Oppskrifter
Ingen jul uten hjemmelaget persesylte
Persesylte har vært noe av det jeg har gledet meg mest til å spise i julen, så lenge jeg kan huske. Og den må være hjemmelaget. Hver familie har gjerne sine favorittoppskrifter, og persesylte lages jo på mange forskjellige måter. I vår familie er det min mor som i...
Flere grunner til å dyrke koriander, dette er en !
Er du begeistret for asiatisk mat, er ikke bare koriander en vesentlig del av smakstilsettingen. Både chili og hvitløk, og gjerne også lime, finner du igjen i asiatiske oppskrifter. Dette er en av mine favorittretter, og hver kan jeg serverer den får jeg «stående...
Hjemmelaget surkål
Jeg har i alle år laget surkålen eller rødkålen selv. Det handler først og fremst om smaken som ikke kan sammenlignes med pakke-surkålen, men også fordi jeg er opptatt av å lage mat fra bunnen av, uten alle tilsetningsstoffene det er i halvfabrikata som vi kjøper. Når...
Syltet blomkål, fantastisk godt
Sylting er enkelt, og en undervurdert bevaringsmetode, etter min mening, og et godt alternativ til frysing. Jeg syntes ofte at smaken bevares bedre når det er syltet enn har vært frosset. Før vi fikk frys, i riktig gamle dager, var sylting helt vanlig til det meste...
Hjemmelaget chilipasta – Sambal oelek
Når du dyrker mye chili, er det kjekt å ha litt forskjellige oppskrifter. Ikke bare fryse, sylte, lage olje, tørke eller henkoke. Mange har altfor mye chili akkurat nå, og lurer på hvordan de skal bruke alt. Å lage chilipasta er derfor et godt alternativ til alt det...
Vi lager chilipulver
Å tørke chili er en av flere metoder for å ta vare på chilien, og kunne bruke den utover vinteren og våren. Hvorfor skal vi egentlig tørke chilien? Jo fordi det gjør det mulig å bevare de i lang tid. Chili som ikke er tørket, varer kanskje bare et par dager ved...
Chili må vi ha
Ved siden av å ha tomat, agurk og basilikum i drivhuset mitt, digger jeg å ha flere ulike typer chili, og pepper. Og har du ikke drivhus, holder det fint med et vindu. Det morsomme med chili er jo at de er så utrolig ulike – både i utseende og ikke minst i...
Mango chutney
Setter du pris på asiatisk mat? I så fall bruker du sikkert mango chutney fra tid til annen. Jeg skulle lage en indisk gryterett, og i oppskriften skulle jeg ha mango chutney, og den ville jeg lage selv. For så vidt det er mulig, vil jeg helst lage all mat fra bunnen...
En hyllest til snittebønnen
Fermentering* er en eldgammel konserveringsmetode som var vanlig før mye ble industrialisert. Dette har fått nytt liv i våre dager. Snittebønner lagt lagvis med salt ville vi i vår moderne verden kalt fermentering, bare at ordet ikke var funnet opp den gangen. For...
Pesto kan også være rød
Vi har lett for å lage grønn pesto, ihvertfall er det ofte det jeg tyr til. Når vi først er i sesongen med gode tomater, er det fint å varriere litt. Server denne pestoen sammen med en god ost, litt oliven, spekeskinke eller pølse, og litt godt brød. Da har du en...