Syltet rødløk på 1-2-3

Det er lett å huske denne oppskriften fordi forholdet mellom eddik, sukker og vann er 1-2-3.

Du sylter løk på 1-2-3

Vi har en restaurant i Kristiansand hvor jeg av og til spiser lunsj, den har det kreative navnet «Bønder i byen». Og personalet er kledd med Felleskjøpets T-skjorter, og maten knallgod. Trine Lohne som i flere år drev firmaet «Trine på Gården» og leverte brød, hermetiserte grønnsaker på glass og mye annet godt, var en av initiativtagerne. Så navnet kledde godt hennes merkenavn. Hun har også signert en del av rettene som fortsatt lages og serveres der. Kan hende med ny vri. Uansett, jeg var så heldig å få oppskriften på syltet løk fra Trine for en tid tilbake.

Ferdig kuttet løk.

På restauranten serverer de den i en kyllingsalat, og det sur/søte er perfekt til salaten. Men det er ikke bare til salat den er god, også til mye annet, som burger, pølser, sandwich, taco og ulike typer fiskeretter.

Her er oppskriften fra Trine som jeg deler med dere:

  • 1 dl eplecider eddik
  • 2 dl sukker
  • 3 dl vann
  • Litt salt, pepper

Kokes opp og slås rett over den ferdig skivede løken. La det trekke 2-3 dager. Dette blir kaldsylting, ikke hermetisering. Oppbevaring: Se til at det ligger dekket med lake om du skal lagre det utover høsten. Den kan stå flere dager i kjøleskapet.

Bruk gjerne et mandolinjern til å kutte løken med.

Denne oppskriften kan du også gjerne bruke til hodekål og kepaløk (gul løk) også.

Den sur/søte smaken passer til mye.

Og en variant av oppskriften her er å blande inn litt finsnittet rød kål.

Her kan du lese mer:

Å dyrke løk er et must

Sylt løs – fennikel

Sylteagurk fra Elvegada

Siste oppskrifter

Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek

Når du dyrker mye chili, er det kjekt å ha litt forskjellige oppskrifter. Ikke bare fryse, sylte, lage olje, tørke eller henkoke. Mange har altfor mye chili akkurat nå, og lurer på hvordan de skal bruke alt. Å lage chilipasta er derfor et godt alternativ til alt det...

Vi lager chilipulver

Å tørke chili er en av flere metoder for å ta vare på chilien, og kunne bruke den utover vinteren og våren.  Hvorfor skal vi egentlig tørke chilien? Jo fordi det gjør det mulig å bevare de i lang tid. Chili som ikke er tørket, varer kanskje bare et par dager ved...

Chili må vi ha

  Ved siden av å ha tomat, agurk og basilikum i drivhuset mitt, digger jeg å ha flere ulike typer chili, og pepper. Og har du ikke drivhus, holder det fint med et vindu. Det morsomme med chili er jo at de er så utrolig ulike – både i utseende og ikke minst i...

Mango chutney

Setter du pris på asiatisk mat? I så fall bruker du sikkert mango chutney fra tid til annen. Jeg skulle lage en indisk gryterett, og i oppskriften skulle jeg ha mango chutney, og den ville jeg lage selv. For så vidt det er mulig, vil jeg helst lage all mat fra bunnen...

En hyllest til snittebønnen

Fermentering* er en eldgammel konserveringsmetode som var vanlig før mye ble industrialisert. Dette har fått nytt liv i våre dager.  Snittebønner lagt lagvis med salt ville vi i vår moderne verden kalt fermentering, bare at ordet ikke var funnet opp den gangen. For...