeg bruker alltid Olivier sine oljer.

Olje til å oppbevare tomatene i, hvis du ikke spiser alle på en gang!

Settes i ovnen i 60-70 grader i ett døgn– eller om du har dårlig tid, på 100 grader i 6-7 timer. MED ovnsdøren på gløtt, slik at fuktigheten kommer ut.

Når de er «nesten» tørre – has de over i et glass – som fylles med olje. Holdbar over lengre tid, hvor lenge vet jeg ikke, for disse får ikke stå lenge hos oss.

Det er mye vann i tomater, så av 1.5 kg ble det slik.

Det blir et syltetøyglass fullt av 1,5 kg tomater

Jeg bruker tomatene i salaten, på pizzaen, tapas, pasta, sandvich, eller som snack til et glass vin og noen oliven, eller en oliventapenade.

Ferdige til bruk !

Les her om dyrking av tomaterTomatgleder

Siste oppskrifter

Vi lager chilipulver

Å tørke chili er en av flere metoder for å ta vare på chilien, og kunne bruke den utover vinteren og våren.  Hvorfor skal vi egentlig tørke chilien? Jo fordi det gjør det mulig å bevare de i lang tid. Chili som ikke er tørket, varer kanskje bare et par dager ved...

Chili må vi ha

  Ved siden av å ha tomat, agurk og basilikum i drivhuset mitt, digger jeg å ha flere ulike typer chili, og pepper. Og har du ikke drivhus, holder det fint med et vindu. Det morsomme med chili er jo at de er så utrolig ulike – både i utseende og ikke minst i...

Mango chutney

Setter du pris på asiatisk mat? I så fall bruker du sikkert mango chutney fra tid til annen. Jeg skulle lage en indisk gryterett, og i oppskriften skulle jeg ha mango chutney, og den ville jeg lage selv. For så vidt det er mulig, vil jeg helst lage all mat fra bunnen...

En hyllest til snittebønnen

Fermentering* er en eldgammel konserveringsmetode som var vanlig før mye ble industrialisert. Dette har fått nytt liv i våre dager.  Snittebønner lagt lagvis med salt ville vi i vår moderne verden kalt fermentering, bare at ordet ikke var funnet opp den gangen. For...

Pesto kan også være rød

Vi har lett for å lage grønn pesto, ihvertfall er det ofte det jeg tyr til. Når vi først er i sesongen med gode tomater, er det fint å varriere litt. Server denne pestoen sammen med en god ost, litt oliven, spekeskinke eller pølse, og litt godt brød. Da har du en...