Agurktid

Agurk er et must i ethvert drivhus, og snackagurken er bare til snacke i seg mens du jobber der. Og jeg setter ikke mindre pris på sylteagurken heller, det var noe av det første jeg startet med å dyrke da jeg fikk mitt første drivhus for ca 16 år siden.

Deilige snackagurker til å snacke i seg.

Agurken er en av de eldste planter vi kjenner til. De er tropiske eller subtropiske planter, og sarte – i samme familie som melonen. Vi skiller mellom salatagurk og sylteagurk.

Agurken er varmekrevende.

Det er derfor som regel nødvendig å forkultivere den innendørs noen uker før du skal plante den ut. Det gjelder enten det er sylteagurk eller frilands salatagurk.  Og da bør jordtemperaturen være minst 15 grader og med god lufttemperatur. De trives i en fuktig og næringsrik jord, så jeg har alltid en pøs med bokashi i jorda før jeg planter den ut, i tillegg til hestemøkk. Og siden den krever varme går den i jorda etter å ha høstet noe av det som er tidlig, potet, løk, eller annet. Da er vi gjerne i juni. Jeg ettergjødsle gjerne med noe som er rikt på kalsium, f eks neslevann og blodmel.

Agurken trives i drivhus og plant den gjerne foran tomatene. Den tåler godt lys når den første er kommet i god vekst.

Og de vokser noe helt vilt og vanvittig, flere cm per dag.

Du kan avdempe det noe ved beskjæring. Det er en hel vitenskap å sette seg inn i, så jeg pleier å kutte bort de sideskudd som jeg må, for å tilpasse den – der den står.

Det finnes utrolig mange ulike typer agurker i alle farger. Av salatagurken, er det er ofte de med hardest skall som dyrkes på friland. Generelt er det slik at de som er dyrket på friland har mere smak enn de som dyrkes i drivhus. Det er mye god smak i en overvokst sylteagurk.

Jeg liker at de vokser i fred og ro, og ikke blir fylt av kunstig gjødsel, vann og varme, slik at de vokser for fort.

Da får de fort kjøpesmaken, i stedet for den gode smaken vi kjenner ved å dyrke selv.

Citron agurk, eller epleagurk som noen kaller den. Med litt smak av melon.

Salatagurkene er det mange ulike typer av: Du finner de som vi kaller sitronagurk «Citron Lemon», som ser ut som en sitron, – noen kaller de også epleagurk. Eller de som er en blanding av melon og agurk, type «Armenian Yard Long». Den er ypperlig bl.a. til Tzatziki hvis du bruker mye av det.

Armenian Yard Long – agurk, deilig til bl.a. Tzaziki.

 

Oppskrifter: Gazpacho til hete dager –  Agurksalat – Sylteagurk fra Elvegada – Agurk juice

Siste innlegg

Fennikel

Med fennikel slår du to fluer i en smekk: Både de oppsvulmede bladene i bunnen er fantastiske i matlagingen, høst den før den går den i stokk, gjør den det - så nyt det også. Den er nydelig med sin limegrønne farge og de vaiende, fjærdusklignende grønne bladene  som...

Rabarbraen høster vi på nytt i august

Rabarbrasaft med ananasmynte Jeg tyner det jeg kan ut av bær, frukt og grønnsaker. Sesongen er så kort i Norge, at vi må høste og utnytte det vi kan. Som for eksempel rabarbra. Som gjerne kan høstes flere ganger. Mange tror at rabarbra ikke kan høstes senere enn juni....

Småspicy tomatjuice

En hjemmelaget juice har en helt annen smak enn den du kjøper. Siden du ikke får i deg fibrene med juicing, holder det å lage juice et par tre ganger i uken. Jeg digger min nye juicemaskin, en horisontal slowjuicer, den har vært verd investeringen. Denne tomatjuicen...

Vi høster hvitløken

Løk er moro å dyrke, og om du aldri har dyrket noe tidligere, er det veldig bra å starte med. De setter en stor spiss på maten, og har lang holdbarhet. Vær bare klar over at vanlig løk (kepaløk) og hvitløk dyrkes på to helt forskjellige måter. I denne artikkelen skal...

Rødbete – roten til alt godt

Rødbeten er en grønnsak jeg sår hele tiden med jevne mellomrom, fra begynnelsen av april og til midten av august. Den er ikke grådig i sine krav, og trives godt i en god kompostjord med rikelig vanning. Visste du at den er i nær familie med både bladbede (mangold),...