fbpx

Tomatgleder

Tomaten Ida Gold i blomst

Jeg får vann i munnen av å tenke på gode tomater, fullmodne, duftende og solrike. Når tomatavlingene er store, er det heldigvis mange og spennende varianter å bruke denne markens grøde på. Den viktigste grunnen til å dyrke egne tomater er at smaken er så mye bedre enn de du kjøper. Kanskje først og fremst fordi du kontrollerer at forholdene de vokser opp under, ofte er bedre.

Men ikke tro at du kan dyrke tomater for pengenes skyld, du kommer til å legge mange timers arbeid i å dyrke de, men så tar du også mye bedre vare på det du har dyrket selv.

Det aller viktigste for å lykkes med tomat – er å gi den god og næringsrik jord.

Jeg prioriterer Bokashien til tomatene, og de gir meg i mangfold tilbake

Når du skal velge å dyrke tomat, må du se på om du ønsker frilandstomat eller tomat beregnet for drivhus. Så er det et hav å velge mellom: Søte små cherrytomater, eller kjempestore bifftomater, eller kanskje noe midt i mellom. Vil du dyrke for å snacke de i deg mens du jobber i kjøkkenhagen, dyrke tomater for å lage tomatsaus, eller «bare» for å lage tomat, bruchetta eller noe annet godt.

Forskjellige tomater til forskjellig bruk

Det er slett ikke noe must å måtte ha drivhus for å dyrke tomater, det viktigste er dog at du sjekker at det er frilands. Plant de i le for vinden og solrikt, gjerne opp mot en mur. Når plantene er små kan du gi de litt ekstra varme ved å legge klar plast over dem, det kan funke som et drivhus.

Vil du vite mer om dyrking av tomat, les deg opp på Margunn Uelands blogg:

https://www.xn--margunnskjkkenhage-p4b.no/2019/08/09/arets-beste-tomatar/

Ti tomattips på slutten:

  • Tagetes hindrer at du får fluer, så plant gjerne det ved siden av
  • Blir plantene spinkle og gule på bladene, er det ofte på grunn av næringsmangel
  • Knip alle villskudd, dette er spesielt viktig på de som blir ekstrahøye
  • Start med oppbindingen tidlig, så har du god kontroll
  • Klipp bladene etter hvert. Alle blad nedenfor første tomat kan fjernes.
  • Når oktober kommer, eller første nattefrost, ta de siste tomatene og ettermodne de inne (Og så er det bare få måneder til du kan så nye igjen – et lite frø blir til …..)
  • Sprekk i tomaten skyldes ofte temperaturforskjell eller ujevn vanning
  • Sett opp skyggenett om du får grønne områder på tomaten
  • Krøllete blad skyldes ofte overgjødsling
  • Når faren for nattefrost er over, kan de plantes ut i drivhuset (våren)

 

Blir du ekstra godt fornøyd med den tomaten du dyrker – kan du ta frø av den. (Artikkel om det, kommer i morgen).

Noen oppskrifter på tomat:

«Soltørkede» tomater 

Småspicy tomatjuice

Deilig tomatsaus som også blir til suppe

Tomatbruchetta

Lag din egen tomatketchup

Siste innlegg

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...