fbpx

Agurktid

Agurk er et must i ethvert drivhus, og snackagurken er bare til snacke i seg mens du jobber der. Og jeg setter ikke mindre pris på sylteagurken heller, det var noe av det første jeg startet med å dyrke da jeg fikk mitt første drivhus for ca 16 år siden.

Deilige snackagurker til å snacke i seg.

Agurken er en av de eldste planter vi kjenner til. De er tropiske eller subtropiske planter, og sarte – i samme familie som melonen. Vi skiller mellom salatagurk og sylteagurk.

Agurken er varmekrevende.

Det er derfor som regel nødvendig å forkultivere den innendørs noen uker før du skal plante den ut. Det gjelder enten det er sylteagurk eller frilands salatagurk.  Og da bør jordtemperaturen være minst 15 grader og med god lufttemperatur. De trives i en fuktig og næringsrik jord, så jeg har alltid en pøs med bokashi i jorda før jeg planter den ut, i tillegg til hestemøkk. Og siden den krever varme går den i jorda etter å ha høstet noe av det som er tidlig, potet, løk, eller annet. Da er vi gjerne i juni. Jeg ettergjødsle gjerne med noe som er rikt på kalsium, f eks neslevann og blodmel.

Agurken trives i drivhus og plant den gjerne foran tomatene. Den tåler godt lys når den første er kommet i god vekst.

Og de vokser noe helt vilt og vanvittig, flere cm per dag.

Du kan avdempe det noe ved beskjæring. Det er en hel vitenskap å sette seg inn i, så jeg pleier å kutte bort de sideskudd som jeg må, for å tilpasse den – der den står.

Det finnes utrolig mange ulike typer agurker i alle farger. Av salatagurken, er det er ofte de med hardest skall som dyrkes på friland. Generelt er det slik at de som er dyrket på friland har mere smak enn de som dyrkes i drivhus. Det er mye god smak i en overvokst sylteagurk.

Jeg liker at de vokser i fred og ro, og ikke blir fylt av kunstig gjødsel, vann og varme, slik at de vokser for fort.

Da får de fort kjøpesmaken, i stedet for den gode smaken vi kjenner ved å dyrke selv.

Citron agurk, eller epleagurk som noen kaller den. Med litt smak av melon.

Salatagurkene er det mange ulike typer av: Du finner de som vi kaller sitronagurk «Citron Lemon», som ser ut som en sitron, – noen kaller de også epleagurk. Eller de som er en blanding av melon og agurk, type «Armenian Yard Long». Den er ypperlig bl.a. til Tzatziki hvis du bruker mye av det.

Armenian Yard Long – agurk, deilig til bl.a. Tzaziki.

 

Oppskrifter: Gazpacho til hete dager –  Agurksalat – Sylteagurk fra Elvegada – Agurk juice

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...