fbpx

Oppskrifter

Chili må vi ha

Chili må vi ha

  Ved siden av å ha tomat, agurk og basilikum i drivhuset mitt, digger jeg å ha flere ulike typer chili, og pepper. Og har du ikke drivhus, holder det fint med et vindu. Det morsomme med chili er jo at de er så utrolig ulike – både i utseende og ikke minst i...

les mer
Mango chutney

Mango chutney

Setter du pris på asiatisk mat? I så fall bruker du sikkert mango chutney fra tid til annen. Jeg skulle lage en indisk gryterett, og i oppskriften skulle jeg ha mango chutney, og den ville jeg lage selv. For så vidt det er mulig, vil jeg helst lage all mat fra bunnen...

les mer
En hyllest til snittebønnen

En hyllest til snittebønnen

Fermentering* er en eldgammel konserveringsmetode som var vanlig før mye ble industrialisert. Dette har fått nytt liv i våre dager.  Snittebønner lagt lagvis med salt ville vi i vår moderne verden kalt fermentering, bare at ordet ikke var funnet opp den gangen. For...

les mer
Pesto kan også være rød

Pesto kan også være rød

Vi har lett for å lage grønn pesto, ihvertfall er det ofte det jeg tyr til. Når vi først er i sesongen med gode tomater, er det fint å varriere litt. Server denne pestoen sammen med en god ost, litt oliven, spekeskinke eller pølse, og litt godt brød. Da har du en...

les mer
25 kg ulike grønnsakerpå 1m2 på en sesong?

25 kg ulike grønnsakerpå 1m2 på en sesong?

Ti kilo poteter, fem kilo agurker og 22 bunter gulrøtter på en sesong i en pallekarm på 80x120 meter ble det i år. Det krever litt planlegging og tilførsel av organisk materiale, men er ellers enkelt å få til.   Ja, det er mulig, for det har jeg dyrket i år. Det er...

les mer
«Man tager hva man haver» – kryddersalt

«Man tager hva man haver» – kryddersalt

Jeg bruker ordet kryddersalt som fellesbetegnelse, selv om ingrediensene kan være svært mangfoldig. For ingenting er som hjemmelaget kryddersalt. Om du ikke har egen kjøkkenhage, kan du hente urter fra naturen, eller rett og slett lage av det du har for hånden.   Av...

les mer
Tomatmarmelade av cherrytomatene

Tomatmarmelade av cherrytomatene

Jeg har tidligere skrevet om den deilige kyllingsalaten som serveres på restauranten «Bønder i byen» som Trine Lohne, initiativtaker og eier av «Trine på gården», har laget. Både tomatmarmelade og syltet rødløk er viktige ingredienser i kyllingsalaten på Torvet i...

les mer
Syltet rødløk på 1-2-3

Syltet rødløk på 1-2-3

Det er lett å huske denne oppskriften fordi forholdet mellom eddik, sukker og vann er 1-2-3. Vi har en restaurant i Kristiansand hvor jeg av og til spiser lunsj, den har det kreative navnet «Bønder i byen». Og personalet er kledd med Felleskjøpets T-skjorter, og maten...

les mer
Sylt løs – fennikel

Sylt løs – fennikel

Høsten er for meg syltetid av grønnsaker. Å sylte grønnsaker er et godt alternativ til å fryse, som ofte er det enkleste å ty til. Som barn var syltet agurk og syltet rødbete en selvfølge på middagsbordet, og som voksen har jeg fått sansen for å sylte enda mere, som...

les mer
Rabarbraen høster vi på nytt i august

Rabarbraen høster vi på nytt i august

Rabarbrasaft med ananasmynte Jeg tyner det jeg kan ut av bær, frukt og grønnsaker. Sesongen er så kort i Norge, at vi må høste og utnytte det vi kan. Som for eksempel rabarbra. Som gjerne kan høstes flere ganger. Mange tror at rabarbra ikke kan høstes senere enn juni....

les mer