Deilig tomatsaus som også blir til suppe

Tomatsaus (og senere til tomatsuppe)

Vi har lange tradisjoner i vår familie til å lage mat – og oppskriftene går i arv. Min farmor har inspirert meg til matlaging, og min mormor til kjøkkenhagen. Min mor, mine tanter og etterhvert også tantebarn er glade i å lage mat. Og guttene også ! Ekstra stas var det da min niese Amalie Aamodt la ut på IG story at hun hadde laget denne tomatsuppen etter min – tanta sin – oppskrift. Og det ble et umiddelbart ja til å låne bildene i bloggen.

Tomatene før de går i gryta

«Tvillingene kommer løpende når de kjenner lukta av tomatsuppa», Amalie Aamodt (35), syvbarnsmor og min niese 🙂

  • 1 liter ferdig oppkuttede tomater i små terninger (med både skinn og kjerner)
  • Et par never med urter
  • 1 – 2 løk (finhakkes)
  • 1 – 2 spiseskjeer olje
  • Litt chili, avhengig av hvor spicy du liker de

Ha de oppkuttede tomatene i en gryte sammen med oljen og de finhakkede urtene og løken.  La stå og simre ca 1 times tid. Kjør det i foodprosessor eller stavmikser. Fryses ned i kartonger.Denne tomatsausen er ypperlig til pasta og pizza, til sauser og ikke minst til «verden beste tomatsuppe», som er en av mine egne signalretter.  Da blander jeg 1 del tomatkraft til ½ del god kjøttkraft og en god slump kremfløte. Smak til med salt og pepper. Denne serverer jeg kald om sommeren med en klatt rømme i midten, eller om vinteren som en tradisjonell tomatsuppe med det tilbehøret jeg har tilgjengelig.

Her er oppskriften på pizzadeig: Ruccola på pizzaen – og pizzaoppskrift

Andre oppskrifter:

Småspicy tomatjuice

Tomatgleder

Tomatbruchetta

Lag din egen tomatketchup

 

 

 

Siste innlegg

Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek

Når du dyrker mye chili, er det kjekt å ha litt forskjellige oppskrifter. Ikke bare fryse, sylte, lage olje, tørke eller henkoke. Mange har altfor mye chili akkurat nå, og lurer på hvordan de skal bruke alt. Å lage chilipasta er derfor et godt alternativ til alt det...

Hellstrøm`s Piment d`Espelette – en av hans hemmeligheter?

Piment d`Espelette er en mild chili.  Han snakket varmt om den under sendingene på Instagram i vår, og i boken «Hellstrøms hemmeligheter» er den en viktig ingrediens i flere av oppskriftene. Og Hellstrøm bruker den i pulverform.  «Den vil jeg dyrke selv», tenkte jeg. ...

Chili må vi ha

  Ved siden av å ha tomat, agurk og basilikum i drivhuset mitt, digger jeg å ha flere ulike typer chili, og pepper. Og har du ikke drivhus, holder det fint med et vindu. Det morsomme med chili er jo at de er så utrolig ulike – både i utseende og ikke minst i...

Mango chutney

Setter du pris på asiatisk mat? I så fall bruker du sikkert mango chutney fra tid til annen. Jeg skulle lage en indisk gryterett, og i oppskriften skulle jeg ha mango chutney, og den ville jeg lage selv. For så vidt det er mulig, vil jeg helst lage all mat fra bunnen...

Endelig i gang med mikrogrønt i Norge

Kort tid etter at Linda Rabbe Haugen hadde startet opp med å dyrke mikrogrønt, kom pandemien, nå er hun i full gang igjen, og leverer bl.a. på REKO ringen, men ønsker å få flere på kundelisten.   -Mikrogrønt er en fantastisk grønn vekst. Da jeg oppdaget mikrogrønt...