fbpx

Gulrotsuppe – en favoritt om sommeren

Til denne suppen kan jeg gå rett ut i kjøkkenhagen og hente alt, med unntak av kraften. Kraft «samler» jeg om vinteren, og har alltid masse i frysen. Kraft fra persesylten og fårelåret til jul, fra kylling og høns, og ikke minst gode steker som jeg alltid steker under lokk de første timene, på en seng av grønnsaker/suppekvaster fra kjøkkenhagens overflod om sommeren. På den måten får jeg overskudd av kraft. Og den bruker jeg til alle suppene. 

Så godt som alt blir hentet i kjøkkenhagen, i bunn og grunn også kraften

·        1 løk, finhakket

·        3 fedd hvitløk, finhakket

·        1-2 chili (smak til da de har ulik styrke)

·        Frisk koriander

·        2-3 spiseskjeer høytral olje

·        Litt paprika

·        1/ 2 kg gulrøtter

·        2 poteter

·        9 dl god kraft

·        Salt og kayenne pepper

Tilbehør:

·        150 gram bacon i tynne skiver

·        En neve mandler

·        4 spiseskjeer rømme eller Creme fraiche

·        Basilikum eller andre friske urter

Skrell gulrøtter og poteter, og skjær opp i jevnstore biter. Gjør det samme med løk, hvitløk og chili. Hakk den friske korianderen.

Ha oljen i en liten gryte og tilsett løken. La den frese et par minutter til løken er blank og myk, og tilsett deretter hvitløk, chili og krydder. La det surre i et par minutter og tilsett deretter kyllingkraft (eventuelt buljong eller utblandet fond), gulrøtter og poteter. La det koke i 20-25 minutter, til grønnsakene er møre og fine.

Kjør grønnsaksblandingen til en glatt suppe med en stavmikser eller blender (vær forsiktig slik at du ikke brenner deg). Smak til med salt og kajennepepper.

Mens grønnsakene koker steker du baconskivene sprø i en tørr stekepanne eller i stekeovnen (se tips nedenfor). La dem renne av på litt kjøkkenpapir, og brekk dem deretter opp i mindre biter.

Server suppen rykende varm, med en klatt creme fraiche, knasende sprøtt bacon, hakkede mandler og friske krydderurter. Nytes umiddelbart.

Flere oppskrifter? Gulrotjuice med ingefær og mynte

Pannestekt gulrot: Rett fra kjøkkenhagen og på bordet

Her kan du lese om dyrking av gulroten : Gulroten fortjener mer enn bare å bli kokt

Siste oppskrifter

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...

Ponzosaus til sashimi, sushi, rå fisk og sommerruller

  For meg setter ponzosausen en helt annen standard i retten enn ved "bare" soyasaus. Selvfølgelig kan du bruke ren soyasaus til det samme, men du vil erfare at det er noe helt annet når du først har laget denne. Chili, hvitløk og koriander er et must i alle mine...