Tomatgleder

Tomaten Ida Gold i blomst

Jeg får vann i munnen av å tenke på gode tomater, fullmodne, duftende og solrike. Når tomatavlingene er store, er det heldigvis mange og spennende varianter å bruke denne markens grøde på. Den viktigste grunnen til å dyrke egne tomater er at smaken er så mye bedre enn de du kjøper. Kanskje først og fremst fordi du kontrollerer at forholdene de vokser opp under, ofte er bedre.

Men ikke tro at du kan dyrke tomater for pengenes skyld, du kommer til å legge mange timers arbeid i å dyrke de, men så tar du også mye bedre vare på det du har dyrket selv.

Det aller viktigste for å lykkes med tomat – er å gi den god og næringsrik jord.

Jeg prioriterer Bokashien til tomatene, og de gir meg i mangfold tilbake

Når du skal velge å dyrke tomat, må du se på om du ønsker frilandstomat eller tomat beregnet for drivhus. Så er det et hav å velge mellom: Søte små cherrytomater, eller kjempestore bifftomater, eller kanskje noe midt i mellom. Vil du dyrke for å snacke de i deg mens du jobber i kjøkkenhagen, dyrke tomater for å lage tomatsaus, eller «bare» for å lage tomat, bruchetta eller noe annet godt.

Forskjellige tomater til forskjellig bruk

Det er slett ikke noe must å måtte ha drivhus for å dyrke tomater, det viktigste er dog at du sjekker at det er frilands. Plant de i le for vinden og solrikt, gjerne opp mot en mur. Når plantene er små kan du gi de litt ekstra varme ved å legge klar plast over dem, det kan funke som et drivhus.

Vil du vite mer om dyrking av tomat, les deg opp på Margunn Uelands blogg:

https://www.xn--margunnskjkkenhage-p4b.no/2019/08/09/arets-beste-tomatar/

Ti tomattips på slutten:

  • Tagetes hindrer at du får fluer, så plant gjerne det ved siden av
  • Blir plantene spinkle og gule på bladene, er det ofte på grunn av næringsmangel
  • Knip alle villskudd, dette er spesielt viktig på de som blir ekstrahøye
  • Start med oppbindingen tidlig, så har du god kontroll
  • Klipp bladene etter hvert. Alle blad nedenfor første tomat kan fjernes.
  • Når oktober kommer, eller første nattefrost, ta de siste tomatene og ettermodne de inne (Og så er det bare få måneder til du kan så nye igjen – et lite frø blir til …..)
  • Sprekk i tomaten skyldes ofte temperaturforskjell eller ujevn vanning
  • Sett opp skyggenett om du får grønne områder på tomaten
  • Krøllete blad skyldes ofte overgjødsling
  • Når faren for nattefrost er over, kan de plantes ut i drivhuset (våren)

 

Blir du ekstra godt fornøyd med den tomaten du dyrker – kan du ta frø av den. (Artikkel om det, kommer i morgen).

Noen oppskrifter på tomat:

«Soltørkede» tomater 

Småspicy tomatjuice

Deilig tomatsaus som også blir til suppe

Tomatbruchetta

Lag din egen tomatketchup

Siste innlegg

En hyllest til snittebønnen

Fermentering* er en eldgammel konserveringsmetode som var vanlig før mye ble industrialisert. Dette har fått nytt liv i våre dager.  Snittebønner lagt lagvis med salt ville vi i vår moderne verden kalt fermentering, bare at ordet ikke var funnet opp den gangen. For...

Tranquilo + Tarte tatin av tomater=sant

Jeg har mye tomater, og var fristet til å prøve ut en oppskrift på Tarte Tatin, som Camilla Plum* har med seg i boken sin "Abracadabra". Til denne oppskriften ønsket jeg meg en ny panne, en tynn og lett type, som kunne funke både på plate og i ovn, og hvor innholdet...

25 kg ulike grønnsakerpå 1m2 på en sesong?

Ti kilo poteter, fem kilo agurker og 22 bunter gulrøtter på en sesong i en pallekarm på 80x120 meter ble det i år. Det krever litt planlegging og tilførsel av organisk materiale, men er ellers enkelt å få til.   Ja, det er mulig, for det har jeg dyrket i år. Det er...

Ta frø fra dine egne tomater

Tiden er inne til å sanke frø fra egne vekster. Det er enkelt. Har du tomater du er spesielt glad i, så pass på å sikre deg «avkommet». -Jeg begynte med dyrking allerede da jeg var liten, en flekk med gresskar og kornblomster hos mine foreldre, og slik fortsatte det –...

Å dyrke løk er et must

Både i kjøkkenhagen og i kjøkkenet er løken et must. For ingen mat blir den samme uten løken. Den er skarp, har stor dybde og lar de andre grønnsakene skinne mens den holder seg i bakgrunnen. Og vi klarer oss ikke uten løken! Det er moro og lett å dyrke løk, og om du...