Tomatmarmelade av cherrytomatene

Jeg bruker bare cherrytomater til marmeladen, men blander gjerne ulike typer.

Jeg har tidligere skrevet om den deilige kyllingsalaten som serveres på restauranten «Bønder i byen» som Trine Lohne, initiativtaker og eier av «Trine på gården», har laget. Både tomatmarmelade og syltet rødløk er viktige ingredienser i kyllingsalaten på Torvet i Kristiansand, i tillegg til kyllingen forøvrig, som er confitert. Jeg fant en dansk oppskrift på tomatmarmelade, og konfererte med Trine før jeg testet den. Litt vann var det hun ba meg korrigere med. Vaniljestangen og sitrusen er det som gjør susen her. Forøvrig var tomatmarmeladen en av Trines signaturretter hos «Trine på gården». Og jeg har ingen planer om å konkurrere eller starte produksjon, men er glad for å lage mye forskjellig og variert av tomatene mine. Og takknemlig for at Trine så raust deler sine kunnskaper med oss.

Og ja, den ble akkurat slik jeg håpet.

Denne passer også supert til ost, vilt, kjøtt, patè, leverpostei, kjøttpudding, og sikkert mye mer.

Her kan du se skillet etter at tomatene har kokt inn i ca 1 time.

Tomatmarmelade

  • 650 gram solmodne cherrytomater
  • 2 dl rørsukker, eventuelt kan du erstatte noe av sukkeren med agavesirup
  • 1 sitron (saften og finrevet skall) (jeg juicet en hel sitron, dermed ble alt med unntatt steinene som jeg tok ut)
  • 1 vaniljestang
  • Litt vann – ½ – 1 dl (I hvert fall om du bruker «tørre» tomater)

Tomatene vaskes og halveres. Ha de i en tykkbunnet gryte og tilsett sukkeret og la det stå i gryta i ca 2 timer. Tilsett øvrige ingredienser. La det koke lenge (minst en time). I begynnelsen frigis vann, og etter hvert koker marmeladen inn og får en jevn konsistens. Massen blir til ca halv mengde. Pass på at den ikke svir seg på slutten, det skjer veldig fort.

Jo rødere tomatene er, altså modne, jo mindre sukker.

Ferdig til servering.

Her kan du lese mer om tomater, og få flere oppskrifter:

Tomatgleder

«Soltørkede» tomater

Småspicy tomatjuice

Siste oppskrifter

Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek

Når du dyrker mye chili, er det kjekt å ha litt forskjellige oppskrifter. Ikke bare fryse, sylte, lage olje, tørke eller henkoke. Mange har altfor mye chili akkurat nå, og lurer på hvordan de skal bruke alt. Å lage chilipasta er derfor et godt alternativ til alt det...

Vi lager chilipulver

Å tørke chili er en av flere metoder for å ta vare på chilien, og kunne bruke den utover vinteren og våren.  Hvorfor skal vi egentlig tørke chilien? Jo fordi det gjør det mulig å bevare de i lang tid. Chili som ikke er tørket, varer kanskje bare et par dager ved...

Chili må vi ha

  Ved siden av å ha tomat, agurk og basilikum i drivhuset mitt, digger jeg å ha flere ulike typer chili, og pepper. Og har du ikke drivhus, holder det fint med et vindu. Det morsomme med chili er jo at de er så utrolig ulike – både i utseende og ikke minst i...

Mango chutney

Setter du pris på asiatisk mat? I så fall bruker du sikkert mango chutney fra tid til annen. Jeg skulle lage en indisk gryterett, og i oppskriften skulle jeg ha mango chutney, og den ville jeg lage selv. For så vidt det er mulig, vil jeg helst lage all mat fra bunnen...

En hyllest til snittebønnen

Fermentering* er en eldgammel konserveringsmetode som var vanlig før mye ble industrialisert. Dette har fått nytt liv i våre dager.  Snittebønner lagt lagvis med salt ville vi i vår moderne verden kalt fermentering, bare at ordet ikke var funnet opp den gangen. For...