fbpx

Gazpacho til hete dager

Iskald og lekker agurksuppe – full av sunnhet og smak. Jeg glemmer aldri da jeg smakte det for første gang. Det må vel være ca 35 år siden, og jeg var på urtekurs hos Grethe Gerharden Træland i Bjørkeliveien.

Jeg deltok på et halvdags urtekurs med lunsj inkludert, og vi ble servert denne som avslutning på kurset.

Og den kalde gazpacho (Ja, du kan lage den av tomater også – og andre gode grønnsaker!) smakte fortreffelig etter flere timer i skinnende sol. Grethe serverte den  sammen med godt smør og bakerovnsbakt brød. Og bordet var dekket i rødt og grønt, så typisk Grethe`s grønne gleder.

De grønne ingrediensene til suppa

Hun tipset meg  senere om ca oppskriften, og jeg mener å rekonstruere den slik:

2-3 små ferske løk

2-3 fedd hvitløk

En neve urter

Smør til steking

1 ½ stor agurk eller 3-4 snackagurker

God kraft, ca ½ liter  liter

En god klunk med fløte

En klatt rømme til å ha i suppen ved servering

Salt og pepper

Alt det grønne surres i gryte, unntatt agurken som kuttes i biter og has direkte i foodprosessoren

Purre, løk, hvitløk, chili og masse urter surres i meierismør.  Agurken med skallet – og sammen med kraften og fløten kjøres i foodprosessor, sammen med det andre som er surret og blitt kaldt. Suppen settes kaldt til den skal serveres.

Server suppen iskald, gjerne i en annen bolle, omgitt av is. Ha i en god klatt rømme, ringle litt god olje over, og pynt med blomster, urter eller hva du har.

Om du syntes suppen er for tynn, kan du gjerne tykne den med en kokt potet. Putt den da sammen med det andre i foodprosessoren.

Suppen er også fin å ha i et glass, og drikke den som en smoothie på en varm dag.

Agurktid – her kan du lese om hvordan du dyrker agurk

Oppskrifter:

Agurk juice

Agurksalat

Sylteagurk fra Elvegada

Siste oppskrifter

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...