fbpx

Deilig tomatsaus som også blir til suppe

Tomatsaus (og senere til tomatsuppe)

Vi har lange tradisjoner i vår familie til å lage mat – og oppskriftene går i arv. Min farmor har inspirert meg til matlaging, og min mormor til kjøkkenhagen. Min mor, mine tanter og etterhvert også tantebarn er glade i å lage mat. Og guttene også ! Ekstra stas var det da min niese Amalie Aamodt la ut på IG story at hun hadde laget denne tomatsuppen etter min – tanta sin – oppskrift. Og det ble et umiddelbart ja til å låne bildene i bloggen.

Tomatene før de går i gryta

«Tvillingene kommer løpende når de kjenner lukta av tomatsuppa», Amalie Aamodt (35), syvbarnsmor og min niese 🙂

  • 1 liter ferdig oppkuttede tomater i små terninger (med både skinn og kjerner)
  • Et par never med urter
  • 1 – 2 løk (finhakkes)
  • 1 – 2 spiseskjeer olje
  • Litt chili, avhengig av hvor spicy du liker de

Ha de oppkuttede tomatene i en gryte sammen med oljen og de finhakkede urtene og løken.  La stå og simre ca 1 times tid. Kjør det i foodprosessor eller stavmikser. Fryses ned i kartonger.Denne tomatsausen er ypperlig til pasta og pizza, til sauser og ikke minst til «verden beste tomatsuppe», som er en av mine egne signalretter.  Da blander jeg 1 del tomatkraft til ½ del god kjøttkraft og en god slump kremfløte. Smak til med salt og pepper. Denne serverer jeg kald om sommeren med en klatt rømme i midten, eller om vinteren som en tradisjonell tomatsuppe med det tilbehøret jeg har tilgjengelig.

Her er oppskriften på pizzadeig: Ruccola på pizzaen – og pizzaoppskrift

Andre oppskrifter:

Småspicy tomatjuice

Tomatgleder

Tomatbruchetta

Lag din egen tomatketchup

 

 

 

Siste innlegg

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...

Ponzosaus til sashimi, sushi, rå fisk og sommerruller

  For meg setter ponzosausen en helt annen standard i retten enn ved "bare" soyasaus. Selvfølgelig kan du bruke ren soyasaus til det samme, men du vil erfare at det er noe helt annet når du først har laget denne. Chili, hvitløk og koriander er et must i alle mine...