fbpx

«Soltørkede» tomater

Jeg vet ikke noe jeg dyrker som er så anvendelig og som du kan lage så mye godt av – som av tomater. Og det beste av det hele, mye av det du lager kan du oppbevare og nyte når du ikke lenger kan hente de ferske fra egen produksjon.

Her er de kuttet og klare – før de er strødd med hvitløk, chili, salt, urter og olje.

En av mine favoritter å lage, er «soltørkede» tomater. Begrepet soltørket blir jo litt feil, men ikke usannsynlig gjelder det også de ferdigkjøpte fra butikken også.

En riktigere beskrivelse av prosessen er vel å si ovnstørket og bakt.

Forskjellen er bare at disse er både selvsådd, egendyrket og hjemmelaget. Ja, til og med frøene er hjemmeavlet.

Jeg liker å lage store porsjoner når jeg først er i gang, dessuten så modnes tomatene så mye nå i juli og august, at de må høstes annenhver dag. Og vi høster mye mer enn det vi kan spise i hverdagen. Så da blir det å forvalte det vi dyrker på best mulig måte.

Mine «soltørkede» tomater er søte og litt seige i smaken, og du verden så mye bedre enn de du kjøper.

Her er oppskriften:

Ingrediensene som skal på toppen av tomatene før de går inn i ovnen.

1,5 kg tomater kuttes og legges med kuttsiden opp i en stor skypanne

3-4 spiseskjeer flaksalt has over

1 padron chili (kverne pepper om du ikke har chili)

Et par store kvitløksfedd

Urter etter behag – og mye ! Det gjør susen.

Chili, hvitløk og urter hakkes og has over sammen med saltet.

Ringle over en god olje, jeg bruker alltid Olivier sine oljer.

Olje til å oppbevare tomatene i, hvis du ikke spiser alle på en gang!

Settes i ovnen i 60-70 grader i ett døgn– eller om du har dårlig tid, på 100 grader i 6-7 timer. MED ovnsdøren på gløtt, slik at fuktigheten kommer ut.

Når de er «nesten» tørre – has de over i et glass – som fylles med olje. Holdbar over lengre tid, hvor lenge vet jeg ikke, for disse får ikke stå lenge hos oss.

Det er mye vann i tomater, så av 1.5 kg ble det slik.

Det blir et syltetøyglass fullt av 1,5 kg tomater

Jeg bruker tomatene i salaten, på pizzaen, tapas, pasta, sandvich, eller som snack til et glass vin og noen oliven, eller en oliventapenade.

Ferdige til bruk !

Les her om dyrking av tomaterTomatgleder

Siste oppskrifter

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...