fbpx

Gazpacho til hete dager

Iskald og lekker agurksuppe – full av sunnhet og smak. Jeg glemmer aldri da jeg smakte det for første gang. Det må vel være ca 35 år siden, og jeg var på urtekurs hos Grethe Gerharden Træland i Bjørkeliveien.

Jeg deltok på et halvdags urtekurs med lunsj inkludert, og vi ble servert denne som avslutning på kurset.

Og den kalde gazpacho (Ja, du kan lage den av tomater også – og andre gode grønnsaker!) smakte fortreffelig etter flere timer i skinnende sol. Grethe serverte den  sammen med godt smør og bakerovnsbakt brød. Og bordet var dekket i rødt og grønt, så typisk Grethe`s grønne gleder.

De grønne ingrediensene til suppa

Hun tipset meg  senere om ca oppskriften, og jeg mener å rekonstruere den slik:

2-3 små ferske løk

2-3 fedd hvitløk

En neve urter

Smør til steking

1 ½ stor agurk eller 3-4 snackagurker

God kraft, ca ½ liter  liter

En god klunk med fløte

En klatt rømme til å ha i suppen ved servering

Salt og pepper

Alt det grønne surres i gryte, unntatt agurken som kuttes i biter og has direkte i foodprosessoren

Purre, løk, hvitløk, chili og masse urter surres i meierismør.  Agurken med skallet – og sammen med kraften og fløten kjøres i foodprosessor, sammen med det andre som er surret og blitt kaldt. Suppen settes kaldt til den skal serveres.

Server suppen iskald, gjerne i en annen bolle, omgitt av is. Ha i en god klatt rømme, ringle litt god olje over, og pynt med blomster, urter eller hva du har.

Om du syntes suppen er for tynn, kan du gjerne tykne den med en kokt potet. Putt den da sammen med det andre i foodprosessoren.

Suppen er også fin å ha i et glass, og drikke den som en smoothie på en varm dag.

Agurktid – her kan du lese om hvordan du dyrker agurk

Oppskrifter:

Agurk juice

Agurksalat

Sylteagurk fra Elvegada

Siste oppskrifter

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...

Ponzosaus til sashimi, sushi, rå fisk og sommerruller

  For meg setter ponzosausen en helt annen standard i retten enn ved "bare" soyasaus. Selvfølgelig kan du bruke ren soyasaus til det samme, men du vil erfare at det er noe helt annet når du først har laget denne. Chili, hvitløk og koriander er et must i alle mine...

Rabarbra smuldrepai

Når det er rabarbrasesong, må vi bruke den som best vi kan, og variere. Jeg liker å høste hele planten, og får mye ut av det. Så får jeg en ekstra runde i august igjen. De fleste har ingrediensene til denne smuldrekaken i hus, og da er det fort gjort å lage den. Dette...

Jordskokksuppe ala Sidsel

På Sørlandet ligger det fortsatt litt snøklatter her og der, men nå går det mot mildvær. Og jeg gleder meg til å grave litt i jorda så fort telen forsvinner. Noe av det første jeg skal gjøre, er å grave opp noen jordskokk og lage suppe. Når jordskokken har fått en...