Agurktid

Agurk er et must i ethvert drivhus, og snackagurken er bare til snacke i seg mens du jobber der. Og jeg setter ikke mindre pris på sylteagurken heller, det var noe av det første jeg startet med å dyrke da jeg fikk mitt første drivhus for ca 16 år siden.

Deilige snackagurker til å snacke i seg.

Agurken er en av de eldste planter vi kjenner til. De er tropiske eller subtropiske planter, og sarte – i samme familie som melonen. Vi skiller mellom salatagurk og sylteagurk.

Agurken er varmekrevende.

Det er derfor som regel nødvendig å forkultivere den innendørs noen uker før du skal plante den ut. Det gjelder enten det er sylteagurk eller frilands salatagurk.  Og da bør jordtemperaturen være minst 15 grader og med god lufttemperatur. De trives i en fuktig og næringsrik jord, så jeg har alltid en pøs med bokashi i jorda før jeg planter den ut, i tillegg til hestemøkk. Og siden den krever varme går den i jorda etter å ha høstet noe av det som er tidlig, potet, løk, eller annet. Da er vi gjerne i juni. Jeg ettergjødsle gjerne med noe som er rikt på kalsium, f eks neslevann og blodmel.

Agurken trives i drivhus og plant den gjerne foran tomatene. Den tåler godt lys når den første er kommet i god vekst.

Og de vokser noe helt vilt og vanvittig, flere cm per dag.

Du kan avdempe det noe ved beskjæring. Det er en hel vitenskap å sette seg inn i, så jeg pleier å kutte bort de sideskudd som jeg må, for å tilpasse den – der den står.

Det finnes utrolig mange ulike typer agurker i alle farger. Av salatagurken, er det er ofte de med hardest skall som dyrkes på friland. Generelt er det slik at de som er dyrket på friland har mere smak enn de som dyrkes i drivhus. Det er mye god smak i en overvokst sylteagurk.

Jeg liker at de vokser i fred og ro, og ikke blir fylt av kunstig gjødsel, vann og varme, slik at de vokser for fort.

Da får de fort kjøpesmaken, i stedet for den gode smaken vi kjenner ved å dyrke selv.

Citron agurk, eller epleagurk som noen kaller den. Med litt smak av melon.

Salatagurkene er det mange ulike typer av: Du finner de som vi kaller sitronagurk «Citron Lemon», som ser ut som en sitron, – noen kaller de også epleagurk. Eller de som er en blanding av melon og agurk, type «Armenian Yard Long». Den er ypperlig bl.a. til Tzatziki hvis du bruker mye av det.

Armenian Yard Long – agurk, deilig til bl.a. Tzaziki.

 

Oppskrifter: Gazpacho til hete dager –  Agurksalat – Sylteagurk fra Elvegada – Agurk juice

Siste innlegg

Slik ble såkalenderen i notisbokformat til!

Såkalenderen vi nylig lanserte fikk jeg idé til fordi jeg har hatt behov for den selv. Når jeg som by bonde var i full gang om våren med å så, visste jeg ikke den gangen jeg startet for ca. 16 år siden, hva jeg burde starte med å så først. Noen tips hadde jeg fått om...

Vi bygger kjøkkenhage på kommunal tomt

Mange av dere vet at min kjøkkenhage ligger på landet. På Stangenes, ut mot havet, ved sommerhuset vårt, på tross av at vi «bare» bor der om sommeren. Det betyr at jeg tilbringer langt flere måneder i leiligheten vår i byen. På Galgebergtangen. Der er jeg født og...

Flere grunner til å dyrke koriander, dette er en !

Er du begeistret for asiatisk mat, er ikke bare koriander en vesentlig del av smakstilsettingen. Både chili og hvitløk, og gjerne også lime, finner du igjen i asiatiske oppskrifter. Dette er en av mine favorittretter, og hver kan jeg serverer den får jeg «stående...

Hjemmelaget surkål

Jeg har i alle år laget surkålen eller rødkålen selv. Det handler først og fremst om smaken som ikke kan sammenlignes med pakke-surkålen, men også fordi jeg er opptatt av å lage mat fra bunnen av, uten alle tilsetningsstoffene det er i halvfabrikata som vi kjøper. Når...

Syltet blomkål, fantastisk godt

Sylting er enkelt, og en undervurdert bevaringsmetode, etter min mening, og et godt alternativ til frysing.  Jeg syntes ofte at smaken bevares bedre når det er syltet enn har vært frosset.  Før vi fikk frys, i riktig gamle dager, var sylting helt vanlig til det meste...