Gazpacho til hete dager

Iskald og lekker agurksuppe – full av sunnhet og smak. Jeg glemmer aldri da jeg smakte det for første gang. Det må vel være ca 35 år siden, og jeg var på urtekurs hos Grethe Gerharden Træland i Bjørkeliveien.

Jeg deltok på et halvdags urtekurs med lunsj inkludert, og vi ble servert denne som avslutning på kurset.

Og den kalde gazpacho (Ja, du kan lage den av tomater også – og andre gode grønnsaker!) smakte fortreffelig etter flere timer i skinnende sol. Grethe serverte den  sammen med godt smør og bakerovnsbakt brød. Og bordet var dekket i rødt og grønt, så typisk Grethe`s grønne gleder.

De grønne ingrediensene til suppa

Hun tipset meg  senere om ca oppskriften, og jeg mener å rekonstruere den slik:

2-3 små ferske løk

2-3 fedd hvitløk

En neve urter

Smør til steking

1 ½ stor agurk eller 3-4 snackagurker

God kraft, ca ½ liter  liter

En god klunk med fløte

En klatt rømme til å ha i suppen ved servering

Salt og pepper

Alt det grønne surres i gryte, unntatt agurken som kuttes i biter og has direkte i foodprosessoren

Purre, løk, hvitløk, chili og masse urter surres i meierismør.  Agurken med skallet – og sammen med kraften og fløten kjøres i foodprosessor, sammen med det andre som er surret og blitt kaldt. Suppen settes kaldt til den skal serveres.

Server suppen iskald, gjerne i en annen bolle, omgitt av is. Ha i en god klatt rømme, ringle litt god olje over, og pynt med blomster, urter eller hva du har.

Om du syntes suppen er for tynn, kan du gjerne tykne den med en kokt potet. Putt den da sammen med det andre i foodprosessoren.

Suppen er også fin å ha i et glass, og drikke den som en smoothie på en varm dag.

Agurktid – her kan du lese om hvordan du dyrker agurk

Oppskrifter:

Agurk juice

Agurksalat

Sylteagurk fra Elvegada

Siste oppskrifter

Sylt løs – fennikel

Høsten er for meg syltetid av grønnsaker. Å sylte grønnsaker er et godt alternativ til å fryse, som ofte er det enkleste å ty til. Som barn var syltet agurk og syltet rødbete en selvfølge på middagsbordet, og som voksen har jeg fått sansen for å sylte enda mere, som...

Rabarbraen høster vi på nytt i august

Rabarbrasaft med ananasmynte Jeg tyner det jeg kan ut av bær, frukt og grønnsaker. Sesongen er så kort i Norge, at vi må høste og utnytte det vi kan. Som for eksempel rabarbra. Som gjerne kan høstes flere ganger. Mange tror at rabarbra ikke kan høstes senere enn juni....

«Soltørkede» tomater

Jeg vet ikke noe jeg dyrker som er så anvendelig og som du kan lage så mye godt av – som av tomater. Og det beste av det hele, mye av det du lager kan du oppbevare og nyte når du ikke lenger kan hente de ferske fra egen produksjon. En av mine favoritter å lage, er...

Småspicy tomatjuice

En hjemmelaget juice har en helt annen smak enn den du kjøper. Siden du ikke får i deg fibrene med juicing, holder det å lage juice et par tre ganger i uken. Jeg digger min nye juicemaskin, en horisontal slowjuicer, den har vært verd investeringen. Denne tomatjuicen...

Kan du koke poteter, kan du også sylte rødbete

Dette er en familieoppskrift, og som med sylteagurken, er også denne fra min farmor i Elvegada. Hun var utrolig flink til å både sylte, safte, hermetisere og ta vare på gode råvarer gjennom vinteren. Klassisk syltet rødbete 3 kg rødbete vaskes og settes over i kokende...