fbpx

Tomatmarmelade av cherrytomatene

Jeg bruker bare cherrytomater til marmeladen, men blander gjerne ulike typer.

Jeg har tidligere skrevet om den deilige kyllingsalaten som serveres på restauranten «Bønder i byen» som Trine Lohne, initiativtaker og eier av «Trine på gården», har laget. Både tomatmarmelade og syltet rødløk er viktige ingredienser i kyllingsalaten på Torvet i Kristiansand, i tillegg til kyllingen forøvrig, som er confitert. Jeg fant en dansk oppskrift på tomatmarmelade, og konfererte med Trine før jeg testet den. Litt vann var det hun ba meg korrigere med. Vaniljestangen og sitrusen er det som gjør susen her. Forøvrig var tomatmarmeladen en av Trines signaturretter hos «Trine på gården». Og jeg har ingen planer om å konkurrere eller starte produksjon, men er glad for å lage mye forskjellig og variert av tomatene mine. Og takknemlig for at Trine så raust deler sine kunnskaper med oss.

Og ja, den ble akkurat slik jeg håpet.

Denne passer også supert til ost, vilt, kjøtt, patè, leverpostei, kjøttpudding, og sikkert mye mer.

Her kan du se skillet etter at tomatene har kokt inn i ca 1 time.

Tomatmarmelade

  • 650 gram solmodne cherrytomater
  • 2 dl rørsukker, eventuelt kan du erstatte noe av sukkeren med agavesirup
  • 1 sitron (saften og finrevet skall) (jeg juicet en hel sitron, dermed ble alt med unntatt steinene som jeg tok ut)
  • 1 vaniljestang
  • Litt vann – ½ – 1 dl (I hvert fall om du bruker «tørre» tomater)

Tomatene vaskes og halveres. Ha de i en tykkbunnet gryte og tilsett sukkeret og la det stå i gryta i ca 2 timer. Tilsett øvrige ingredienser. La det koke lenge (minst en time). I begynnelsen frigis vann, og etter hvert koker marmeladen inn og får en jevn konsistens. Massen blir til ca halv mengde. Pass på at den ikke svir seg på slutten, det skjer veldig fort.

Jo rødere tomatene er, altså modne, jo mindre sukker.

Ferdig til servering.

Her kan du lese mer om tomater, og få flere oppskrifter:

Tomatgleder

«Soltørkede» tomater

Småspicy tomatjuice

Siste oppskrifter

Tomatsuppe eller gazpacho – valget er ditt

Tomatsuppe Ingenting er som fullmodne duftende klaser med tomater, og du dyrker de i drivhus eller ute på terrassen. Og hjemmelaget tomatsuppe er det ingenting som slår. Har du ingrediensene i kjøkkenhagen eller kjøleskapet er denne suppen raskt laget. Hvis du ikke...

Cæsarsalat – dressingen gjør susen

Cæsarsalat til 6 personer 1 -2 stk romanosalat – kuttes litt grovt 4 stk. kyllingfileter 6 skiver bacon Ristet pinjekjerner 4-5 cherrytomater ½ agurk i skiver Blomster til pynting Stek kyllingfileter og bacon dagen før, og vask salaten ferdig. Når dagen kommer finner...

Knasende gul paprika blir til ovnsbakt pesto

Når man har i overflod av paprika, er det fint å lage litt forskjellig av den. Her er oppskrift på en god paprikapesto. Paprikapesto 11 små snackpaprika, gule 1fedd hvitløk basilikumsblader 50 gram mandler, skal skoldes 50 gram revet parmesan ca 1/2-1  dl olje Litt...

Knallgode plommer på glass

  Denne oppskriften minner meg om mine barndoms søndagsmiddager hos min farmor "Mor i Elvegada", hvor plommer og pærer sto på rekke og rad om høsten, klare til å nytes på vinteren. De smakte himmelsk, og denne oppskriften gjenskaper smaken for meg. Og det beste...

Sommerruller fra Stangenes

Disse sommerrullene har sin opprinnelige fra kokeboken «Alt asiatisk» av Elisabeth Le. Jeg har gjort noen korrigeringer ved å putte inn både koriander, hvitløk og chili. De asiatiske smakene kommer bedre til sin rett, ved å gjøre det, syntes jeg. Ellers er fordelen at...