Deilig tomatsaus som også blir til suppe

Tomatsaus (og senere til tomatsuppe)

Vi har lange tradisjoner i vår familie til å lage mat – og oppskriftene går i arv. Min farmor har inspirert meg til matlaging, og min mormor til kjøkkenhagen. Min mor, mine tanter og etterhvert også tantebarn er glade i å lage mat. Og guttene også ! Ekstra stas var det da min niese Amalie Aamodt la ut på IG story at hun hadde laget denne tomatsuppen etter min – tanta sin – oppskrift. Og det ble et umiddelbart ja til å låne bildene i bloggen.

Tomatene før de går i gryta

«Tvillingene kommer løpende når de kjenner lukta av tomatsuppa», Amalie Aamodt (35), syvbarnsmor og min niese 🙂

  • 1 liter ferdig oppkuttede tomater i små terninger (med både skinn og kjerner)
  • Et par never med urter
  • 1 – 2 løk (finhakkes)
  • 1 – 2 spiseskjeer olje
  • Litt chili, avhengig av hvor spicy du liker de

Ha de oppkuttede tomatene i en gryte sammen med oljen og de finhakkede urtene og løken.  La stå og simre ca 1 times tid. Kjør det i foodprosessor eller stavmikser. Fryses ned i kartonger.Denne tomatsausen er ypperlig til pasta og pizza, til sauser og ikke minst til «verden beste tomatsuppe», som er en av mine egne signalretter.  Da blander jeg 1 del tomatkraft til ½ del god kjøttkraft og en god slump kremfløte. Smak til med salt og pepper. Denne serverer jeg kald om sommeren med en klatt rømme i midten, eller om vinteren som en tradisjonell tomatsuppe med det tilbehøret jeg har tilgjengelig.

Her er oppskriften på pizzadeig: Ruccola på pizzaen – og pizzaoppskrift

Andre oppskrifter:

Småspicy tomatjuice

Tomatgleder

Tomatbruchetta

Lag din egen tomatketchup

 

 

 

Siste innlegg

Fennikel

Med fennikel slår du to fluer i en smekk: Både de oppsvulmede bladene i bunnen er fantastiske i matlagingen, høst den før den går den i stokk, gjør den det - så nyt det også. Den er nydelig med sin limegrønne farge og de vaiende, fjærdusklignende grønne bladene  som...

Rabarbraen høster vi på nytt i august

Rabarbrasaft med ananasmynte Jeg tyner det jeg kan ut av bær, frukt og grønnsaker. Sesongen er så kort i Norge, at vi må høste og utnytte det vi kan. Som for eksempel rabarbra. Som gjerne kan høstes flere ganger. Mange tror at rabarbra ikke kan høstes senere enn juni....

Småspicy tomatjuice

En hjemmelaget juice har en helt annen smak enn den du kjøper. Siden du ikke får i deg fibrene med juicing, holder det å lage juice et par tre ganger i uken. Jeg digger min nye juicemaskin, en horisontal slowjuicer, den har vært verd investeringen. Denne tomatjuicen...

Vi høster hvitløken

Løk er moro å dyrke, og om du aldri har dyrket noe tidligere, er det veldig bra å starte med. De setter en stor spiss på maten, og har lang holdbarhet. Vær bare klar over at vanlig løk (kepaløk) og hvitløk dyrkes på to helt forskjellige måter. I denne artikkelen skal...

Agurktid

Agurk er et must i ethvert drivhus, og snackagurken er bare til snacke i seg mens du jobber der. Og jeg setter ikke mindre pris på sylteagurken heller, det var noe av det første jeg startet med å dyrke da jeg fikk mitt første drivhus for ca 16 år siden. Agurken er en...