fbpx

Agurktid

Agurk er et must i ethvert drivhus, og snackagurken er bare til snacke i seg mens du jobber der. Og jeg setter ikke mindre pris på sylteagurken heller, det var noe av det første jeg startet med å dyrke da jeg fikk mitt første drivhus for ca 16 år siden.

Deilige snackagurker til å snacke i seg.

Agurken er en av de eldste planter vi kjenner til. De er tropiske eller subtropiske planter, og sarte – i samme familie som melonen. Vi skiller mellom salatagurk og sylteagurk.

Agurken er varmekrevende.

Det er derfor som regel nødvendig å forkultivere den innendørs noen uker før du skal plante den ut. Det gjelder enten det er sylteagurk eller frilands salatagurk.  Og da bør jordtemperaturen være minst 15 grader og med god lufttemperatur. De trives i en fuktig og næringsrik jord, så jeg har alltid en pøs med bokashi i jorda før jeg planter den ut, i tillegg til hestemøkk. Og siden den krever varme går den i jorda etter å ha høstet noe av det som er tidlig, potet, løk, eller annet. Da er vi gjerne i juni. Jeg ettergjødsle gjerne med noe som er rikt på kalsium, f eks neslevann og blodmel.

Agurken trives i drivhus og plant den gjerne foran tomatene. Den tåler godt lys når den første er kommet i god vekst.

Og de vokser noe helt vilt og vanvittig, flere cm per dag.

Du kan avdempe det noe ved beskjæring. Det er en hel vitenskap å sette seg inn i, så jeg pleier å kutte bort de sideskudd som jeg må, for å tilpasse den – der den står.

Det finnes utrolig mange ulike typer agurker i alle farger. Av salatagurken, er det er ofte de med hardest skall som dyrkes på friland. Generelt er det slik at de som er dyrket på friland har mere smak enn de som dyrkes i drivhus. Det er mye god smak i en overvokst sylteagurk.

Jeg liker at de vokser i fred og ro, og ikke blir fylt av kunstig gjødsel, vann og varme, slik at de vokser for fort.

Da får de fort kjøpesmaken, i stedet for den gode smaken vi kjenner ved å dyrke selv.

Citron agurk, eller epleagurk som noen kaller den. Med litt smak av melon.

Salatagurkene er det mange ulike typer av: Du finner de som vi kaller sitronagurk «Citron Lemon», som ser ut som en sitron, – noen kaller de også epleagurk. Eller de som er en blanding av melon og agurk, type «Armenian Yard Long». Den er ypperlig bl.a. til Tzatziki hvis du bruker mye av det.

Armenian Yard Long – agurk, deilig til bl.a. Tzaziki.

 

Oppskrifter: Gazpacho til hete dager –  Agurksalat – Sylteagurk fra Elvegada – Agurk juice

Siste innlegg

Rabarbra smuldrepai

Når det er rabarbrasesong, må vi bruke den som best vi kan, og variere. Jeg liker å høste hele planten, og får mye ut av det. Så får jeg en ekstra runde i august igjen. De fleste har ingrediensene til denne smuldrekaken i hus, og da er det fort gjort å lage den. Dette...

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en...

Nå er blåskjellene på sitt beste

Jeg kaller dette en blåskjellsuppe, selv om det kanskje ikke er så mye suppe. Nok blåskjell er det i et nett, om du ikke skal servere mer enn tre personer. Du kan jo også lage litt pommes frites ved siden av, så får den franske varianten av Moules Frites. Og så rekker...

Tomatene fra i sommer ble til spagetti puttanesca

Når jeg leser oppskrifter, så er det noen som fanger min oppmerksomhet mer enn andre.  Det kan ha ulike årsaker, men oftest er det fordi jeg har hovedingrediensene selv, gjerne egendyrket og lagret slik at det bare å hente de fram. Jeg jakter med andre ord på nye...

Bitt av mikrogrønt-basillen

Jeg digger å bruke masse urter i maten. Og gjerne overdriver bruken fordi jeg har så mye, og det gir så god smak. Jeg bruker det både oppi maten, men også på maten. Den blir så delikat, lekker og innbydende med masse grønt på toppen, og vi spiser jo også med øynene,...